Skocz do zawartości

lipiec 2013 :)))) | Forum o ciąży

happywife

Rekomendowane odpowiedzi

Olu - ja jestem w drugiej ciąży a ciągle ruchy czuje bardzo sporadycznie i bardzo bardzo delikatnie.

Henimedes - Ty masz w środę wizyte? 🙂 my w czwartek i też mam nadzieję, że w końcu potwierdzi mi pleć dzieciaczka!
A ten kierowca - ja bym to gdzieś zglosila, szczyt chamstwa! 😠

Moje ukochane grzeczne dziecko zmienia się w małego potworka 🤢 Od tej choroby, nudy, zimy, braku spacerów, slonca, aktywności totalnie mu odbiło. Jest nie do zniesienia! Tak nas umęczył w ten weekend, że ledwo zyjemy i ani chwili dla siebie - ja i mąż...nawet spokjnie muzyki nie moglismy sobie posluchac bo mlody wlaczyl syrene ze chce sluchac swojej i nie bylo zmiłuj, no i słuchalismy poraz enty te same dzieciece bzdety, od ktorych mi juz uszy puchna i więdną (moj syn potrafi słuchac jednej poisenki ktora trwa 1 minutę np. 20 razy pod rzad i Mu to nie przeszkadza).

Dzisiaj tez sprawdzalam przedszkola w Krakowie no i kompletna dupa! rekrutacja trwa do konca marca i trzeba miec zameldowanie w Krakowie!!! do tego czasu nie zdazymy 😞 😞 😞
Jesli Mlody zostanie kolejny rok w domu to ja na 100% oszaleję z dwójką dzieci.
Moja siostra pracuje w jednym z samorządowych przedszkoli w Krk, ale zawsze mi powtarzala ze niechetnie chce tam widziec siostrzeńca... 🤢

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Olu spokojnie, na wizycie na pewno się okaże, że wszystko jest ok.
A możesz nie czuć jeszcze ruchów do 22 tygodnia spokojnie.

Martyna - i dobrze, że mu wygranełaś 😉 należało mu się 🙂

\A co do niegrzecznych dzieci, to dzisiaj chyba taki dzień.
Bo my wróciliśmy z zakupów ( w rezultacie dziecię buty dostało, bo wszystkie ma za małe)
I od tego czasu Kacper ma karę i ma siedzieć u siebie w pokoju.
Był tak niegrzeczny na zakupach, że na prawdę byłam już u kresu wytrzymałości.

Jagoda a do prywatnego nie możecie go zapisać??
Tak miejsca zawsze są 🙂

Jutro w końcu wracam do normalności, Kacper do przedszkola
A ja w planach badania krwi i odbiór wyników z wymazu.
Ciekawa jestem co wyszło.
I wizytę tez mam we czwartek 😉
A Jagoda - ja na kawkę zawsze chętna 😉

Dagii - zabij mnie kwotą - ile takie prv w Krk?... 😮 🤢
nie brałam tego pod uwage, bo moja siora mi wbiła do glowy że prywatne sa do bani, a ja niestety mialam sie o tym fakcie 2 razy przekonać... no i pewnie ze wolałabym panswowe. Poza tym slyszalam ze czesne w kraku siega 1000 i wiecej - to prawda? 🤢 😮
Mój Młody mnei juz tak dzis dręczył sobą i swoim darciem, tupaniem, nie bede, nie chce, nie nie nie nie! batalia o przelkniecie kazdego leku - on nigdy sie tak nie zachowywal. Ja mam serdecznie dosc i zamknelam sie w pokoju przed nim niech sie mąż męczy (od 30 min usiłuje podać Ksawkowi witaminę C i jest walka na autorytety 😉 )

• Mamusia
Jego chamstwo mogłabym zgłosić , ale regulamin niestety regulaminem ;/ Dupek i już- karma się na nim jeszcze zemści :P

Jedna piosenka w koło macieju... Jak ja się cieszę że Chrześnica z tego wyrosła a Maleństwo jeszcze w brzuszku ;D

Czyli zapowiada nam się weekend pełen chłopców i dziewczynek?? 😉 Zobaczymy 😉 Któraś z tego co pamiętam ma w poniedziałek wizytę...

