Skocz do zawartości

Dziecko- czy macica sie stawia? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam, dziewczyny mam maly dylemat. Zastanawia mnie jak odczuwa sie i jak sie objawia stawiajaca macica a dzieciatko podplywajace nisko i rozpychajace sie. Calymi dniami z teguly jest ok czasem owszem czuuje jakis nacisk i parcie na dol brzucha ale lekarz mowil ze ten dyskomfort jest spowodowany poprzednia cesarka. A wieczorami jak sie klade do lozka to normalnie podbrzuszek nagle i tak kilka razy jaky dziecko podplynelo i momentalnie caly brzuch twardy jak kamien w takim stopniu ze normalnie czuje bol. hmmm... i czy stawiajaca sie macica to tj skurcze? od tego moze mi sie szyjka skrocic i zaczac przedwszesny porod? jak to bylo u waas. badz jest. Z gory dzieki 😘

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Hej Syla 🙂
Też miewam takie twardnienia brzucha, robi się taki napięty a przy tym bardzo twardy, wręcz się stawia nawet bym powiedziała. Robi mi się taki najczęściej wieczorami po całym dniu choć ostatnio nawet częściej. Bywa nawet parę razy co ok 5 min. Jest to takie trochę nie przyjemne ale za dosłownie chwilkę mija. Jeżeli też tak masz jak ja to opisuję to powiedz o tym swojemu lekarzowi prowadzącemu Twoją ciążę. Nie wydaje mi się żeby to było dzieciątko bo one jest jeszcze za malutkie i słabe jeszcze żebyś w ten sposób je czuła. Więc nic innego jak to są (za wczesne) skurcze macicy, które są spowodowane zbytnim wysiłkiem, przemęczeniem organizmu.
Ja z tego powodu leżałam już dwa razy w szpitalu raz w 21 tyg i teraz na początku czerwca w 30 tyg. Lekarze tłumaczyli, że za dużo łaziłam, biegałam po schodach, sprzątałam zakupy i takie tam zwykłe prace domowe. Dlatego kazali dużo leżeć i jak najwięcej odpoczywać. Pewnie nie czujesz się niczym zmęczona i uważasz, że nic takiego męczącego nie robisz ....ale ja też tak myślałam, a jednak to już było za dużo. A teraz praktycznie w ogóle nie mogę wychodzić i mam z tego powodu mega doła wrr! 😠 a taka piękna pogoda za oknem ...ale dużo już mi nie zostało dam radę!
A podawali mi magnez w kroplówce i Luteinę, którą zażywam do tej pory. Jak chcesz to możesz kupić sobie w aptece bez recepty ASMAG ja go biorę 3x po dwie. To jest magnez bardzo słaby dla kobiet w ciąży i bierz go sobie 2x po jednej. Nie zaszkodzi a powinno być lepiej.
Więc radze nie bagatelizować tych skurczy tylko zgłosić lekarzowi, bo to grozi przedwczesnym porodem tak jak pisałaś. A co za tym idzie? skracanie się szyjki jak w odpowiednim momencie nie zareagujesz. Więc niema na co czekać.
A co będziesz miała synka czy córeczkę? tak z ciekawości pytam. Ja oczekuję córci, która jeszcze niema wybranego imienia. Ale wahamy się nad Amandą albo Nelą jak Twoja córcia 🙂
Napisz co powiedział lekarz. Pozdrawiam 🙂

• 4 lata później...
  • Mamusia
Chciałem odświeżyć, może ktoś się wypowie. Żona się skarży na podobne odczucia, opisuje takie właśnie stawianie się brzucha, jest naprawdę czasami twardy, jak dotykam. Jest w 28 tygodniu. Lekarz kazał więcej odpoczywać, szyjka podobno w normie. Co sądzicie? Martwię się o nią.