Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Czesc mamusie!
Ja tak na chwile bo moja kruszyna ostatnio wstaje o 5;00 rano szok i uda misie na chwile zasnac czasem to zaraz o 6;00 znow musze wstawac wyprawic strasza do szkoly na autobus.to wieczorem juz padam,tak jak teraz...Takze pisze szybko a jutro jak sie uda cos wiecej.
Darka ja tez jak dalam malej jabluszko ze sloiczka to mialysmy rewolucje i okropna kolke po tym,szajs jakis!!!!A jak daje malej marchewke z mojego ogrodka i jabluszko z wlasnego drzewa to nic sie nie dzieje.Mala zadowolona.
Kiniu ja tre marchewke i jabluszko na tarce,wyciksam przez gaze jalowa i podaje taki soczek surowy malej do picia.Toleruje dobrze,nic sie nie dzieje.A dzis do marcheweczki,jabluszka utarlysmy seler i pietruszke i znow na surowo podalysmy.Reakcja prawidlowa u malej.
Kiniu Ty kiedy masz zamiar wprowadzic surowe soczki?Ja tez wogule jestem zwolenniczka przygotowywania posilkow malej sama,o tyle jestem w dobrej sytuacji ze mam swoje warzywa i owoce w koncu na wiosce mieszkamy 🙂
Emilia ja to mysle o przekluciu uszek tak do konca roku,bo pozniej dziecko za uszka sie lapie i moze byc problem.A tak poki jest nieswiadome to uszy zdarza sie wygoic.
Emiliaeem co tam u Was mam nadzieje ze wszystko skonczy sie dobrze,bede trzymac kciuki za bratowa i Was przy okazji. 🙂
Tedit Twoja kruszyna super siedzi przy pomocy,moja to samo juz robi a nawet jak jej tak nie chce pomóc to sie denerwuje i glowe do gory zadziera lobuziara.I narescie widze jak zaczyna przybierac,dopiero teraz!
Lece mamusie bo oczy mi sie kleja i ledwo tu juz widze.Do jutra dobranoc. 😘

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
emilia pewnie że im wcześniej tym lepiej ja pamiętam jak mi mama chciała przekuć uszy w pierwszej klasie szkoły podstawowej, ale ja się bałam ze to boli, przebiłam dopiero jak siostra wychodziła za mąż bo byłam starszą i stwierdziłam że uszy będą ładnie wyglądały 😜

• Mamusie
Cześć Kobietki 🙂

Ja walczę z mega katarem, Olka już puściło. Ale aż się boję do Niego zbliżać co by Dziecino ponownie nie musiało się męczyć 🥴
Bratowa ma jutro odbiór wyników, także czekamy... Aż skrętu kiszek dostaję 😮

Jeśli chodzi o przychodnię, bez zapisu byliśmy dwa razy i dwa razy bez problemu zostaliśmy przyjęci. W rejestracji oporów nie stawiali, wiadomo- nikt nie odmówi pomocy takiemu małemu dziecku, tym bardziej,że nie wszystko jest człowiek w stanie przewidzieć.

Dziewczyny mój Olek jest baaardzo tolerancyjny, nie wybrzydza w smakach maminego mleczka 🙃 Nie ma kolek pomimo,iż jem praktycznie wszystko. Nawet czasami ciasta masowe. ☺️ Fakt faktem, kawę zbożową piję litrami 🙂 Takie dziecko aż chce się karmić 😆 nO I MLEKO MAM BARDZO TŁUSTE! Żółte z osadem. Jednego cyca wyssie i jest najedzony 🙃 Aż sama w szoku jestem!

Ja Olkowi brew przekuję 😁 I dziara na klacie obowiązkowo 😉
Małe Dziewczynki wyglądają uroczo z kolczykami,ale ja osobiście nie miałabym sumienia męczyć maleństwa niepotrzebnym bólem... ☺️ Bo to jednak boli 🥴
Pamiętam,że błagałam Mamę aby pozwoliła mi przebić usiska,a jak zaprowadziła mnie do kosmetyczki- dwa razy nawiałam z fotela 🙂 Dopiero po komunii się przemogłam ☺️
I to też dlatego,że dostałam piękne kolczyki a siostra chciała je zarekwirować 😆

Emiluś
Polo TV jest zaje! 🤪 Teledyski mnie powalają 🙂
A Pierwszą miłością zaraziłam się w ciąży i tak mnie pochłonęła,że śledzę do dzisiaj 🙂

Dziś wyrwałam się na małe zakupki 🙃 Fundnęłam Olkowi czapę pilotkę 🙂 Wygląda w niej genialnie 🙂 Istny Gustlik z pancernych 🤪

Mykam w poduchy 😘 Dobranoc.

