Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

jo-aneczka napisał(a):
Paninka, w teorii dzidziuś może się przekręcić, ma na to czas do 30 tygodnia, ale w praktyce rzadko to się zdarza. Z reguły dzieci, które ułożone są główkowo to już w takiej pozycji pozostają.
Chyba im wygodnie tak stać na głowie 😁

Ale..... Zdarza się że maluszek przekreca się nawet 2 tygodnie przed porodem. Więc nie ma reguły 🙂 🙂 🙂

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Diviana, a jak działają kocie czujki? Sama jestem tym zainteresowana. U nas alarm na razie nie jest aktywowany, między innymi ze względu na sierściucha - nie znalazłam sposobu, żeby go nauczyć, że w nocy nie należy wałęsać się po domu 😉

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Paninka, w teorii dzidziuś może się przekręcić, ma na to czas do 30 tygodnia, ale w praktyce rzadko to się zdarza. Z reguły dzieci, które ułożone są główkowo to już w takiej pozycji pozostają.

moja na ostatnim usg wlasnie w 27-28 tyg ( bo pani doktor stwierdzila ze jest o tydz starsza) mala byla glowkowo ale teraz mam wrazenie ze sie przekrecila...albo ma takie silne raczki ze tak mocno w dole brzucha mnie boksuje 😁 😁 no ale od jakiegos czasu nie czuje jej w tym miejscu gdzie wtedy miala nozki...mam nadzieje ze jasno napisalam o co mi chodzi 🙃

marta-lion napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Ale..... Zdarza się że maluszek przekreca się nawet 2 tygodnie przed porodem. Więc nie ma reguły 🙂 🙂 🙂

Marta, a słyszałaś, żeby dzidziuś przekręcił się z główkowego na pośladkowe? Ja chyba nigdy nie słyszałam o takiej sytuacji. Na pewno to się zdarza w drugą stronę, na całe szczęście 🙂

Justyna891 napisał(a):
jo-aneczka 18 czerwca 🙂 ale to cywilny... wiec suknia tez jakas szalowa nie bedzie 😁 poszaleje za dwa lata jak bede wybierala suknie na koscielny 🙂

ja też brałam tylko cywilny, nie byłam jeszcze wtedy w ciąży, ale jest bardzo duży wybór sukienek na taką okazję
ja miałam taką, kupiłam ją na allegro, czarne dodatki na sukience zaaranżowałam sama

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
marta-lion napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

ojoj mam nadzieje ze nie beda ta pierwsz ktorej sie to zdarzylo 🤪

Marta, a słyszałaś, żeby dzidziuś przekręcił się z główkowego na pośladkowe? Ja chyba nigdy nie słyszałam o takiej sytuacji. Na pewno to się zdarza w drugą stronę, na całe szczęście 🙂

ojoj mam nadzieje ze nie beda ta pierwsz ktorej sie to zdarzylo 🤪
chociaz jak sie wrodzila do tatusia to nic mnie nie zdziwi 😁

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Diviana, a jak działają kocie czujki? Sama jestem tym zainteresowana. U nas alarm na razie nie jest aktywowany, między innymi ze względu na sierściucha - nie znalazłam sposobu, żeby go nauczyć, że w nocy nie należy wałęsać się po domu 😉

To ponoć jest tak, że czujka ta jest ustawiona na inną wielkość, czyli poruszający się kot nie jest przez nią wychwytywany, natomiast człowiek jest. W dodatku przy samej podłodze ta czujka nie działa chyba z tego co zrozumiałam, ale pan mówił, że z kotami to jest tak, że potrafią włączyć nawet te specjalne czujki bo jak na przykład wskoczą na parapet i zaczną coś na oknie majstrowac to czujka może wyłapać 🙂 no zobaczę jak to będzie działało w praktyce i dam Ci znać.

Andzelika napisał(a):
To jak u mnie już mały był w 26 t5ygodniu główkowo to nie ma opcji, że się przekręcił?

Opcja jest 🙂 Możesz negocjować z maluszkiem że nie warto 🤪 🤪 🤪

Paninka napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

moja na ostatnim usg wlasnie w 27-28 tyg ( bo pani doktor stwierdzila ze jest o tydz starsza) mala byla glowkowo ale teraz mam wrazenie ze sie przekrecila...albo ma takie silne raczki ze tak mocno w dole brzucha mnie boksuje 😁 😁 no ale od jakiegos czasu nie czuje jej w tym miejscu gdzie wtedy miala nozki...mam nadzieje ze jasno napisalam o co mi chodzi 🙃

Wiem o co chodzi i mam czasem podobne wrażenia.
Myślę, że na dole to rączki jednak - w dolnej części brzucha mamy najcieńszą skórę i mięśnie, macica znajduje się tuż za i doznania są najbardziej wyraźne.
A nóżki mogą chwilowo znajdować się na twoich plecach, więc nie wystawia ci ich przez brzuszek 🙂

• Mamusia
Paninka napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Najtwardsza i największa jest główka, więc możliwe, że to ją czujesz 🙂 Ja np. odczuwam najbardziej kopniaczki po lewej stronie nad pachwiną 🙂 I myślę, ze to właśnie dzidziuś porusza główką 🙂

• Mamusia
Co do przekręcania się to moja mama ponoć miała mieć cesarkę bo byłam ułożona pośladkowo i co przekręciłam się na 3 dni przed porodem 🤪 mama mówiła że strasznie się bała cesarki i mówiła do mnie i prosiła bym się przekręciła, no grzeczna byłam i jej posłuchałam. Mój dzidziuś póki co też głową do góry, ale teraz są specjalne techniki masażu i ponoć dzidziuś może się prawidłowo wtedy ułożyć.
raspberr86 ale z Ciebie laska no no no

marta-lion napisał(a):
Andzelika napisał(a):
To jak u mnie już mały był w 26 t5ygodniu główkowo to nie ma opcji, że się przekręcił?

