Skocz do zawartości

Zagrożona ciąża - co robić??? | Forum o ciąży

Kromka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć dziewczyny! Piszę do was w bardzo smutnej sprawie. Niedawno dowiedziałam się, że moja ciąża jest zagrożona 😞(( Chodzi o cukrzycę ciążową. Lekarz ustalił mi dietę, kupiłam glukometr itd. ale wyniki dalej nie są dobre. Boje się, że coś się stanie mojemu maluszkowi 😞(( Mam szukać innego lekarza??? Może pójść prywatnie?? Poradźcie coś please...

• Mamusia
Kromka, wiesz cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna. Znam dziewczynę, która choruje na cukrzycę a mimo to zdecydowała się na 2 dzieci, urodziły się zdrowe i śliczne 🙂 Przede wszystkim unikaj cukrów prostych, jedz zgodnie z wytycznymi dietetyka i pilnuj cukrów. Jeśli rzeczywiście sytuacja będzie patowa to wówczas pewnie położą Ciebie do szpitala i tam wyrównają cukry.

• Mamusia
jeśli dieta została zmieniona, tzn. wykluczyłas słodycze, jakieś tłuste miesa, cukier, miód i innych zabójców to z czasem powinno się poprawić. trzeba tez pamietac o byciu aktywnym, żeby nie leżeć przez cały dzień na kanapie a jednak ruszyć się na jakis spacer czy cos... tobie zrobi to dobrze i malutkiemu.

• Mamusia
Ja bym nie ryzykowała tylko poszła skonsultować sprawę prywatnie, bo lekarze w przychodniach zawsze są zawaleni robotą i nie mogą poświęcić odpowiedniej ilości czasu 1 pacjentce o terminach wizyt już nie wspominając... Może dojść do sytuacji że ten twój lekarz przegapi konieczność podania insuliny i wtedy będzie niefajnie. Też miałam ciążę z powikłaniami (niewydolność ciśnieniowo-szyjkowa czyli zagrożenie przedwczesnym porodem) i poszłam na wizytę do pani dr n. med. Katarzyny Grewling-Szmit, specjalisty ginekologa-położnika. Ona prowadziła moją ciążę już do końca i dzieciątko urodziło się we właściwym terminie 🙂

• Mamusia
Nie, nie ma problemu z dopasowaniem terminów, zwłaszcza dla 'stałych bywalców'. Pomyśl też przy okazji o zrobieniu badań prenatalnych, jeśli do tej pory ich nie załatwiłaś. To bardzo fajna sprawa bo można wiele wątpliwości wykluczyć już na samym wstępie no i zobaczyć swojego maluszka z bliska 🙂 Zresztą Pani doktor i tak pewnie skieruje cie tradycyjnie na szereg badań, więc nic się nie martw! 🙂 Powodzenia i daj znać, jak poszło!