• Mamusia
Jagoda - też nie byłam zwolenniczką prywatnych, ale jak mnie przycisnęło to skorzystałam z okazji.
Ja płacę 380 zł + wyżywienie + dodatkowe zajęcia. Miesięcznie zamykamy się w 500zł
Z tym, że to przedszkole nie jest jakieś mega prestiżowe, ale według mnie nie jest zle.
Kacper jest zadowolony, ładnie się rozwija, uczy się pięknie wierszyków i piosenek.
Nie przyniósł mi jeszcze ani jednego brzydkiego wyrazu, a bałam się tego strasznie.
Wiadomo, że są przedszkola gdzie czesne i wszystkie opłaty to ok 1000-1200zł.
Moja sąsiadka w takim pracuję, ale szczerze jak tak z nią rozmawiam, jakiś wielkich różnic nie ma, no oprócz tego, że np, na narty jeździli 🤪
I nawet teraz przez chwilę się zastanawiam, czy go zapisywać do państwowego ale jednak nie, tam się już zżył z kolegami z ciociami.

• Mamusia
Cześć kobietki
ja dziś w kiepskiej formie w sumie od wczoraj ....
wczoraj zemdliło mnie przy obiedzie no i nie doleciałam do wc 😞 😞 😞 i cale mieszkanie do sprzątania a dziś masakryczny ból głowy nawet apap nie daje rady
wiec tylko coś tam czytam na forum i mało daje znaki życia
no na Kujawach zima wróciła i zimno ze z domu się nie chce wyjść
trzymam kciuki za te co w tym tygodniu maja badanka 😁
wczoraj oglądałam bossakowa na tvn style .. nowy program "o matko" i poruszała tam temat zgagi jeśli któraś boryka się takowa to polecała migdały jeść i oczywiście znane specyfiki z apteki .
Jagoda jak tam mały ? robiłaś jakieś inhalacje ?
mówicie że dzieci dają wam w kość hehehe moja tez palma jej odbija nudzi się (ale jak jej mówię weź coś sobie poćwicz ) do lekcji to ni huhu
każdemu chce się słońca , zieleni , wiosny do cholery wiosny
zrobiłam sobie listę wyprawkową i stwierdzam ze ogrom tego 😞
zastanawiam się nad laktatorem jaki wybrać i jakiej firmy
kurna ja nic nie mam jak was czytam to to macie tamto macie a u mnie od zera ....
no nie ciuszków kopiłam trochę , kocyk cienki , gruszkę , zestaw do paznokci , pieluszki tetrowe i pampersy , łóżeczko z tablicy ale gdzie tu reszta ..... 😮

• Mamusia
daga19902 napisał(a):
to tak jak u mnie niemam nic bo wszystko sprzedalam tzn mam troszke ubranek

Pościeli może na początek nie, i tak w takie upały pod kołdrą spać nie będą, poza tym przynajmniej ja poduszki do chyba 7-8 miesiąca nie używałam.
Na początek kocyk albo śpiworek, przynajmniej ja mam takie plany 😉

Monika - inhalacje podczas kąpieli 🙂 zrobilam Mu taką "mini saune" (robi sie niezly mikroklimat po zamknieciu drzwi prysznica:silly 🙂 dosypalam soli morskiej siedzial bawiac sie ze 20 min.
We wtorek podejde z nim do naszego prv bo juz bedzie - zeby to płuco prawe osłuchał. Poza tym jednak on zna lepiej Ksawerego i wie ze jemu czasem pomagaja wziewy i antyhistaminy. Mamy tez swoje kropelki do nosa, ktore obkurczaja sluowke przy alergiach i pomagaja oddychac. Ten w przychodni nawet mu nie obejrzal noska w srodku, do ucha nie zajrzał a przy infekcjach i alergii to wazne zeby stwierdzic co to dokladnie.

