Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

pinacolada napisał:
Jagoda - ja pofatygowałabym sie do krakowa - jedzcie wszyscy do dziadkow a Ty wyskoczysz do fryzjera. Ale z drugiej strony masz racje ze wygodnie byłoby miec fryzjera na miejscu 😉 Tylko jak Ci cos spieprzy teraz to do chrzcin moze nie odrosnąć 😉

Ja swego czasu jezdziłam do fryzjera ......do Zakopanego!!!
Ale mąż po kilku wizytach się lekko zbuntował ;-) I teraz do strzyzenia jezdze do Krakowa a na farbe chodze w Bochni

No wiec wlasnie! a jak dzwonilam do kolezanki z Olusza gdzie ona chodzi do fryzjera zeby kogos polecila to nie umiala bo ona sama jezdzi do krk 🙂
Boje sie tu isc bo tu panuje "moda" ktora mi nie lezy:P ale za kazdym razem jezdzic do krk to moze byc upierdliwe. Tymbardziej ze chyba chce wrocic do swojej poprzedniej fryzury z grzywka a mi wlosy b szybko rosna i ta grzywke chociazby gdzies trzeba bedzie podcinac 🤢 a do dziadkow to jezdzimy zazwyczaj w niedziele [moja mama w sobote zawsze sprzata i gotuje i nie lubi gosci 😉 ] a w niedz salon zamkniety 🤢

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
moniss77 napisał:
Czesc dziewczyny,
dawno nie bylo mnie. Mam nadzieje ze u Was wszytsko dobrze 🙂
Potzrebuje porady.
Moja corcia ma prawie5 tyg, okolo 2 tyg temu dostala wysypki na twarzy, najpierw na skroniach, potem tyl glowki, teraz policzki i uszy troszke, szyja i lekko klatka piersiowa. Od kilku dni na czole jakby znikalo, tzn sa tylko blade malutkie suchawe krosteczki, ale na calych policzkach sa wieksze czerwone krosteczki, ktore sa b suche i twarz w dotyku jest b szorstka, Julcia jak sie np budzi raczkami dotyka buzki i ta skora delikatnie gdzieniegdzie zaczela sie jakby luszczyc. Jak placze albo sie wysila robi sie to wszystko b czerwone. jak spi uspokaja sie i blednieje.
Lekarz powiedzial ze to normalne, dzieci to miewaja, ze skora dziecka adaptuje sie do zycia poza lonem matki i ze to zniknie. Coprawda widziak Ja okolo tygodnia temu, wtedy jeszcze nie byla buzka szorstka wiec juz sama nie wiem co o tym myslec. Kiedy to mloze zniknac i czy moze to co innego..
Pomorzcie prosze. Pozdrawiam Was serdecznie.

mam to samo, i podejrzewam skaze białkowa. Odstaw nabiał, kap w krochmalu badz oilatum i smaruj kilka raxy dziennie ta sucha buzie. Ja snaruje oilatum. mi lekasz powiedzial ze to moze byuc potowka, ale uwazam ze on sam jest potowka, wprowadzilam znowu nabiał i tragedia.. teraz zyje bez.. i Justyna mowila ze u nich po odstawieniu dopiero po 3tyg znikla wysypka wiec nic tylko czekac.

• Mamusia
Jagoda80 napisał:

monis - u nas bylo dokladnie to samo - szorstkie policzki, krosty w tych miejcach gdzie piszesz i u nas jeszcze byly luszczace sie brwi i duzo duzo krostek wokol brwi no i zmienilismy mleko dla dzieci z uczuleniami na bialko krowie i pomoglo. Policzki po ok. 1,5 tyg wygladaja duuuuzo lepiej a brwi tez lepiej ale czekamy az zejdzie zupelnie. Moze to to? ja zasugerowalam lekarce skaze no i za jej zgoda zmienilismy mleczko.

jagoda dzieki za odp.
Ja karmie piersia. Moze cos jjem nie tak?

• Mamusia
agab - nawet bardzo drogie ale ja ta swoja kupiłam tylko dlatego ze była przeceniona z 280 na 180. Wiem ze 180 to tez sporo ale marzyłam o takiej 😉 Moze jeszcze ja wykorzystam zakładając pod spod cos w innym kontrastowym kolorze? Albo sprobuje zafarbowac np na błękit? Albo sprzedam komuś? Nie wiem jeszcze co z nia zrobie ale poki co jestem zadowolona ze ja mam :P

• Mamusia
SyLa1205 napisał:
mam to samo, i podejrzewam skaze białkowa. Odstaw nabiał, kap w krochmalu badz oilatum i smaruj kilka raxy dziennie ta sucha buzie. Ja snaruje oilatum. mi lekasz powiedzial ze to moze byuc potowka, ale uwazam ze on sam jest potowka, wprowadzilam znowu nabiał i tragedia.. teraz zyje bez.. i Justyna mowila ze u nich po odstawieniu dopiero po 3tyg znikla wysypka wiec nic tylko czekac.

