Skocz do zawarto艣ci

Raczkowanie | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Jak wasze dzieci zaczyna艂y raczkowac?
czo艂ga艂y si臋 jak w wojsku?
pe艂za艂y do ty艂u?
czy 艂atwo podnios艂y si臋 do g贸ry i ruszy艂y do przodu?
..

M贸j ma 9 msc i na razie zasuwa na 艂okciach ,ty艂eczek czasem podniesie,ale tylko nim buja w ty艂 i prz贸d..przez sen tez tak robi-艣pi z do g贸ry wypi臋tym ty艂eczkiem..艣miesznie to wygl膮da..nie ma jeszcze tyle si艂y by si臋 samodzielnie unie艣膰 do siadu,cho膰 sporadycznie to mu si臋 udaj臋..
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
Moj Kacperek zaczal raczkowac jak mial 8 msc teraz ma 10,najpierw pelzal pozniej podnosil pupe do przodu i sie bujal,i nie wiedzial biedak co ma zrobic z raczkami,a pozniej to juz samo poszlo,zreszta we wszystkim jest szybki zaczal sam siedziec jak mial 5,5 msc bez poduch juz,wstal jak mial 7 mscy,raczkowac zaczal w wieku 8,a chodzic za raczki jak mial 9 msc teraz czekamy na pierwsze kroczki 馃檪
Odno艣nik do komentarza

馃檪
Nasz zaczol czolgac sie do tylu... 馃檪
A teraz juz ladnie raczkuje do przodu 馃檪 coraz szybciej mu to idzie 馃檪
I chodzi tez ladnie za raczki 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• 5 miesi膮ce p贸藕niej...
  • 2 tygodnie p贸藕niej...
u nas jest tak nie usi膮dziemy samodzielnie, a w sobot臋 Alan ko艅czy 8miesi臋cy.. pe艂za od jakiego艣 p贸艂tora miesi膮ca, najpierw pe艂za艂 z jednej r臋ki i jednej nogi.. p贸藕niej zacz膮艂 przemieszcza膰 si臋 pe艂zaj膮c obur膮cz 馃榿 od dw贸ch tygodni ma艂y zacz膮艂 stawa膰 przy meblach, 艂awie i w og贸le gdziekolwiek..takie bujanie w pozycji czworaczej by艂o dawnoo ju偶, a od niedzieli ma艂y raczkuje 馃お na pocz膮tku tylko jak mu si臋 ie spieszy艂o, bo jak chcia艂 gdzie艣 szybciej "doj艣膰" to pe艂za艂, bo to sz艂o mu szybciej.
No a teraz coraz szybciej popiernicza na czworaka i ju偶 nie wiem co robi膰 馃槣 ledwo si臋 obr贸c臋, a on ju偶 przy 艂awie i wstaje albo gdzie艣 pod suszark膮 na pranie 馃榿 a jak id臋 do kuchni to on za mn膮.
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
m贸j synek ma sko艅czone 9 miesi臋cy i nie raczkuje, wog贸le si臋 na to nie zapowiada.. Ca艂y czas tylko na n贸偶kach 馃檭 (nawet pampersa chce zebym mu przebiera艂a na stoj膮co) w chodziku zapiernicza ju偶 wsz臋dzie. Musz臋 kupi膰 zabezpieczenie na schody bo boj臋 si臋 偶e "zjedzie" mi z tym chodzikiem, a w艂a艣nie schody zacze艂y go interesowa膰..
Prawd臋 m贸wi膮c by艂am przeciwniczk膮 chodzik贸w, a teraz dzi臋ki niemu mam codziennie obiad hah 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Moja coreczka ze wszystkim jakos sie tak spieszy..Usiadla jak miala niecale 5 miesiecy,krotko po tym zaczela pelzac.Jak miala 6,5 miesiaca,to zaczela stawac,a na jak miala 7 miesiecy i 2 dni zaczela rackowac.Teraz ma 9,5 miesiaca,z pchaczem zasuwa jak maly samochodzik,coraz czesciej probuje stac samodzielnie i ten czas sie wydluza.Ostatnio utrzymala sie ok 2 minut,ale jak tylko dociera do niej,ze sie nie trzyma,to bam na pupe 馃榿
Odno艣nik do komentarza

Monisia, 艂oo to Julka fajnie szybko si臋 rozwija i bardzo szybko si臋 uczy. M贸j dopiero pod koniec 8 miesi膮ca sam usiad艂 馃槣 z dzieciaczkami to r贸偶nie, jedne szybciej si臋 rozwijaja drugie wolniej 馃槑 I tak wszyscy mi m贸wi膮 , 偶e ch艂opczyki s膮 troch臋 op贸藕nieni i wszystko p贸藕niej robi膮 馃槣 albo po prostu ju偶 u ch艂opaczk贸w lenistwo wychodzi 馃榿 hah
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
u mnie by艂o tak, 偶e Dominik mial jakie艣 6 miesiecy jak zacza艂 pe艂za膰 jak 偶o艂nie偶, pierwszy raz wsta艂 jak mia艂 7 miesi臋cy, ale to taki jednorazowy wybryk by艂 na jakie艣 3 tyg. i wtedy zacz膮艂 normalnie na czterech 艣miga膰, a chodzi艂 jak mia艂 9,5 miesi膮ca wi臋c teraz (za tydzie艅 ma roczek) to ju偶 ganiam go po ca艂ym domu 馃お
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...