Dagii - to nie jest tak zle cenowo! uff.. czyli jakies tam opcje mamy.
Poki co - o dziwo - rozmawialam wlasnie z moja siostrą - moze jednak sie uda posłac Smyka do nich do przedszkola. zobaczymy jutro jak pogada z dyrektorką. W nastepnym roku trzylatki miala miec moja siostra, ale ona teraz ma jakis autorski program matematyczny dla zerowek no i zostaje w zerowkach zeby to rozkrecic no i w sumei nawet lepiej, bo jakby Mlody byl u cioci w grupie to dziwnie (to znaczy mnie by to nie przeszkadzało 😉 😜)

co do wyprawki to weźcie przestańcie, bo się zestresuję 😜
Ja ani jednej rzeczy jeszcze nie kupiłam. Czekam do czwartku i zaczynam 🙂
Co prawda sporo mam po Ksawuśku i to z takich większych rzeczy typu lóżeczko, posciel przewijak itp. ale jednak dzidzia nic nowego nie ma jeszcze 🥴

Dagii - faktycznie - u nas też poduszka i to ta płaska pojawiła się bardzo późno, nie pamietam kiedy dokladnie. Kołderkę też późno, bo była olbrzymia i ciężka a u nas w domu ciepło.

Monika - laktator - dzis kupiłabym elektryczny MEDELI - marzenie! ja mam Medeli, ale zwykły, który też ma podlączenie do takich szpitalnych transformatorków i wtedy Ty odpoczywasz, a dojarka jedzie 😁
Na ręcznym się męczyłam, zamiast spać jak dziecko spało to ja siedziałam i pompowałam 🤢
Tak na marginesie, to jest takie zwierzęce i takie dla mnie upokarzajace, a i tak się to ma w nosie - pamietam jak połozna wpadla do sali gdzie byla u mnie moja mama, siostra, mąż a ona mi cycki zlapala i darla sie ze mam nawał i zebym sciagala natychmiast, sama zaczela rekami, ale nam nie szło wiec chcialam uzyc laktatora ktory mialam, okazal sie zepsuty no i polozne mi sprzedaly ten MEDELI i podpieli mnie do tego tak przy wszystkich i ciagnelo i ciagnelo. Czlowiek zaskakuje swoja umiejetnoscia dostosowawcza 🙃 😁

• Mamusia
O tym laktatorze Medeli elektrycznym słyszałam też same dobre opinie 🙂
Ja mam z pierwszej ciąży TT i o ile będę go musiała używać to pewnie użyję, ale jeżeli powtórzy się sytuacja to nie będę miała po co 😉
Bo pokarmu nie ma 😞 Nawet położne były w szoku 😞

• Mamusia
Właśnie sobie zdałam sprawę ile tego jest a ja jeszcze nie mam... Baaa... A o ilu rzeczach nawet nie wiem że potrzeba je mieć... Dziewczyny, piszcie co już macie i co kupujecie bo ja jestem zielona w tym temacie. Może i moja lista się utworzy... A narazie muszę się wziąć za przegląd ubranek...

• Mamusia
wiecie co ja trochę mam tu problemów z młoda bo mi gdzieś piórnik dziecię przepiło 😮
a szykować się trzeba do szkoły na 8 a ona o czym myśli to nie wiem 🤨
ale możne polatajcie po forum brzuszkowym i tak beszcze belnie zerznijcie 😉 od którejś gotowca możne maja gotowe juz porobione listy

• Mamusia
dla ułatwienia i skorygowania 😉
Lista rzeczy

*Spanie
1 łóżeczko
2 materacyk
3 przewijak
4 Prześcieradełko 2 szt.
5 Ochraniacz na łóżeczko
6 kocyk lekki
7 kocyk gruby
8 rożek
9 kołderka
10 poduszeczka
11 pościel
karuzela do łóżeczka