PS. MajaCh filmik zapewne czaderski, niestety mój mega zamulony laptop z internetem nie jest w stanie go odtworzyć 😞

Hej Mamuski
My dziś po 2giej dawce szczepień dopiero ,znów lżejsi o 760 zeta heh, młodzian tak się rozchichrał do grzechotki u lekarki że wszystkie panie się zleciały i pokładały ze śmiechu ...czaruś mały 🙂
Bałam się,że może zagorączkuje czy coś, bo podobno przy drugiej dawce to norma, ale wyciął zwyczajem swoim mocnego komara, no ale coby nie zapeszyć ,tfu.
Waży wcale niewiele, myślałam,że mocniej przybrał,ale ma 7kg choć miał i stresy szpitalne i mleko mu zmieniły bez naszej wiedzy także swoje przeszedł.

A co do Hippa, weszłam na stronę producenta przewertowałam certyfikaty (fakt że ich produkty BIO są uznane za najlepszą szamę dla maluchów zeszłego roku,a oznacza to tyle że jest to żywność niemodyfikowana genetycznie, bez pestycydów i jakichkolwiek nienaturalnych nawozów ),doczytałam też i honor im zwrócić muszę, że ich mleko w składzie to mleko modyfikowane następne, a więc jedyne zastrzeżenie można by mieć, że jest to 2jka ,ale nie krowie, także bezpieczne 🙂 nadal mam zastrzeżenia do "zagęszczonego soku cytrynowego" w składzie słoiczków po 4 miechu.... no ale tak jak to ładnie w gerberze powiedzieli -mamuśki same muszą patrzeć co kupują. To sobie niektóre słoiczki poczekają z kilka miechów 😁

Soczek z jabłuszka za to poszedł bez echa ,a jak się skubaniec zasysa na tym, masakra pije póki mieści ,aż dziw bierze bo to bez cukru 🙂 Także mamy numer jeden marchewka, zaraz za nią goni jabłko, dynia została zdegradowana , dalej pójdą gruszki ...w niektórych kręgach zalecane jako pierwszy owoc 🙂

MajaCh córcia wspaniale się cieszy,całą sobą, głosik też ma niezły , zainwestuj w stopery 😁 mój tak chyba właśnie próbuje ale wychodzi mu bezgłośnie , także nie odkrył jeszcze tonu ale jak trafi ...będzie się działo ^^

Dobrej nocy Mamusie, zmykam bo znów się zasiedziałam, a rano córę na Halloween muszę wyszykować, nie ma zmiłuj

• Mamusie
Dzień dobry z rana 🙂

My jak zwykle już po porannej pobudce...pierwsza zabawa też zaliczona i teraz mała zasypia a mama szykuje się do sprzątania 🙂 heeh

Gosiaczek no to przynajmniej masz jakiś system z tym karmieniem 🙂 u mnie to jest tak, że Martynka często nie dotrzymuje nawet do 2,5 godziny tylko krzyczy za jedzeniem wcześniej...z drugiej zaś strony jeśli przetrzyma te 2,5 godz. i nie krzyczy jeszcze a ja dam jej szame to zwyczajnie nie będzie mi jeść..pociągnie smoka pare razy i reszte się krzywi...i tak wychodzi wtedy, że połowe jedzenie wylewam 😮 a efekt ostateczny jest taki, że potem zbyt szybko jest znowu głodna 🙃 Dlatego więc zwykle czekam aż zacznie wyraźnie dawać znać, że to już ten czas ☺️ (niekoniecznie płaczem) hehe

Jutro szkoła (cały weekend)...mąż do pracy..a dziecko ( ? ) hmm..no właśnie...babci nie ma....chrzestna na wesele się wybiera...i moja młodsza siostra będzie się musiała trudzić z tym bąbelkiem naszym :] miejmy nadzieje, że da sobie radę 🙂

• Mamusie
u Nas katastrofa, Lila ma zapalenie ucha. Darła się godzinę, zasnęła 10 minut temu po czopkach Perdonal, do ucha się nie można dotknąć, bo aż spazm dostaje. Na domiar złego nasza pediatra molo ze jest w ciąży już 8msc , to jeszcze się rozchorowała, ale obiecała ze nas przyjmie o 17h ,chyba ze malej się pogorszy to pojedziemy
na pogotowie
Milego dnia !

ojojjj Anja wspolczuje......urde doczytam pozniej posty bo mi na glowe ta piszczaca milosc wchodzi 🙂 teraz ja ja terroryzuje, musze wybawic,zeby zasnela bo cala noc sie znoe wiercila i ja nietomna,a ona dalej ma sile!!!! jak to ? heh

