Skocz do zawartości

LISTOPAD 2010 | Forum o ciąży

anka888

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• iwonka1

1891

• magda123

3961

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
w zwiazku z tym ze jesteście ju
w większosci juz doświadczonymi mamusiami to prosze Was o radę co na wyprawkę, tylko chodzi mi o naprawde potrezbne rzeczy, poczawszy od pieluch a kończywszy na wózku. Czy mogłybyscie wspólnymi siłami zrobic dla mnie taka listę???? wiem wiem, to żmudna robótka ale dla mnie to bedzie ogromna pomoc z Waszej strony a ponadto Bozia Wam to w
dzieciach wynagrzodzi 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Iwonko 🙂 dla mnie nie było problemem kupienie wyprawki 🙂 dlatego, że kupowałam niezbędne rzeczy 🙂
1.pieluszki(jedna paczka, żeby nie było problemu jak się nie sprawdzą lub Maleństwo będzie uczulone)
2. wkładki laktacyjne(przydają się na wyjścia, żeby nie brudzić ubrań 😉 )
3. kilka pieluszek tetrowych(ja miałam 5+2 flanelowe, do szerokiego pieluszkowania, Daria miała dysplazję)
4. łóżeczko, materacyk, pościel(ja mam jedną a i tak robi bardziej za ozdobę bo Daria nie lubi być przykrywana a jak już to cienkim kocem 🙂) z dwa kocyki, dobre są z polaru 🙂(proponuję kupić z metra i obrzucić 😉
5. ok. dwóch ręczników dla smyka
6. ubranka(wszystkiego po troszku,czyt.maks 3 rzeczy, bo Maleństwo szybko rośnie, a lepiej wstawić częściej pranie)
7. wózek(najlepiej lekki i zwrotny a przy okazji na sporych pompowanych kołach 🙂 lepiej amortyzują 😉)
8. fotelik samochodowy do 9 kg 🙂 może robić też za kołyskę, nosidełko i bujaczek w mieszkaniu.
9. kosmetyki: płyn do kąpieli(najlepiej z szamponem(2w1), oliwka/balsam/mleczko(wedle uznania 🙂 dobre są z HiPP 😉 kremik na każdą pogodę (ja miałam z Nivea Baby(starczył na całą jesień i zimę i jeszcze jest) 🙂
10. nożyczki do paznokci 🙂
11. z dwie butelki i laktator(o ile chcesz karmić piersią 😉 wygodnie tanio i nie trzeba martwić się o to, że mleczka zabraknie na spacerze 😉 masz zawsze przy sobie 😜) w razie konieczności, potrzeby kapturki sylikonowe na piersi( mi mąż kupił jak wyszłam ze szpitala, bo mi popękały i były opuchnięte a Daria nie dawała rady chwycić i zgryzała zamiast ssać)
12. kilka opakowań podpasek(jedne duże, np. na noc i zwykłe ale chłonne 🙂 ) luźne bawełniane majtki,albo poporodowe( dla mnie wygodniejsze były zwykłe)
13. możesz też skombinować podkłady na łóżko, żeby nie brudzić pościeli(ja wzięłam ze szpitala 😜)
14. przewijak(kupiłam w Ikea za ok. 30 zł z dwoma pokrowcami, jest miękki i ma dmuchane boki 🙂 ) a kupiłam dopiero jak Daria zaczęła kombinować z przekręcaniem się na boki 🙂

to chyba wszystko... reszta wyjdzie w praniu 🙂
warto też mieć jeden smoczek 🙂 tak na wszelki wypadek 🙂

• Mamusia
ależ proszę 😉
a karuzelę do łóżeczka, matę edukacyjną możesz spokojnie kupić dopiero po 3 miesiącu... wcześniej będzie bardziej zawadzać niż interesować... inne zabawki też ze spokojem 🙂 choć i tak na Święta pewnie sporo dostanie 🙂

AAAAAAAAAAA!!! zapomniałam... chusteczki nawilżane 😉 są na prawdę przydatne 🙂 (mogę polecić pampers sensitive, a pieluszki też z pampersa 🙂 idealnie chłoną i są miękkie 🙂 i oddychające)

• Mamusia
Witajcie Dziewczynki 🙂

Madziu 88 - fajnie, że wszystko dobrze po dzisiejszej wizycie u gin. 😉
Pati ...ale kreacja 🙂
Gosiu .... piękny ten Twój brzusio 🙂
Madziu 88 i Madziu 123 - cenne są wasze wskazówki co do wyprawki. Bo nie mam jeszcze nic...ale ciągle coś przeglądam w intern. i kompletuje myśli. Jak nie będę mogła sama zrobić zakupów to zrobi to tatuś- ale będę musiała go dobrze poinstruować.