*Mycie
1 Wanienka
2 2 ręczniki z kapturkiem
3 2 ręczniki zwykle dla maluszka (? )
4 myjki frotte, gąbeczka
5 termometr
6 gąbka do wanienki
*Higiena
1 Oliwka dla dziecka
2 Płyn do kąpieli
3 Mydełko
4 Zasypka
5 krem do pupy
6 Krem do buzi i ciała
7 Chusteczki nawilżone do pupy
8 Chusteczki higieniczne/ płatki higieniczne
9 Wata
10 Gaziki jałowe / płatki kosmetyczne
11 Sól fizjologiczna
12 Spirytus
13 Proszek do prania / płyn do prania
14 Nożyczki do paznokci / obcinak
15 Szczoteczka do włosów
16 Patyczki bezpieczne
17 Gruszka do nosa
18 Pieluszki tetrowe
19 Pieluszki flanelkowe
20 Pieluszki pampers – New born
*Karmienie
1 Wkładki laktacyjne
2 Laktator
3 Butelka 250 ml. – 2 szt.
4 Butelka 125 ml – 2 szt.
5 Szczoteczka do mycia butelek
6 Smoczek
7 Łańcuszek do smoczka
8 Pojemniki do przechowywania pokarmu(? )
9 Termo opakowanie
Sterylizator (?)
Podgrzewacz (?)
*Na spacer i inne
1 wózek
2 torba na akcesoria
3 parasolka
4 osłona przeciwdeszczowa
5 fotelik samochodowy
6 nawilżacz powietrza
7 termometr pokojowy
8 leżaczek bujaczek

no to coś takiego mniej więcej a do tego jeszcze ciuszki 😉 (na nasze letnie dzieciaczki to body na pewno.... śpiochy , pajacyki , czapeczka , niedrapki , skarpetki , sweterek na chłodniejsza porę )

• Mamusia
henimedes napisał(a):
Wtorek, środa, czwartek zapowiadają się pełne wrażeń 😉 Która jeszcze ma wizytę w tym tyg??? 😉

Ciekawe jak Justyna po glukozie na czczo...

Ja mam glukozę w środę. Robię w domu 🙂 Teściowa pielegniarka 😎
o 6 pobierze mi na czczo, potem glukoza i za 2 godz. Próbki zawiezie do pracy akurat musi zdążyć do 9 🙂
W piątek mam wizytę 🙂

KERRY - Ty szczęsciaro! :P

My mielismy tu przed chwilą akcję wymiotną... 😞
Ksawuniek zasnął tak pieknie i szybko..no właśnie, chyba zaszybko i za krotko po ostatniej dawca leku na kaszel i tak go trzepalo przez sen, że w końcu zwymiotował. To były jego pierwsze wymioty, okropne! całe łóżko, posciel, ja cala łacznie ze skarpetkami, dywan, ojciec - wszystko. Zniósł to po męsku, moje kochane słoneczko 😘 Dobrze w sumie że w końcu zwymiotowal, mam nadzieje, ze całą flegmę zwymiotował i będzie tylko lepiej. Mimo to jutro lekarz.

Razem napisał(a):
Współczuje Jagoda 😞
gdy dziecko choruje to cały dom do góry nogami (prawie)
trzymam kciuki za was oby nocka lżejsza była
dobra kobitki zmykam do wanny i spać głowa ciągle boli
dobrej nocki

oj, dokładnie to samo powiedzialam przed chwilą do męża 😞 Jak dziecko chore to cały dom chory i czlowiek jednak caly czas mysli i się martwi i działa autoatycznie ale myslami gzie indziej i caly czas takie jakieś napięcie i ocziekiwanie, żeby to już sie skończyło...

Ja też uciekam, pa kobitki :*