Skocz do zawartości

Mamuśki PAŹDZIERNIKOWE wpisujcie się :) | Forum o ciąży

beti22

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Pati mam to w tyłku kiedy urodze czy to bedzie pazdziernik czy listopad 😁 ciezko mi juz cholernie ale nic sie nie dzieje to na siłe nic nie przyspiesze widocznie młoda nie gotowa mnie teraz baraszkowanie z mezem nie pomogło wiec czekam sobie dalej kiedys ten dzien nadejdzie 😁 w piatek bede wiedziec czy sa jakies skurcze na ktg bede badana przez lekarza to wtedy bede mniej wiecej wiedziała czy załapie sie na piatek w pazdzierniku czy juz na listopad 😁 😁 😁

• Mamusia
Kasia, dzielna mamusiu wielkie gratulacje!!! Super, że masz Alanka przy sobie, duży z niego chłopiec 🙂 Zdróweczka dla Was!

Ja też karmię piersią. Na początku był nawał, bałam się, że znowu będę miała problem z piersią, bo w szpitalu wyszło, że robi mi się stan zapalny, ale okłady ciepłe i zimne, odciąganie laktatorem i trochę ręcznie, karmienie przez nakładkę silikonową (miałam poranioną brodawkę), picie szałwii przez 2 dni (trochę wyhamowało nawał), paracetamol zadziałały, więc udało się szybko uniknąć najgorszego. Brodawkę bardzo szybko zagoiłam smarując Bephantenem. Teraz Konradek ładnie łapie obie piersi i mały głodzilla opróżnia obie przy każdym karmieniu, więc laktator i nakładka silonowa poszły w odstawkę. Laktatora będę używać, jak trzeba będzie małego z kimś zostawić.

• Mamusia
Kasia, na początku pokarmu jest mniej, leci siara. ale maluszki mają w pierwszej dobie mniejsze zapotrzebowanie i im to wystarcza, dopiero apetyt z czasem wzrasta. Produkcja pokarmu dopasowuje się do potrzeb dziecka. Na pobudzenie laktacji pij herbatkę laktacyjną, jeżeli będzie taka potrzeba (chyba, że nie będzie takiej potrzeby) i przystawiaj synka na razie jak najczęściej. Jak dzidzia nie ma dużego spadku wagi, a potem ładnie przybiera to wszystko jest w najlepszym porządku. Poza tym maluszki wyczuwają nasz stres, więc przez to mogą też być niespokojne. Wiadomo pierwsze dzieciątko zawsze są obawy i nerwy, więc życzę Tobie dużo pozytywnego myślenia, a wszystko ułoży się, szczególnie jak już będziecie w domku.

Dziewczyny, jeżeli używacie pieluch Dada i np. 2 to można w Biedronce kupić za 49,99 zł 156 szt., opłaca się zaoszczędzić kilka złotych, bo za paczkę 78 szt. płaci się 29,99 zł. Ja wczoraj kupiłam, bo już z 1 przerzucamy się właśnie na 2.

• Mamusia
Oby dziewczyny. .a powiedzcie kto miał cc jak u was z rana? Długo dochodzilyscie do siebie?
I jeszczemam pytanko. Bo mi tu mówią ze po karmieniu piersiąnie oprzebierać. A jak słyszęze zzrobił kupę to go tak zostawić? Bo to mi dziwne..no i po karmieniu ppiersią robicie coś żeby sięulalo ? ?

• Mamusia
No u mnie wczoraj minęło 2 tygodnie od cc i brzuch jeszcze boli jak cholera zwlaszcza jak jeansy przed ciazowe ubieram :/ no ale po pierwszej cc chyba 2 miesiace minely zanim bylo "prawie" normalnie wiec trzeba siue uzbroic w cierpliwosc. A co do prezebierania to mam ten sam problem bo obudzi sie, przebiore go, nakarmie a ten wtedy kupke robi no i nie wiadomo czy go budzic i orzebierac czy jak :/ kiuedys go zostawilam z kupa to od razu go odparzylo ;/

• Mamusia
Kasia, i jak położne pomogły? Na taki nawał najlepiej ciepły okład (np. pielucha tetrowa zmoczona w ciepłej wodzie), potem trochę odciągasz ręcznie (masując delikatnie pierś) lub laktatorem, żeby mały nie miał problemu z chwyceniem brodawki, po nakarmieniu zimny okład (zmoczona pielucha tetrowa lub 2 pampersy - można wielokrotnie użyć - i zamrożone, spytaj się położnych czy możesz skorzystać z zamrażalnika w lodówce, chyba, że mają własne pieluchy na wypożyczenie). Powodzenia, będzie dobrze!

Gosia, Patii, a jak Wy się czujecie?

• Mamusia
Cisza nastała...Gosia, Patii, urodziłyście???

Dziewczyny, jak samopoczucia i dzieciaczki?

U nas ok. Konradek jest co raz bardziej ciekawy świata, petyt mu dopisuje, ładnie śpi, chociaż w ciągu dnia już troszkę mniej niż na początku. Ja dobrze czuje się, nawet wysypiam się. Nie pamiętam czy pisałam, ubyło mi już 12 kg, zostało jeszcze 3 kg do wagi sprzed ciąży, poza tym liczę na jeszcze większy spadek wagi.. Brzuszek jeszcze troszkę odstaje, ale bez problemu wchodzę w zwykłe spodnie, więc cieszę się.

Czas leci...Konradek dzisiaj skończył 1 miesiąc 🙂
[IMG]http://i58.tinypic.com/21ooguh.jpg[/IMG]

• Mamusia
Heeej
ja sie nadal kulam ;o Gosia juz urodzila 😉
Bylam w szpitalu ze skurczami, ale mala nie ma glowki w kanale i rozwarcie nie chcialo mi sie zrobic. Wiec mnie wypuscili.
Chodze, chodze i jeszcze raz chodze ale akcja nie chce sie rozkrecic.

Oo no prosze prawie wrocilas juz do swojej wagi. Super. 😉

• Mamusia
Patii, bidulko, że musisz się jeszcze męczyć. Ile jesteś po terminie? Niedługo coś się ruszy i będziesz mieć swoją córcię przy sobie. Trzymam mocno kciuki!!!

Ooo...Gosia, gratuluję 🙂 Kiedy urodziłaś? Czekamy na relację i foteczkę pociechy 🙂

Ja mam dzisiaj w domu moją 2-kę, Ola nie szła do przedszkola, bo zrobiliśmy jej długi weekend, zresztą pewnie sporo dzieciaków nie będzie i będą łączyć grupy.