• Mamusie
hej kobitki

Wczoraj przechwaliłam 😲 Mała obudziła się o 21 i do 23 nie spala 😮, ale to nie wszystko 😉 obudziła się o 4 i do 5 nie spała 😮 jak już zasnęła to wstała o 7 😲 zasnęła o 9 na 30 min i znów nie śpi szok 🙃. Na dodatek od wczoraj nie wypija mleka w nocy to samo rano o 7 wypiła z 30ml i za 40 min jej odgrzałam w mikrofali i dopiła ,ale nie do końca, i też pije i się wygina ,krzyczy szok 🤪 Tak jak wcześniej piła 150ml tak teraz 120 na raty 🤢. Ja chodzę wkurzona 😠 a ona się do mnie śmieje 😉 Teraz marudzi i nie wiem czy głodna czy nie 🤔 wybiła się z rytmu co 4 h jedzenia 🤨 o to się rozpisałam , na-marudziłam troszkę ale cóż tak czasem bywa 😉

O jejku Aniu współczuję , bólu uszka 🤢 sama chorowałam na zapalenie ucha i wiem jaki to ból a co dopiero taki maluszek 😲 zdrówka życzę 😘

• Mamusie
Hej Laseczki 🙂

Ale się dzisiaj zmartwiłam u mojej niuni zauważyłam dziś biały nalot na ustach zadzwoniłam do przychodni i położna powiedziała że to skórka się złuszczyła od butelki i żebym natłuszczała, a i mówię jej że boli ją brzuszek po jedzeniu bo mieszam mleko bebilon 1 z bebilonem AR (bo ulewała) a ona na to żeby nie mieszać widocznie bebilon AR jej nie pasuje tylko żeby dawać jej bebilon 1 co 2 godziny w mniejszych porcjach, hmm no i chyba tak zrobię 🤢

anjaP oj współczuję wiem ze to katastrofa bo moja mama mówiła żeby tylko dziecko nie dostało zapalenia ucha,moja siostra to miała jak była mała i strasznie się męczyła. Szybkiego powrotu do zdrówka 😘

• Mamusie
witam
noc jak zawsze przespana calutka 12h ja juz zapomnialam co to nieprzespane noce wstaje rano choc bym mogla jeszcze spac ale sie ciesze i to budze sie sama a maly spokojnie lezy sobie w lozeczku nawet o jesc nie wola

Ale juz mam dosc znowu pranie maly mi tak chlusta ze to jest niemozliwe chyba pojde wkoncu z tym do pediatry niech mi cos na to wymysli ja wiem ze to normalne do 6 miesiaca zycia ale ile mozna hektolitrali ze sie tka wyraze idzie

Oj Ania wspolczuje bol ucha wiem co to jest ja mialam majac kilka lat to byl bol a co dopiero taki maly szkrabik

Ja bym chciala prasowac a nie moge bo maly mi nie chce spac spal 15 minut to zdarzylam w szafie rzeczy poskladac bo nie moglam juz nic znalezc

Mam pytanko mozna rozcienczac sok z ciepla woda przegotowana?zal mi tego mojego ze nie moze jabluszka jesc ale sprobuje bruszke go nie boli ale kupki sa zielone jak bedzie taka sama reakcja to jabluszka odstawie na miesiac i zabiore sie moze za ziemniaczki a dynia hmm mamy w garazu 3 takie wielkie moze ugotuje i zrobie malemu choc ja nie cierpie dyni

Dzis spacerek moze znowu godzinke ok 13 wczoraj dopadla mnie sasiadka najwieksza plotkara na wsi masakra dobrze ze musiala isc bo chyba mnie by zgadala pol dnia

Aami jeszcze jedno jak na puszcze pisze ilosc karmien 5 a mi w dzien wychodzi 4 to co mam zrobic??bo maly od jutra powienien jesc 200 ml i 5 karmien a nie chce mu dawac co 3h taiej ilosci bo nie zdarzy strawic a jak by co 4 mu dawala to wyjdzie mi 4 karmienia bo on w nocy juz nie je a jak mu daje mniejsza to on i tak po 2,5h jest glodny i wychodzi tego wiecej

• Mamusie
Witam,

my już po spacerku. Odebrałam drugą pakę z rossmana Hipp i kupiłam kilka produktów m.in. ziemniaczki z marchewką, gruszkę, herbatkę malinową i coś na dobranoc.
Dziś Lenka zjadła ze smakiem 5 łyżeczek marchewki, prawie pół słoiczka wyszło. Zobaczymy jak jutro 🙂

anjaP dużo zdrówka dla Lili :*

darka możesz rozcieńczyć sok i zobaczysz.
A co do mleczka to moja Niuńka niby powinna 180 ml zgodnie z tabelą żywieniową a je 150-180 ml, w większości 150 ml. Także nie musisz dawać Oskarkowi tyle ile jest napisane na puszce, sama zobaczysz jak będzie chciał więcej.

emilia Lenka dziś się też przebudziła o 3:30 i smok nie pomógł. Trzeba było dać butlę i do 7:40 spała. A już myślałam, ze nocki będą przespane 🙂

gosiaczek u nas stoi przy grzejniku, i tak jest zalecane.

