Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2011 | Forum dla mam

Leginsik_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• AsiulkaZG83_m

2069

• Louisedg_m

1828

• czarna79_m

1239

• asia19874_m

1365

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
my też wykąpani 🙂 Tymon już mocnno senny ale nie daję się 😜
Lui ja szczepiłam 5in1 i rota i pneumo . Powód był taki że jesteśmy bardzo często u ortopedy w szpitalu a tam jest masa ludzi i masa wszystkich świństw i dlatego lekarka polecała ... w czwartek mamy 2 dawkę rota 🙂

Mykam 😘 😘 😘
Kororowych snów 😘 😘 😘

• Mamusie
my szczepiliśmy 5w1 i pneumo; co do pneumokoków przekonało mnie to,że od września jest refundowana dla dzieciaczków urodzonych przed 35 tygodniem i z masą urodzeniową mniejszą niż 2,5 kg plus poruszam się komunikacją miejską ,chodzę po centrach handlowych i będzie kontakt z innym dzieckiem; co do rota to odpuściłam gdyż przeciwko kilku wirusom tylko zabezpiecza

• Mamusie
Louisedg napisał(a):
kobitki wiem ze ja opozniona , ale my jeszcze sie nie szczepilysmy powiedzcie mi jakie szczepienia wybrałyscie i dlaczego, tzn jezeli kasa byla powodem to luz ale bardziej mnie intreresuja pozakasowe motywacje dlaczego

refundowane
    5w1
    6w1

i dlaczego dodatkowe pneumokoki lub rota ?
dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi
moze pomozecie mi jakos podjac decyzje

ja szczepie 5w1 bo podobno w tej refundowanej od krztusca są powikłania tak mówiła pediatra 🙂 no i mniej bólu dla dziecka 🙂

• Mamusie
agamu napisał(a):
Gabi śpi, Tomek z Mają poszedł , a ja chciałam zabrać się za pierniki w końcu...i dupa, bo nie mam sody oczyszczonej 😠 😠 😠 😠 😠 nie zauważyłam, że była w przepisie, jak listę zakupów robiłam...szlag by to 😠 😠 😠 😠

ja mam proszek do pieczenia w przepisie tylko miodu nie mam jeszcze 😞

• Mamusie
dzieki wam dziewczyny
czekam na reszte
najbardziej nurtuje mnie wlasnie czym przekonuja was do 5w1 lub 6w1 i czy mowia o skutkach ubocznych np? mnie lekarka namawia usilnie na 6w1 i kurde chce miec pewnosc ze dlatego ze to powaznie lepiej dla dziecka an nie dlatego ze wybule kase i czy to rzeczywiscie lepiej nioz refundowane? ehhh

kurde czy wszystko co dotyczy dziecka musi wiazac sie z dylematami nie moglo by byc nic kurwa w trym kraju po prostu dla dobra dzieci priorytetem....... 🤢 🤢

• Mamusie
dzieki wam dziewczyny
czekam na reszte
najbardziej nurtuje mnie wlasnie czym przekonuja was do 5w1 lub 6w1 i czy mowia o skutkach ubocznych np? mnie lekarka namawia usilnie na 6w1 i kurde chce miec pewnosc ze dlatego ze to powaznie lepiej dla dziecka an nie dlatego ze wybule kase i czy rzeczywiscie to lepiej niz refundowane?? ehhh

kurde czy wszystko co dotyczy dziecka musi wiazac sie z dylematami nie moglo by byc nic kurwa w trym kraju po prostu dla dobra dzieci priorytetem....... 🤢 🤢

• Mamusie
Louisedg napisał(a):
dzieki wam dziewczyny
czekam na reszte
najbardziej nurtuje mnie wlasnie czym przekonuja was do 5w1 lub 6w1 i czy mowia o skutkach ubocznych np? mnie lekarka namawia usilnie na 6w1 i kurde chce miec pewnosc ze dlatego ze to powaznie lepiej dla dziecka an nie dlatego ze wybule kase

Kochana mi mówili że 6w1 nie brac bo coś z tą od żółtaczki nie bardzo ale już nie pamietam co 😮

• Mamusie
MamusiOlusia napisał(a):
tak odnośnie skutków ubocznych sąsiadka ma autystyczne dziecko i twierdzi że te dodatkowe szczepienia wpłynęły na poszerzenie się autyzmu u jej syna, ale jaka prawda nie wiem

no czytalam duzo o autyzmie i szczepieniach brrrrrrrrr i wogole chyba najchetniej bym nie szczepila
tak wogole co tak dawno do nas nie zagladalas???

