Skocz do zawartości

Ząbkowanie | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
hej dziewczyny
piszcie wszystko na temat ząbkowania ,jak wasze dzieci to przechodzą Moja córeczka ma już ponad 6 misiecy a ząbki ani rusz 🙂 ale czekamy z niecierpliwością chciaz był jeden moment ze Sara gorączkowała i stawała sie marudna i byłam pewna ze te zębolki al tu nic nie widać. ale jesteśmy cierpliwi .)a jak u waszych pociech??

• Mamusia
Hello

jestem styczniówką 2010 😉 Moja Lenka ma już 4 ząbki 🙂 Pierwszy wyszedł na 1 dzień przed skończeniem 4 mż, drugi na nastepny dzień. Obeszło się bez gorączki ale budziła się w nocy i w ciągu dnia też gorzej spała. Kupiłam najpierw Bobodent ale poniewaz nie dawał rezultatów to zakupiłam Dentinox Gel i ten na szczęście okazał sie skuteczny. Lenka jak juz się zbliżałam do niej z tubką otwierała szeroko buźkę i pozwalała sobie smarować dziąsełka. W Dentinoxie zawarta jest substancja znieczulająca, której nie ma w Bobodencie, dlatego Dentinox jest bardziej skuteczny.
3 i 4 ząbek wyszły jak miała 6,5 miesiąca - były to gorne jedynki i z nimi było zdecydowanie gorzej tzn. gorzej znosiła ból z tym związany.
Obecnie gorne jedynki rosną a dolne już są w pełnej okazałości.
Czekamy na resztę 🙂
Moja starsza córka (obecnie 11lat) na 7 m-cy miała 8 zębów 🤪

Pozdrawiam i zyczę wytrwałości 😉

• Mamusia
Gabi ma teraz 11 miesięcy i nadal ząbków nie ma 🙂 Cały czas co dłużej jest marudna, myślę, ze to na zęby ale niestety... Teraz od jakiś dwóch tygodni cały czas ma paluchy w buzi, płacze w nocy i marudzi w dzień - ale ząbków nie widać, nawet dziąsełek nie ma czerwonych czy napuchniętych. Poczekam do roku, a potem odwiedzę pediatrę żeby zobaczył co tak słychać w buziaczce 🙂

HEJ. MÓJ BARTUŚ MA 3 ZĄBKI 🙂 Z TEGO CO SIĘ ORIENTUJĘ TO ZĄBKOWANIE UWARUNKOWANE JEST GENETYCZNIE 🙂 ALBO ZACZNIE ZĄBKOWAĆ TAK JAK JEJ MAMUSIA ALBO TATUŚ 🙂

MARTO1.CZ NIBY ZĄBKI IM PÓŹNIEJ TYM LEPIEJ ALE ILE W TYM PRAWDY TO TEŻ NIE WIEM 🙂

• Mamusia
AGAK1601 napisał(a):
HEJ. MÓJ BARTUŚ MA 3 ZĄBKI 🙂 Z TEGO CO SIĘ ORIENTUJĘ TO ZĄBKOWANIE UWARUNKOWANE JEST GENETYCZNIE 🙂 ALBO ZACZNIE ZĄBKOWAĆ TAK JAK JEJ MAMUSIA ALBO TATUŚ 🙂

MARTO1.CZ NIBY ZĄBKI IM PÓŹNIEJ TYM LEPIEJ ALE ILE W TYM PRAWDY TO TEŻ NIE WIEM 🙂

ja słyszałam na odwrót 🙃 tzn im wczesniej tym mniej boleśnie bo dziąsełka jeszcze miękkie ale z kolei dla ząbków gorzej bo wcześniej się "psują". Tyle, że o ile na tempo wychodzenia wpływu nie mamy to na higienę owszem 😉

pinacolada napisał(a):
AGAK1601 napisał(a):

ja słyszałam na odwrót 🙃 tzn im wczesniej tym mniej boleśnie bo dziąsełka jeszcze miękkie ale z kolei dla ząbków gorzej bo wcześniej się "psują". Tyle, że o ile na tempo wychodzenia wpływu nie mamy to na higienę owszem 😉

PINAKOLADA DLATEGO NAPISAŁAM ŻE ILE W TYM PRAWDY TO NIE WIEM 🙂
ILE OSÓB TYLE WIEDZY I OPINII 😉 😉 😉

Z RESZTĄ Z PIERWSZYM SYNKIEM NIE WIEDZIAŁAM CO TO ZĄBKOWANIE ALE Z DRUGIM TO JUŻ TROSZKĘ GORZEJ ALE NA SZCZĘŚCIE NIE JEST JESZCZE TRAGICZNIE 🙂 JAK STARSZY TAK I MŁODSZY ZACZĘLI ZĄBKOWAĆ W JEDNAKOWYM MIESIĄCU 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Darusia89 napisał(a):
hej dziewczyny
piszcie wszystko na temat ząbkowania ,jak wasze dzieci to przechodzą Moja córeczka ma już ponad 6 misiecy a ząbki ani rusz 🙂 ale czekamy z niecierpliwością chciaz był jeden moment ze Sara gorączkowała i stawała sie marudna i byłam pewna ze te zębolki al tu nic nie widać. ale jesteśmy cierpliwi .)a jak u waszych pociech??

u nas pierwsze 2 ząbki pojawiły się w 2 m-cu życia. Wieczorem był pół godzinny płacz a rano były już zęby. Gorzej było z jedynkami, Mały marudził z 2 dni. Natomiast potem wychodziły mu niezauważalnie. Co otwierał buzię to był kolejny zabek. Jutro Grzesiu skończy roczek i ma 16 ząbków 🙂

• Mamusia
hej 🙂
MOja córka dostałą pierwszych zabkow jak miala skonczone 11 miesiecy. Pozniewaz zaczela chodzic jak miala 9 miesiecy to smialismy sie ze nie ma sobie co wybic.
Co do pozytywnych czy negatywnych aspektow...:
jak wychodzily jej mleczaki a rosly stale byl problem z 2 i 3. Mleczaki nie chcialy wyjsc a stale juz rosly i musielismy usowac u stomatologa. Teraz ma niestety je krzywe ale jak twierdzi jej to nie przeszkadza. nie spieram sie z nia bo ma 16 lat i jej wybor aparat czy nie 🙂

• Mamusia
Slinotok występuje nie tylko przed wyrżnięciem ząbków. To oznaka, że ślinianki zaczynaja pracować. No ale wzmożona produkcja śliny jak najbardziej może być oznaką zbliżających się ząbków. No i jeszcze jak dziecko wkłada rączki do musi i trze sobie dziąsełka. A jak są już spuchnięte dziąsła to już szybko pojawiają się ząbki 🙂