Skocz do zawartości

ruchy dziecka | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam !! jestem w 16 tygodniu ciąży jest to moja druga ciąza mam szczupł figurę ale mój brzusio strasznie szybko rośnie i przytyłam jakieś 5 kg za 16 tyg. Czuje już ruchy dziecka.. czy kobietki też tak wcześnie czujecie???? pozdrawiam wszystkie grubaski 🙂)))

• Mamusia
najpierw czujesz takie jakby bąbleki bul bul bul potem muśnięcia jakby pędzelkiem ... a potem jak sie rozkopie to masakra..... moja laura tak mi dawała popalić ze masakra czasem mało się nie posikałam w majtki w miejscu publicznym jak mnie w pęcherz kopła i powiem ze ma 6,5 roku i dalej jej nawyk z brzucha został bo tak kopie w nocy jak czasem razem śpimy ze masakra!!! 😁

• Mamusia
ja czytałam, że kobiety właśnie o szczupłej budowie ciała mogą czuć szybciej ruchy dziecka a tym bardziej jeżeli jest to ciąża koleina. Ja jestem pierwszy raz i poczułam w ostatnim dniu 17-tego tygodnia więc to nie ma reguły, i jak na pierwszy raz to Julcia tak waliła, że byłam w szoku 🙂

• Mamusia
nareszcie poczułam!!!! 🤪 🤪 🤪 😘 😘 😘
Wczoraj wieczorem i to tak intensywnie i dość mocno, że mój mążpoczuł, jak mi położył ręke na brzuchu... cudowne uczucie... takie głaskanie od środka...

http://www.allegro.pl/item583159156_suknia_slubna_cheryl.html

• Mamusia
paula- jak to pierwsze dziecko to mozesz juz powoli wsluchiwac sie w swoj organizm i zapewniam,ze rozroznisz prace jelit od ruchow malenstwa! ja poczulam ok.18-19tc, to bylo jakby ryba otarla sie o moje blony wew. a pozniej coraz czesciej- wieczorem przy odpoczynku na plecach. teraz juz kopie jak szalony i sie rozpycha gagatek!

• Mamusia
Monia27 napisał:
Ja jeszcze nie czuje ruchów,choc to moja druga ciąza wiec powinnam wcześniej wyczuc niż przy pierwszej ciąży...ale nic...uzbroje się w cierpilwośc 🙂 Podobno pulchniejsze kobiety wyczuwaja je nieco pózniej 🙂

Jak byłam drugi raz w ciąży, to ruchy poczułam koło 16 tygodnia... cierpliwości, doczekasz siei Ty 🙂

• Mamusia
Kobietki tych ruchów nie da sie przeoczyc, chodz ja na poczatku tez sadziłam, ze na pewno nie bede wiedziała, ze to juz. A teraz mały kopie tak, ze hej a co dziwne reaguje na płacz małych dzieci. 🤪 🤪 I jak one płacza gdzieś blisko mnie to on zaczyna sie bardzo ruszać :p

Mój synek to tak wariuje,że wczoraj w tramwaju (miałam rozpiętą kurtkę) jak zaczął szaleć i brzuch mi skakał to babka stojąca koło mnie najpierw spojrzała ze zdziwieniem a potem się śmiała:laugh: :laugh: :laugh:

• Mamusia
jusmarkl napisał:
Moj synek tez reaguje na posilki lub na dotyk kogos. Reaguje tez jak odslonie go , ponoc widzi swiatlo 🙂 Najbardziej ze mna walczy jak zjem cos slodkiego i zastanawiam sie ze te ruchy to raczej jakby nerwowe - moze nie lubi slodyczy ?
To prawda ze dziecko jest bardziej aktywne jak mamusia dostarczy organizmowi cukier czyli slodycze lub jak wypije kawke 🙂 W moim przypadku jest tak samo i wiele mam to potwierdza!!

• Mamusia
paula8966 napisał:
alez Wam kochane zazdroszcze...niekotre z Was widze wczesniej niz ja jestem a ja wciaz nic... pozdrawiam

nie martw się,niedługo poczujesz i pewnie tez będzie Ci wtedy tak szybko serducho biło z podekscytowania,że to pierwsze kopniaczki 🙂