• Mamusie
https://picasaweb.google.com/116447602595094216842/Olenka?authkey=Gv1sRgCJ7RlJnDpMD9qgE# to najbardziej aktualne, w sumie mam nowsze ale w aparacie, u mnie ostatnio pogrzeb za pogrzebem, jeżdze co chwilę do ośrodka raz ze mną raz z Olką, w sumie Ola zdrowa, ale to walczyłam z pleśniawkami dłuuuuuuugi czas teraz z jakimś uczuleniem nie mogę sobie dać rady, a ja walcze z zakażeniem dróg moczowych po cewniku przy porodzie, no i anemia mi została po porodzie ehh

• Mamusie
AsiulkaZG83 napisał(a):
Maga napisał(a):
haa i moj dobry cudowny małzonek chcial, zebym wyskoczyla dzis gdzies wiec lece na piwko z przyjaciolkami nwieczorem 🤪
a co on Cie tak ochoczo wysyła z domu??? 🤔 😉

bo zajmuje sie wtedy kochanka o imienu Raporty do pracy i nie moze sie zajac mna 😉
a no i pewnie dlatego, ze mnie kocha 🙃

• Mamusie
agamu napisał(a):
Louisedg napisał(a):
kobitki wiem ze ja opozniona , ale my jeszcze sie nie szczepilysmy powiedzcie mi jakie szczepienia wybrałyscie i dlaczego, tzn jezeli kasa byla powodem to luz ale bardziej mnie intreresuja pozakasowe motywacje dlaczego

refundowane
    5w1
    6w1

i dlaczego dodatkowe pneumokoki lub rota ?
dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi
moze pomozecie mi jakos podjac decyzje

Ja brałam refundowane, po konsultacjach wsród znajomych i z naszą panią pediatrą się zdecydowałam na nie. Fakt, że jest jedno kłucie więcej, ale Mała przeżyła i nie było żadnych komplikacji typu gorączka, opuchlizna itp. I będę szczepić na pneumo-rota odradziła mi pani pediatra, bo one sa tylko chyba na 3 szczepy rota, a ich jest chyba ze 100. Poza tym zdaje mi się, że jak będzie się obserwować dziecko i szybko reagować to żadne biegunki, odwodnienia itp się nie przyplączą 🙂

dokladnie to samo- dokladnie te same powody 🙂

• Mamusie
Tosiu zasnal o 18 dzis.. kurcze i nie chcielismy budzic 😜 i tak sobie pospal do 1 na chwilke na jedzonko i do 6 😜 ja mimo to wole 20-6.30 bez przerw 🙃
dzis do lekarza z wynikami..
no i mamy 3mies i 3 tyg.. kiedy to sie stalo 🤔 i przyszla do nas paczka z hippa, wiec moze jak skonczy 4mies to podam mu troche tego jablka z tej paczki 😉

• Mamusie
witajcie mala nadal śpi 🤪 🤪 🤪, ale po wczorajszym dniu nie spania i wyglupów ma prawo , my też otrzymaliśmy paczke hippa i ja napewno nie podam tego jabłuszka.

co do szczepień to trudna sprawa,ciężka decyzja każdy bedzie bronił swojego zdania tak samo jak bylo na poczatku odnosnie karmienia te co piersia wychwalaly i absolutnie nie butla tylko pierś tak samo zwolenniczki butli a za jakis czas problemu tego nie bylo.
my szczepilismy 6w1,rota i bedziemy pneumo.
co do autyzmu duze zagrozenie bylo podczas szczepien na odre, szczepionka w 2001 roku wycofana !!!!!!!!!!!!!!,
od refundowanych ponoć te zintegrowane sa bezpieczniejsze, mniejsze prawdopodobieństwo wystapienia powikłań itp.
co do dodatkowych my szczepimy bo ja wole "dmuchać na zimne", tym bardziej że mamy tragiczny przypadek wśród znajomych, gdzie szczepienie mogłoby uratować życie, a drugą tragedią jest to że rodzice ci w szczególności matka od 3 lat nie może dojść do siebie bo obwinia sie za to że miala pieniadze a tego nie zrobila. Skrajny przypadek ale mi to siedzi w głowie.
Po za tym wywiad przeprowadzony z nami wskazał na to aby dodatkowo się szczepić, myślę że tobardzo indywidualne podejście. jedno co juz pisałam jak chodzi o kase i ktos ma wybierac to pneumokoki a nie rota.
a jeszcze jesli chodzi o rota to szczepów jest duzo tak jak piszecie tylko które szczepy najczesciej atakuja ? te na ktore szczepimy .

a jeszcze co do powikłań: co do szczepień przeczytalysmy co mozliwe jakie moga byc powikłania a czy czytamy tak chetnie ulotki na lekach jakie tam mogą wystąpić powikłania ? czesto gorsze. a z jaką chęcią bierzemy my wszystko za zgodą lekarzy i bez, faszerujemy siebie i dzieci i tak naprawdę nie interesujemy się jakie są skutki uboczne.
sorry za nie medyczny jezyk ale sie na tym nie znam