No wlasnie tez tak mi sie wydaje ze moze to i stad. I dlatego na wszelki wypadek odstawilam nabial jakos tydz temu mniej wiecej ale nadal sie utrzymuje to wszystko, niby schodzi bo jak pisalam na czole jakby mniej juz i mniej czerwone sie robi podczas wysilku ale policzki strasznie calusienkie zsypane. karmie tylko piersia. Kapie w oilatum, ale twarz czym smarujesz syla i czy widzisz roznice?

moniss77 napisał:
SyLa1205 napisał:

No wlasnie tez tak mi sie wydaje ze moze to i stad. I dlatego na wszelki wypadek odstawilam nabial jakos tydz temu mniej wiecej ale nadal sie utrzymuje to wszystko, niby schodzi bo jak pisalam na czole jakby mniej juz i mniej czerwone sie robi podczas wysilku ale policzki strasznie calusienkie zsypane. karmie tylko piersia. Kapie w oilatum, ale twarz czym smarujesz syla i czy widzisz roznice?

monis - to na pewno jest uczulenie na jakis skladnik Twojego pokarmu. My tez zresygnowalismy z kosmetykow nivea i kapiemy tylko w oilatum. Nie uzywamy tez zadnych kremow i sztucznych oliwek - za namowa tutejszego ordynatora oddzialu dziecego ktory sam ma 4 dzieci - uzywamy teraz tylko i wylacznie zwyklej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - powiedzial nam tez ze warto zrobic tej oliwie tzw ŁAZNIE WODNA czyli wlewasz oliwe do garnuszka, potem ten garnuszek do innego garnuszka z woda i gotujesz - tylko tak zeby oczywiscie oliwa sie nie zagotowala a zeby pozabijalo ewent. bakterie 🙂
My tego uzywamy wlasnie do smarowania buzi i głowy i poki co jestem zadowolona 🙂 ba! sama przerzucilam sie na ta oliwke i moja skora jest super 🙂

• Mamusia
SyLa1205 napisał:

ps. mi tak jak Syli tez lekarka wmawiala wczesniej ze to potowka 🤢
Teraz Ksawciu ma z kolei wysypke na brzuszku i chyba zmienie proszek na LOVELE bo zauwazylam ze chyba po jelpie ma zaczerwienienia.
Albo tez moze dlatego ze ostatnio juz sie tak nie patyczkujemy z prasowaniem i nie prasuje wszystkiego na lewej bo bym nigdy sie z prasowaniem nie wyrobila 😉
A tak to jedno posiedzenie i poprasowane 🙂

• Mamusia
syla to smarujesz na zmaine Jej buzke oliwa z oliwek i kremem oilatum?

I mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie, wiem ze mieszkamw UK. Tu nie daj szczepienia na gruzlice zaraz po porodzie? Czy nie wiesz gdzie mozna takie szcepienie prywatnie wykonac? Normalnie w GP?

• Mamusia
moniss77 napisał:
syla to smarujesz na zmaine Jej buzke oliwa z oliwek i kremem oilatum?

I mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie, wiem ze mieszkamw UK. Tu nie daj szczepienia na gruzlice zaraz po porodzie? Czy nie wiesz gdzie mozna takie szcepienie prywatnie wykonac? Normalnie w GP?

Ja nigdy nie smarowałam oliwą z oliwek to jagoda smaruje 🙂 albo smarowała. Ja uzywam od samego pocz tylko kremu z oilatum.

Co do szczepienia ja mieszkam w Irl, i tutaj mialam mozliwosc zaszczepic ja w szpitalu wiec tak zrobilismy ale jak nie zaszczepisz w szpitalu to mozesz zaszczepić w klinice w której będziesz odbierac reszte szczepień(czyli w zwykłej) jeżlei wy tam nie macie to pakuj sie i jedz do Polski zaszczepic dzieckko 🙂 ale mysle ze powinno byc bo Irl z Anglia maja podobnie.