Anja jakie biedactwo ta Twoja niunia 😞 nie wyobrazam sobie cierpienia takiej malej istotki, cale szczescie Zuzek jest ze stali nierdzewnej zbudowana i jak narazie nic sie nie przywloklo..
Darka ja bym dawala tyle ile do tej pory,znasz swoje malenstwo wiesz ile jje itd. na puszcze sa teoretyczne zalozenia najzdrowsze dla dziecka.Jak bedzie glodny sam Ci da znac. Ja czasem robie malej troszke wiecej do picia i sprawdzam czy wypija i dluugo dluugo wypijala np.90 ml ze 120 a teraz wypija 120. No i ja jak jej robilam wiecej to rozcienczalam troszke, lekarka mi mowila,ze moge tak sprawdzac czy wiecej zje. Nie rozepcham jej zoladka bo mi na to nie pozwoli, po prostu raczka odrzuca butle i finish.
Bylysmy dzis u mnie w pracy pokazac dziewcze i po 20 minutach noszenia zasnela na rekach!!!! hehe wszyscy mowili,ze taka grzeczniusia ale ich wkrecila cfana bestia 😁
A tak swoja droga Anja jak leczy sie zapalenie uszka u dziecka?

• Mamusie
przeważnie antybiotykiem Maju,jeżeli lekarz uzna za konieczne ale bywa ze nacina się błonę bębenkowo z celu oczyszczenia ucha z płynu
Cale szczęście teraz mala nie dostała antybiotyku, nie ma wysokiej gorączki ucho ma tylko lekko czerwonawe. Poranny płacz się nie powtarzał, jest marudna fakt, ale lekarka zdecydowała ze postaramy się nie działać zbyt inwazyjnie, kazała podawać przeciw zapalny i przeciw gorączkowo prenadol, odsysać wydzielinę z noska a do uszu podajemy kropelki, cos takiego jak sol fizjologiczna ( jeszcze nie odszyfrowałam ulotki) do tego rozgrzewamy ucho termpforem, Mala jest po stalą opieka, jej pediatra dzwoniła do niej zn w jej sprawie do mnie 😉rano i pol godziny temu, ja tez mam dzwonić jak by co, ale odpukać na razie jest , jutro po 12 mamy kolejna wizytę. Chyba podobne krople dawałam Adamowi, ale zapobiegawczo , bo mały ma tak ta trąbkę krotka ze zapalenie ucha łapał parę razy w roku, od dwóch lat spokój,uszy mu urosly

jeju dziewczyny mój mały jest już tak wybredny że chce tylko jeść na stojąco bo jak leże albo siedze to się aż wygina ze złości 🤢 do tego w nocy od 3 gada ze mna a jak nie rozmawiam to płacz i tak do 7 rano normalnie masakra. Ostatnio rzadko bywam u was bo to mały terrorysta ale to dosłownie..kupiłam nosidełko i byliśmy na dworze...fajna sprawa mały spał...poza tym jest kochany bardzo pogodny uwielbia mate edukacyjną gada tyle że przeważnie aż czkawki łapie.

Megan ,a jakie nosidelko kupilas????? pokaz jak masz jakiegos linka, ja wlasnie obserwuje sobie takie rozne, sa niektore naprawde fajne z kilkoma poziomami. Masz takie,ze dzidzia jest juz do przodu i widzi swiatek? takie podobno od 3go miesiaca? ehhh, ja i o chustach myslalam ale to niepraktyczne tylko ladnie wyglada..jak dla mnie.

• Mamusie
Oj oby nie Maju oby nie, chociaż słyszałam ze to dziedziczne a ja chorowałam kiedyś tez non stop na uszy> Na razie zwiększone ryzyko wieku niemowlęcego - powód malej trąbka Eustachiusza. U Adama zachorowalność zwiększa jego nietypowa budowa ucha , ma chłopak tendencje jak określiła lekarz,
no nic idę spac, spokojnej przespanej nocy kobietki!