Opcja jest 🙂 Możesz negocjować z maluszkiem że nie warto 🤪 🤪 🤪

Ciekawe czy będzie posłuszny hehe 😁 Mam nadzieję, że się to nie zmieni 😜 🙂 🙂

• Mamusia
>
[
Wiem o co chodzi i mam czasem podobne wrażenia.
Myślę, że na dole to rączki jednak - w dolnej części brzucha mamy najcieńszą skórę i mięśnie, macica znajduje się tuż za i doznania są najbardziej wyraźne.
A nóżki mogą chwilowo znajdować się na twoich plecach, więc nie wystawia ci ich przez brzuszek 🙂

w sumie mozliwe. bo nie kopie mnie na zewnatrz 😉 tylko w strone kregoslupa jakby do srodka...wiec nozki tez tak powinna miec...tylko to juz od soboty trwa....tesknie za tymi kopniaczkami ktore widac 😁

czy jest jakiś sposób żeby dzidziuś zrobił fikołka i znalazł się głowką na dole? mojej chyba jest tak dobrze, lekarz mówił ze dzieciaczki instynktownie się przekcają główkowo, i już później pozostają w tej pozycji do porodu.

raspberry86 napisał(a):
czy jest jakiś sposób żeby dzidziuś zrobił fikołka i znalazł się głowką na dole? mojej chyba jest tak dobrze, lekarz mówił ze dzieciaczki instynktownie się przekcają główkowo, i już później pozostają w tej pozycji do porodu.

Własnie piszemy, ze dzieciaki lubią płatac figle 🙂 🙂 🙂
Ale to prawda w większości przypadków ukladają się główką w dół 🙂 🙂 🙂

Diviana napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

To ponoć jest tak, że czujka ta jest ustawiona na inną wielkość, czyli poruszający się kot nie jest przez nią wychwytywany, natomiast człowiek jest. W dodatku przy samej podłodze ta czujka nie działa chyba z tego co zrozumiałam, ale pan mówił, że z kotami to jest tak, że potrafią włączyć nawet te specjalne czujki bo jak na przykład wskoczą na parapet i zaczną coś na oknie majstrowac to czujka może wyłapać 🙂 no zobaczę jak to będzie działało w praktyce i dam Ci znać.

Ok, to czekam na wieści. Bo koty to raczej nie tylko po podłodze chodzą 😉 Bo jak się np jakaś mucha trafi to mój skacze do góry. A ptaszki za oknem też są nęcące.
Ja póki co nie znalazłam dobrego rozwiązania.
No a nie mam ochoty na nocne pobudki z powodu wyjącego alarmu 😉

• Mamusia
raspberry86 napisał(a):
raspberr86 ale z Ciebie laska no no no

fotka robiona rok temu, teraz już nie taka laska 😜

Jak widze Twoje zdjęcie w avatarze i te szczupłe ręce to laska jak się patrzy, mi niestety tłuszczyk odłożył się wszędzie nawet na ramionach 🤨

Diviana zapomniałam Ci napisać, ale Ty sie ładnie nazywasz 🙂 🙂 🙂
Jak przeczytałam na kopercie to aż sie usmiechnęłam 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Diviana napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Ok, to czekam na wieści. Bo koty to raczej nie tylko po podłodze chodzą 😉 Bo jak się np jakaś mucha trafi to mój skacze do góry. A ptaszki za oknem też są nęcące.
Ja póki co nie znalazłam dobrego rozwiązania.
No a nie mam ochoty na nocne pobudki z powodu wyjącego alarmu 😉

Co do nocy to akurat nasz sierściuch jest nauczony, że w nocy się śpi i on faktycznie śpi, teraz chodzi spać do łazienki bo był nauczony tak od małego i mam nadzieję że tam też tak bedzie robił. No ale w dzień parapet to ulubione miejsce harców, więc ciekawa jestem jak to będzie.

Moja córcia już od paru wizyt leżakuje główką w dół. Ja, ponieważ i tak będę miała cesarkę, to się nie stresuję położeniem dziecka - w tym przypadku to chyba obojętne.
Ale kiedyś, kiedy miałam odczucia podobne jak Paninka, i akurat byłam na wizycie to zapytałam o położenie.
I okazało się, że nic się nie zmieniło, nadal główką w dół tylko łapkami boksowała.
A ja to jeszcze czasem czułam dzidzię po bokach - tak jakby leżała w poprzek i próbowała namówić macicę, żeby się rozciągnęła w poziomie a nie w pionie. Dziwne uczucie to było 😉