Ksawciu nadal spi 🥴 dawno mu sie nie zdarzylo spac cala noc i potem do 13stej! o tej porze to dawno bylismy na spacerze 🤢

Ja wlaczylam 4funTV i od razu chce sie skakac 🙂
Poskakalam,potanczylam,pocwiczylam 😎 nawet jogging uprawialam od pokoju do przedpokoju 😉
Mam problem z piersiami - strasznie skacza 🤢 i musze je trzymac i nie wiem jak ja bede latac po olkuszu trzymajac sie za cycki :P

acha! dzwonilam do mamy - ona mi zrobi farbe 🙂 a potem pojde tylko na strzyzenie do krk do mojej. Tylko jeszcze nie wiem na jaki kolor sie zdecydowac hehe:laugh:

• Mamusia
Ano pokrecilo mi sie z oliwa. Ale sprobuje i tego i tego kremu. dzieki dziewczyny. mam nadzieje ze to w miare szybko przejdzie, czytalam tez nazywaja to tradzikiem dzieciecym czy cos takiego. Ze u dziecka gospodarka hormonalna zaczyna sama pracowaci stadf to tez moze byc. ze samo przejdzie.

Syla to oni sami zaproponowali Ci zaszczepic Mala na gruzlice w szpitalu?

monis - tradzik wyglada zupelnie inaczej - Lenka Pinacolady to miala. I nie wystepuje w innych miejscach.
Mi jeszcze lekarz powiedzial ze jesli pojawiliby sie krostki z biala koncowka z jakas woda czy ropka w srodku to trzeba spirytus na patyczek i wysuszac a z tego co pisalas to ta wysypka jest sucha i szorstka.

Hejka 🙂
tak sobie czytam co tam u Was 🙂

Jagoda widze w lepszym nastroju i Ksawciu sobie nyna slodko 🙂

Moniss77 ze sie wtrace bo sama mieszkam w IRL. Tutaj w szpitalu proponowali szczepionke BCG i sie dostawalo ulotke co z czym do czego no i decyzja. Wiec Olafek byl zaszczepiony w 3ciej dobie.

Tutaj tez za darmo sa szczepionki 6w1.

• Mamusia
hej,

wczoraj nie mialam jka do was zaglądnąc, cały dzień urwanie głowy a na wieczór telefonicznie wygarnełam zajeb.. teściowej co o niej myśle.

Już mam jej dosc, jak zapiepszałam przy jej synku to byłam kochana a teraz... masakra- jestem ta zła.
no i poszło o chrzciny- piz... nie robi chrzcin tylko ja ale do gadanie ma najwiecej, ona mi mówi kogo mam zaprosić a kogo nie, litosci co za baba...
moja mama mi wszystko gotuje, robi sałatki a ona miała upiec ciasto, ale stwierdziła ze bezsensu i o kto bedzie jadł ciasto i stwierdziła ze my mamy sobie kupic...

• Mamusia
anitek85 napisał:
Hejka 🙂
tak sobie czytam co tam u Was 🙂

Jagoda widze w lepszym nastroju i Ksawciu sobie nyna slodko 🙂

Moniss77 ze sie wtrace bo sama mieszkam w IRL. Tutaj w szpitalu proponowali szczepionke BCG i sie dostawalo ulotke co z czym do czego no i decyzja. Wiec Olafek byl zaszczepiony w 3ciej dobie.

Tutaj tez za darmo sa szczepionki 6w1.

No te 6 w 1 to wiem to pierwsza w 6 tyg czy w 8 jakos tak. ale ta gruzlica to nie wiedzialam i teraz nei wiem kiedy Ja zaszczepic bo chyba nie mozna razem z tymi 6 w1 w jedym czasie?

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
monis - tradzik wyglada zupelnie inaczej - Lenka Pinacolady to miala. I nie wystepuje w innych miejscach.
Mi jeszcze lekarz powiedzial ze jesli pojawiliby sie krostki z biala koncowka z jakas woda czy ropka w srodku to trzeba spirytus na patyczek i wysuszac a z tego co pisalas to ta wysypka jest sucha i szorstka.

sucha i szorstka ale krostki nie mja zadnych bialych ani zoltych koncowek. Czerwone krostki pokryte teraz taka sucha skora niewidoczna wrecz. Nie wiem, martwie sie zeby wszystko bylo ok.

Ksawciu dzis caly dzien spi :/

Dziewczyny ktore maja na tapecie ZĄBKOWANIE - a jak podajecie maluchom gryzaki?? bo my mamy ale Ksawciu jeszcze nie umie tego chwycic wiec nadal pcha tylko rączki i jak nie spi to non stop marudzi 🤢

A jeszcze taka uwaga a propos LEŻACZKÓW BUJACZKOW FISHER PRICE'a- MY kupilismy akurat tej firmy ze wzgledu na wibracje...ale one niestety kompletnie nic nie daja.
Druga sprawa - musielismy powiesic inne zabawki bo do tych firmowych synek nie dosiega! 🤢

A ksiazeczka narazie nie wzbudza wiekszych emocji.