Skocz do zawartości

Dodatkowo wykupione ubezpieczenie w firmie | Forum o ciąży

Atlantycka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam
W pracy zgodziłam się na potrącanie mi z pensji na dodatkowe ubezpieczenie na życie i inne takie bzdurki miałam umowę na czas określony i zaszłam w ciążę po dostarczeniu zaświadczenia o ciąży dowiedziałam się że nikt mi nie przedłuży umowy po porodzie bo do porodu muszą potem dostanę macierzyński już z Zus / przynajmniej tak się doczytałam / ale co z tym dodatkowym ubezpieczeniem mam w nim zawarte że za poród dostaję kasę ale czy mi się należy jak już po porodzie nie będę pracować i nie będzie mnie obejmowało ubezpieczenie grupowe??

• Mamusia
Ja też grupowo ubezpieczyłam się w mojej firmie (wynegocjowane warunki dosyć fajne) i w momencie odejścia z firmy będę miała możliwość indywidualnego kontynuowania tego ubezpiezenia. Mój mąż (pracowaliśmy w jednej firmie) po zmianie pracy dostał z PZU (bo w tam akurat mamy to dodatkowe ubezp.) pismo z informacją, że razie chęci kontynuacji ubezpieczenia na dotychczasownych warunkach ma 3 mies. na odesłanie pisma i opłacenie składek. Wyjątkiem jest to, że nie płaci ich co miesiąc tylko raz na kwartał
Proponuję upewnić się u kompetentnej osoby w Twojej firmie jak to wygląda w przypadku Twojej polisy ale kontynuować na pewno można i nie przepadną płacone do tej pory pieniądze a składki zamiast z pensji będziesz płacić sobie sama.