Skocz do zawartości

irlandia | Forum o ciąży

elak27

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
HEJ DZIEWCZYNY! JEST TU NA PEWNO WIELE Z WAS KTORE MIESZKAJ AI PRACUJA W IRLANDII. MNIE ROWNIEZ ZYCIE RZUCILO DO TEGO KRAJU. MAM PYTANKO CZY MOZE ORIENTUJECIE SIE JAK TU WYGLADA SPRAWA MACIERZYNSKIEGO? PRACUJE NA PART TIME OD 2006 ROKU I TAK SIE ZASTANAWIAM CZY COS TAKIEGO MI PRZYSLUGUJE? DZIEKUJE Z GORY I POZDRAWIAM.

• Mamusia
HEJ! A NIE ORIENTUJESZ SIE MOZE OD KIEDY MOZNA KORZYSTAC Z TEGO ZASILKU, SZUKALAM PO STRONACH ALE OSPOWIEDZI JEST PO PROSTU MASA WIEC NAJLEPIEJ SPYTAC KOGOS KTO TO JUZ BRAL.
A I CIEKAWI MNIE JESZCZE KWESTIA CHOROBOWEGO, JAK OSTATNIO WYLADOWALAM W SZPITALU TO MI O DZIWO ZAPLACILI ALE NIE WIEM CZY TO BYLO TYLKO JEDNORAZOWE CZY OGOLNIE CIEZARNYM PLACA.

• Mamusia
elak27 napisał:
HEJ DZIEWCZYNY! JEST TU NA PEWNO WIELE Z WAS KTORE MIESZKAJ AI PRACUJA W IRLANDII. MNIE ROWNIEZ ZYCIE RZUCILO DO TEGO KRAJU. MAM PYTANKO CZY MOZE ORIENTUJECIE SIE JAK TU WYGLADA SPRAWA MACIERZYNSKIEGO? PRACUJE NA PART TIME OD 2006 ROKU I TAK SIE ZASTANAWIAM CZY COS TAKIEGO MI PRZYSLUGUJE? DZIEKUJE Z GORY I POZDRAWIAM.

WAZNA JEST ILOSC SKLADEK JAKIE MASZ JESLI PRACUJESZ OD 2006 ROKU TO NAPEWNO MASZ UZBIERAMNE SKLADKI PRSI BEDA CI PLACIC OK 200E TYGODNIOWO

• Mamusia
Witaj 🙂

Jestem mama 3,5 miesiecznej Olivki ,która urodziłam w Dublinie i tu też przebywam oraz pobieram wszsystkie świadczenia socjalne które mi sie należą.Do Irlandii przyjechałam w marcu 2007 i zaraz podjęłam prace ,zwolniłam sie z full tima w sierpniu tamtego roku i we wrzesniu zaszłam w ciążę,gdy sie dowiedziałam to szybciutko znalazłam sobie kilka godzin w biurze -sprzątanie-żeby odprowadzano mi składki PRSI i żebym miała opiekę medyczna w ciąży (która jest do kitu,ale jest)i bezpłatnie przebywac w szpitalu oraz rodzić.W 36 tygodniu wziełam zwolnienie lekarskie od mojego lekarza GP,i zostało mi wypłacone ok.80%mojej tygodniowej wypłaty ale nie od pracodawcy tyko od organu Social Welfare.W połowie ciązy wysłałam aplikacje o Maternity Benefit,które jest 26 tygodni płatne ,wysokość zasiłku zależy od wysokości zarobków i ilości odprowadzonych składek,jest to od 202-280eur0 tygodniowo.Dołaczyłam do tego ostatnie P60 oraz P45 z pracy na full tima z której się zwolniłam, o wysokości tego zasiłku decydują składki odprowadzone w roku kalendarzowym poprzedzającym przejscie na ten zasiłek więc u mnie zadecydował czas kiedy pracowałam w pełnym wymiarze godzin.Zasiłek kończy mi sie w listpadzie ,póżniej wykorzystam jeszcze urlop ,kitórego nie ruszyłam w ciąży i od stycznia chcę wrócic na te kilka godzin do pracy ,ponieważ planuję drugie dziecko urodzic również w Irlandii ,więc muszę miec znowu odprowadzoną wymagana ilość składek ,a pozatym fajnie się wyrwać od pieluch na kilka godzin dziennie.Oprócz Maternity Benefit jest jeszcze Child Benefit-co odpowiada polskiemu rodzinnemu i należy sie każdemu dziecku ptrzebywającemu w Irlandii do 16 roku życia .Dzieci urodzone tutaj dostają ten zasiłek automatycznie ,Wypłacany jest od nastepnego miesiąca po miesiącu urodzenia ,a dzieci ,które tu przyjechały potrzebuja wysłac aplikacje i czas oczekiwania trwa nawet 20 miesięcy ,ale wypłacają wszystko od czasu zgłoszenia.Wysokość jest równa dla wszystkich i jest to:166 euro /miesięcznie.

Mam nadzieje ,że ci pomogłam,na tyle na ile pozwala moja wiedza.POZDRAWIAM. 😘

• Mamusia
DZIEKI! DLA MNIE KAZDA INFORMACJA JEST CENNA. NIE INTERESOWALAM SIE TYM TEMATEM AZ DO TERAZ. DWOJE DZIECI URODZILAM W POLSCE A TRZECI PLANUJE TUTAJ, ALE NIESTETY NIE WIEM ZA WIELE NA TEMAT TUTEJSZYCH PRAW. DZIEKI JESZCZE RAZ 🙂 POZDRAWIAM ZE SLONECZNEGO;JAK NA RAZIE CORKU 🙂 🙂 🙂

Hej Mamusie ja tez mieszkam w Irlandii 🙂
ja pracowalam full time teraz jestem na zwonieniu lekarskim i socaile placi mi 204e tygodniowo z tego co wiem to minimum macierzynskiego to 230e a max 280e tygodniowo na full time. Wiec mysle ze part time bedzie polowa z tego. moze zajrzec do biura Citizen information i tam dostaniesz ulotki i wszystkie formularze. co do macierzynskiego to jesli pobierasz inny zasilek np na rodzine itd to wtedy macierzynski jest mniejszy. Lepiej isc do tego biura bo wtedy bedziesz pewna na 100% 🙂

Chyba nie maja...szczerze to nie wiem bo ja rozmawialam z irlandzkim bo mi to bez roznicy. a nie masz kogos kto moglby isc z Toba? ja jestem rzadko w centrum a jak juz jestem to tylko szybciutko do lekarza podjade z drugiej strony miasta wiec nawet nie zagladam w te okolice.