Skocz do zawartości

Twardnienie brzucha | Forum o ciąży

PrzyszłaMama

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witajcie drogie mamusie!
Mam takie pytanie bo sama nie wiem czy to normalne jesli mozecie odp. Jestem w 36 tyg ciązy cc mam planowane za jakiś tydzien. Ale od 2 dni czuje dość często twardnienie brzucha takie bardzo napiety brzuch i twrady. Puszcza to po dluższej chwili ale po jakimś czasie z nowu tak sie robi jak myslicie to normalne? Moze powinnam zastosowac no spe?

PRZYSZŁAMAMA TWARDNIENIE BRZUCHA W TYM MIESIĄCU CIĄŻY TO JUŻ NORMALNIE 🙂 W TEN SPOSÓB MACICA MOŻE JUŻ PRZYGOTOWYWAĆ SIĘ DO PORODU 🙂
MUSISZ OBSERWOWAĆ 🙂 JEŻELI ZACZNIESZ CZUĆ BÓL W DOLE BRZUCHA JAK NA OKRES TO ZGŁOŚ SIĘ DO SZPITALA BO TO TEŻ MOŻE BYĆ OZNAKA ZBLIŻAJĄCEGO SIĘ PORODU 🙂

ŻYCZĘ POWODZENIA I SZCZĘŚLIWEGO PORODU 🙂

PRZYSZŁAMAMA JEŻELI MASZ JESZCZE ZGAGĘ I MASZ UCISK NA ŻOŁĄDKU TO BRZUSIO JEST JESZCZE WYSOKO WIĘC NIE MA CO SIĘ BAĆ 🙂 A JEŻELI MARTWI SIĘ TO STAWIANIE TO ZAWSZE MOŻESZ ZADZWONIĆ DO SWOJEGO GINA I POWIEDZIEĆ CO JEST GRANE 🙂

• 8 lata później...
  • Mamusia
No 8 lat temu to już raczej ten brzuszek nie twardnieje 🙂 Ale gdyby ktoś czytał, to podzielę się z własnej autopsji. Twardniejący brzuch to skurcz. Mogą to być tzw. skurcze przepowiadające, macica się przygotowuje - tak ginekolog mi mówił. Ale trzeba o tym powiedzieć swojemu lekarzowi. Ja miałam napiętą macicę na początku ciąży i do 8 miesiąca zażywałam nospę 3xdziennie.

• 4 tygodnie później...