Skocz do zawartości

skurcze łydek | Forum o ciąży

aga22

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
właśnie zaczełam 18 tydzień. w nocy zaczeły u mnie pojawiać się skurcze łydek i boli w nocy się budze. w nocy śpie z nogami podniesionymi wyżej. macie na to jakąś rade?
gdzieś przeczytałam że magnez na to pomaga, czy mogę pić taki rozpuszczany z tabletek musujacych?

Najlepiej zapytaj lekarza, ale myślę, ze możesz.. Ja w pierwszej ciąży brałam zwykły magnez (w tabletkach) ale nie pomagał.. teraz też od jakiegoś czasu budzą mnie w nocy skurcze łydek i ud(w obu nogach naraz) ale na razie tylko rozmasowuję. Budzę męża i masuje aż przejdzie.. a jak będą mocniejsze to zobaczymy..

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Oto kilka rad na skurcze konczyn dolnych 🙂
-gdy bol sie pojawi wyprostuj nogi i zegnij stopy palcami w kierunku twarzy (nie obciagaj palcow)
Cwiczenie wykonuje sie kilka krotnie rowniez przed polozeniem sie spac
-kolejny sposob aby zapobiegac skurczom jest wykonywanie cwiczen rozciagajacych. Za nim polozysz sie do luzka stan w odleglosci okolo 70cm od sciany, przodem do niej i oprzyj dlonie plasko o jej powerzchnie, po czym pochyl cialo do przodu, nie odrywajac piet od podlogi. Utrzymaj te pozycje przez kilkadziesiat sekund, potem odpocznij przez 5 sekund i powtorz cwiczenie trzykrotnie
-lezenie i siedzenie z uniesionymi stopami to pozwala odciazyc nogi. W ciagu dnia dobrze jest nosic rajstopy uciskowe. Staraj sie co jakis czas zadzierac stopy do gory.
-czasem skurcze mijaja jak staniesz na zimnej powierzchni
-gwaltowne uderzenie pieta o podloze (w pozycji lezacej) takze moze przerwac skurcz lydki
-przyjmowanie odpowiedniej ilosci plynow-przynajmniej 8 szklanek dziennie
-masaz 🙂 (wykonany przez meza lub chlopaka ) 😜
Mam nadzieje ze komus pomoglam !
Pozdrawiam 🙂

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
też mam takie skurcze łydek podwczas snu.Przeczytałam w necie ze to jest brak magnezu , brałam po pół tabletki przez jakis czas żeby nie przedobrzyć bo biore jeszcze zsetw witamin gdzie tez jest magnez i troche ustąpiło.W sumie nie wiem co robic bo jestem w angii a wizyte u mojej połoznej mam dopiero za 2 miesiące.Dzieki za pomocne wypowiedzi 🙂 Dziewczyny, macie krwotoki z nosa? bo ja dosyc często zwłaszcza jak przychodzi zmęczenie po kilku dniach pracy.

• 1 miesiąc później...