Skocz do zawartości

jak sie liczy tydzien ciazy? | Forum o ciąży

Aneta

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witam wszystkie użytkowniczki 🙂
Ciesze się że znalazłam to forum! U mnie też jest problem bo wyznaczono mi dwie bardzo roooooozbieżne daty porodu, a mianowicie jedna mówi o 17 lipca natomiast druga o 30 lipca i już sama nie wiem co o tym sądzić... 🥴
i jak to jest, że jedni liczą od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, a inni od daty poczęcia? Proszę o wskazówki kogo mam słuchać i w którym tygodniu jestem?
POzdrawiam

• Mamusia
Aga, w miarę rozwoju ciąży napewno termin zostanie ujednolicony, na podstawie wymiarów maleństwa, jak będziesz miała robione usg. Ja mam wyliczony termin porodu od ostatniej miesiączki, ale nie zdziwię się jeżeli w bardziej zaawansowanej ciąży lekarz powie np. o wcześniejszym terminie.

W necie na różnych stronach o dzieciach, mamach itd są często kalkulatory do obliczenia terminu porodu. Ja wyliczyłam sobie na www.edziecko.pl i teraz co tydzień pokazuje mi w którym tygodniu ciąży jestem i co się wtedy dzieje. Te wyliczenie potwierdziło się u lekarza i z wyliczniem książkowym H. Murkoff, A. Eisenberg, S. Hatwaway "W oczekiwaniu na dziecko".

• Mamusia
Dzięki Anulka! 🙂
Też korzystam z różnych kalkulatorów i data mniej więcej przypada na 23. Zresztą jeszcze sporo przede mną więc pewnie wszystko się unormuje. W poniedziałek mam kolejne USG i zobaczymy co mi Pani dr powie. 😆
A czy możecie mnie oświecić jak to jest z liczeniem miesięcy? Czy kolejny miesiąc zaczyna się po ukończeniu kolejnych 4 tyg? tzn czy w 12 tyg rozpoczyna się trzeci czy czwarty miesiąc? Może to śmieszne ale ja na prawdę tego nie wiem... ☺️

• Mamusia
Aga, ja na początku myślałam, że przy 9 m-cach ciąży każdy m-c trwa 4 tyg. Jak zaczęłam liczyć przy tych 40 tyg, to coś mi się nie zgadzało (ciąża 10 m-cy???) 🤢 Dopiero jak zaopatrzyłam się w książkę (w poniżeszej wypowiedzi jest tytuł) w 8 tc to dopiero zobaczyłam jak liczy się m-ce:
- 1 jest od 1-4 tc
- 2 od 5-8
- 3 od 9-13
- 4 od 14-17
- 5 od 18-22
- 6 od 23-27
- 7 od 28-31
- 8 od 32-35
- 9 od 36-40.

Wychodzi na to, że miesiące ciążowe trwają 4 lub 5 tyg.

Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Na taką odpowiedź liczyłam 😁
Teraz już wiem co i jak i wychodzi na to że jestem na końcówce trzeciego 🙂
Cieszę się bardzo - w poniedziałek kolejna wizyta. Dzisiaj robiłam badania krwi i moczu - czekam na wyniki. Przeraziła mnie tylko kwota którą musiałam zapłacić za 5 badań 44 zł 🤢 a gdybym chciała oznaczyć sobie prywatnie toksoplazmoze to koszt wynosi 65 zł - SZALEŃSTWO!! 😮

• Mamusia
No badania prywatnie kosztują 🤢 na badania morfologię, mocz i WR na szczęście skierował mnie lekarz, więc były za darmo,ale przed zajściem w ciąże zrobiłam prywatnie toksplazmozę, cytomegalię i bad. na przechodzenie różyczki i za te badania zapłaciłam ok.130 zł. Masz rację-SZALEŃSTWO,ale dla dobra przebiegu ciąży i dzieciątka zrobi się wszystko 🙂

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Hm najprosciej jak to zrouzmieć 😁
Jesli np. ostatnią miesiączkę miałaś załużmy 3.05.09 i to była niedziala to jest to pierwszy dzień od ktorego zaczyna Ci się nowy tydzień ciąży. Czyli 10.05 bedzie skonczony pierwszy tydzien, 17.05 bedzie skonczony 2 tydzien itd 🙂 No prosciej sie nie da 🙂

ponadto polecam te stronkę co podała wczesciej Anula88

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Cykl trwa od pierwszego dnia miesiączki do dnia poprzedzającego następną. Owulacja występuje na 14 dni przed końcem cyklu-ogólnie tak zakłada się.Dni płodne trwają kilka dni.
Mi przy regularnym okresie-cykl 28 dni- dni płodne wypadły na 10 dzień od pierwszego dnia miesiączki, a owulacja po 14 dniach. Wszystkich dni płodnych było 8.

Wszystko zależy od regularności cyklu i długości jego trwania.

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
hej brzucholki

jestem czerwcóweczką, jeżeli jeszcze nie macie wyprawki dla swoich maluszków to zapraszam serdecznie na nasze aukcje ubranka w 100 % POLSKIE (właśnie rozkręcamy z mężem firmę)

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16562293

pozdrawiam

• 10 miesiące później...
to jest nie do obliczenia z dokladnoscia
usg pokazuje termin wedlug rozwoju dziecka a przecierz jedne rozwijaja sie szybciej a inne wolniej zawsze bedzie jakis poslizg do przodu albo do tylu o kilka dni