Skocz do zawartości

test obciążenia glukozy!!!!!! | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
witam!mam pytanie odnosnie interpretacji testu obciazenia glukozy.lekarz zalecil mi odstawienie cukrów wszelkiego rodzaju........ 😞
glukoza na czczo:5.62 mmol/l
glukoza po 1h : 7.84 mmol/l
chcialabym wiedziec co oznaczaja te wyniki.czy to jest jakies zagrozenie???????czekam na szybka odpowiedz i z gory bardzo dziekuje!!!!!!!!!

• Mamusia
ja tez robiłam ten test obciazenia glukoza 75G ale wyniki miałam podane chyba w innych jednostkach niz Ty ,
na czczo miałam 93 mg/dl - norma-60-99
po godzinie 144 mg/dl
po 2 godzinach 130 mg/dl - norma poniżej 140

zgłoś sie najlepiej z wynikami do lekarza on najlepiej CI powie a jesli nie amsz w najblizszym czasie wizyty to idz chociaz do połoznej ona powinna Ci powiedziec co i jak 🙂
Nie ma sie co martwic dopóki ktos kto sie zna nie zobaczy wyników 🙂

• Mamusia
dziekuje za odpowiedz, ale wlasnie problem w tym ze chcialabym wiedziec wlasnie jaki mam wynik w tych "INNYCH" JEDNOSTKACH.... 😞((
wszedzie na forach patrzylam wiekszosc jest wlasnie w tych co masz ty.I tym sposobem dalej nic nie wiem.... 😞((

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Dziewczynki przed piciem glukozy we krwi mialam 71mg/dL (norma 70-100). Wiec bardzo nisko. Zas po wypiciu glukozy (50g obciazenia) po godzinie wyszlo mi 101 (norma 70-100).

Czy mam powod do obaw? Oprocz tego mam jeszcze anemie ale jesli chodzi o glukoze czy takie przekroczenie oznacza ze bede miala dalsze badania jeszcze i ze moze byc cukrzyca? buziaczki

• Mamusia
Mi się wydaje że tu tylko lekarz może stwierdzić czy masz powody do obaw. Wiadomo że jak widzisz swoje wyniki poniżej lub powyżej normy to się denerwujesz- tymbardziej że cukrzyca ciążowa to straszna rzecz 😞
Na razie bądź dobrej mysli i czym prędzej do lekarza! 🙂
Powodzenia!!

• Mamusia
Mi się wydaje że skierują Cię na kolejne badania lub, jak którąś dziewczynę tutaj z forum która miała podobny problem do Twojego, pójdziesz do poradni diabetologicznej- może wystarczy np. zmiana diety?

Ja miałam raz takie wyniki powyżej normy z OB krwi- wystraszyłam się bo to oznacza stan zapalny w organiźmie a lekarz stwierdził że wszystko jest ok i jakoś minęło.

• Mamusia
Kamyk jeśli bedzie można to poproś pielęgniarkę żeby gluozę rozpuściła w dwóch kubkach- w jednym zrobiła bardziej słodką mieszankę a w drugim mniej słodką. Zacznij od tej słodszej i z drugą pójdzie Ci jak po maśle.
Słyszałam też że czasami pzowalają wcisnąć do glukozy odrobinę soku z cytryny bo to nie zmienia wyniku a da się szybciej przełknąć. Spytaj, może akurat sie uda 🙂