Skocz do zawartości

Raczkowanie | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Jak wasze dzieci zaczynały raczkowac?
czołgały się jak w wojsku?
pełzały do tyłu?
czy łatwo podniosły się do góry i ruszyły do przodu?
..

Mój ma 9 msc i na razie zasuwa na łokciach ,tyłeczek czasem podniesie,ale tylko nim buja w tył i przód..przez sen tez tak robi-śpi z do góry wypiętym tyłeczkiem..śmiesznie to wygląda..nie ma jeszcze tyle siły by się samodzielnie unieść do siadu,choć sporadycznie to mu się udaję..

• Mamusie
Moj Kacperek zaczal raczkowac jak mial 8 msc teraz ma 10,najpierw pelzal pozniej podnosil pupe do przodu i sie bujal,i nie wiedzial biedak co ma zrobic z raczkami,a pozniej to juz samo poszlo,zreszta we wszystkim jest szybki zaczal sam siedziec jak mial 5,5 msc bez poduch juz,wstal jak mial 7 mscy,raczkowac zaczal w wieku 8,a chodzic za raczki jak mial 9 msc teraz czekamy na pierwsze kroczki 🙂

🙂
Nasz zaczol czolgac sie do tylu... 🙂
A teraz juz ladnie raczkuje do przodu 🙂 coraz szybciej mu to idzie 🙂
I chodzi tez ladnie za raczki 🙂

• 5 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
u nas jest tak nie usiądziemy samodzielnie, a w sobotę Alan kończy 8miesięcy.. pełza od jakiegoś półtora miesiąca, najpierw pełzał z jednej ręki i jednej nogi.. później zaczął przemieszczać się pełzając oburącz 😁 od dwóch tygodni mały zaczął stawać przy meblach, ławie i w ogóle gdziekolwiek..takie bujanie w pozycji czworaczej było dawnoo już, a od niedzieli mały raczkuje 🤪 na początku tylko jak mu się ie spieszyło, bo jak chciał gdzieś szybciej "dojść" to pełzał, bo to szło mu szybciej.
No a teraz coraz szybciej popiernicza na czworaka i już nie wiem co robić 😜 ledwo się obrócę, a on już przy ławie i wstaje albo gdzieś pod suszarką na pranie 😁 a jak idę do kuchni to on za mną.

• 1 miesiąc później...
mój synek ma skończone 9 miesięcy i nie raczkuje, wogóle się na to nie zapowiada.. Cały czas tylko na nóżkach 🙃 (nawet pampersa chce zebym mu przebierała na stojąco) w chodziku zapiernicza już wszędzie. Muszę kupić zabezpieczenie na schody bo boję się że "zjedzie" mi z tym chodzikiem, a właśnie schody zaczeły go interesować..
Prawdę mówiąc byłam przeciwniczką chodzików, a teraz dzięki niemu mam codziennie obiad hah 😁

• Mamusie
Moja coreczka ze wszystkim jakos sie tak spieszy..Usiadla jak miala niecale 5 miesiecy,krotko po tym zaczela pelzac.Jak miala 6,5 miesiaca,to zaczela stawac,a na jak miala 7 miesiecy i 2 dni zaczela rackowac.Teraz ma 9,5 miesiaca,z pchaczem zasuwa jak maly samochodzik,coraz czesciej probuje stac samodzielnie i ten czas sie wydluza.Ostatnio utrzymala sie ok 2 minut,ale jak tylko dociera do niej,ze sie nie trzyma,to bam na pupe 😁

Monisia, łoo to Julka fajnie szybko się rozwija i bardzo szybko się uczy. Mój dopiero pod koniec 8 miesiąca sam usiadł 😜 z dzieciaczkami to różnie, jedne szybciej się rozwijaja drugie wolniej 😎 I tak wszyscy mi mówią , że chłopczyki są trochę opóźnieni i wszystko później robią 😜 albo po prostu już u chłopaczków lenistwo wychodzi 😁 hah

• Mamusie
u mnie było tak, że Dominik mial jakieś 6 miesiecy jak zaczał pełzać jak żołnież, pierwszy raz wstał jak miał 7 miesięcy, ale to taki jednorazowy wybryk był na jakieś 3 tyg. i wtedy zaczął normalnie na czterech śmigać, a chodził jak miał 9,5 miesiąca więc teraz (za tydzień ma roczek) to już ganiam go po całym domu 🤪