Skocz do zawartości

Czy są mamy dzieci urodzonych z hipitrofią? | Forum o ciąży

Dodi_W

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Dodi, moja corka jest dzieckiem hipotroficznym z tym ze ja nie pamietam zeby ktos u nas mowil cos o asymetrii. Pamietam ze kosc udowa byla mniejsza od brzuszka a glowka tez nie \"pasowala\" ani do nozki ani do brzuszka. Rozbieznosc okolo 1,5 tyg, wiec nie wiem czy u Ciebie jest to samo. W kazdym razie moja cora urodzila sie w 36 tyg z waga 1800. Od razu powiem ze jest normalnym I zdrowym dzieckiem 🙂- w tej chwili ma ponad 2 latka. Jedyne co to po urodzeniu przebywala w inkubatorze 10 dni ze wzgledu na to ze nie potrafila utrzymac prawidlowej temperatury ciala. Na poczatku dostawala specjalny proszek do mojego sciaganego mleka zeby bylo bardziej kaloryczne I pozwolilo jej troche szybciej zbudowac wage. Poza tym nie bylo zadnych problemow zdowotnych takze glowa do gory Dodi! po 2 latach nie widac roznicy w stosunku do rowiesnikow. 🙂
Acha- oczywiscie jest malym niejadkiem I z nakarmieniem czasami jest problem ale z tego co wiem to nawet dzieci urodzone z waga powyzej 3500 potrafia platac figle przy jedzeniu.
Nic sie nie martw, z Twoja dzidzia na pewno bedzie wszystko OK.
Pozdrawiam

Czesc Dodi, mysle ze spokojnie dasz sobie rade z maluszkiem. Widze ze to nie pierwsze dziecko wiec masz juz wprawe I na pewno nie bedzie zle. U mnie to bylo pierwsze dziecko I do tego mniejsze bo 46 cm I jak pisalam wczesniej 1800g I powiem szczerze ze faktycznie na poczatku balam sie brac ja na rece bo w sumie nie bylo nawet jak ja zlapac byla taka malutka a do tego nie mialam wprawy. Ale starch minal jak reka odjal po paru pierwszych ruchach, wiec Ty na bank sobie dasz rade. Jesli chodzi o opieke to u nas problemem bylo karmienie bo mala jadla baaardzo malo na poczatku I bardzo dlugo. Podobno to jest wlasnie urok dzieci hipotroficznych, wiecej problemow nie pamietam. Mala rozwijala sie ksiazkowo, wiec nie denerwuj sie tym ze moze dziecko bedzie opoznione czy cos w tym stylu. Jedyne co to w porownaniu do rowniesnikow byla poprostu mniejsza I taka drobniutka. Pozostala sfera opeiki nad maluszkiem zupelnie jak w przypadku noworodka z \"normalna\" waga. Zadnej rehabilitacji, zadnych dodatkowych konsultacji, nic a nic.
Jestes juz w 38 tyg wiec bobas jest w pelni rozwiniety I brakuje mu TYLKO wagi 🙂 A z tym sobie poradzisz. Pozdrawiam I trzymam kciuki za szczesliwe rozwiazanie.

• Mamusia
Dziękuje, jak czytam takie pozytywne słowa to aż mi lepiej na duchu. Ja mam w poniedziałek usg, i lekarze mają po nim podjąć decyzję co robimy, jeśli synek nie przybiera to wywolujemy poród, jeśli wszystko ok to wyjde jeszcze że szpitala do domu. Termin mam z om na 28.01 ,ale mam brać pod uwagę bardziej 07.02 bo na usg w 12 tyg tak wyszło i potem też zawsze był różnica ponad tydzień. Zastanawiam się czy mały zechce wyjść wcześniej ,a może po terminie ? Mam nadzieję se przybiera na wadze i wszystko zacznie sie samo...