Skocz do zawartości

Skracanie szyjki i rozwarcie w ciazy | Forum o ciąży

Maja_P

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam dziewczyny 🙂 Postanowilam zalozyc ten watek, poniewaz sama mam skracajaca sie szyjke i rozwarcie. Biore fenoterol a mimo tego caly czas twardnieje mi brzuch. Chcialam wiedziec, czy sa tu jakies doswiadczone mamusie, ktore tez mialy ten problem w ciazy. Czy lezalyscie pod koniec ciazy i w ktorym tygodniu urodzlyscie? No i oczywiscie jak przebiegl sam porod? Czy prawda jest to, ze trwa on krocej? Zapraszam do dyskusji 🙂

• Mamusia
Ja miałam rozwarcie już w 30 tc, załozono mi pessar. Brzuszek stawiał mi sie już od 36 tc. W szpitalu na patolgi zdjęto mi krążek, po czym zaczęło postępowac rozwarcie. Na drugi dzień urodziłam, 30 minut i po wszystkim. Nie wiem czy wcześniejsze skracanie się szyjki gwarantuje szybszy poród. U mnie tak było, ale ot nie jest reguła.

• Mamusia
U mnie zaczęła się skracać w 28 tygodniu. Nie brałam tabletek, nie lezałam, przeciwnie byłam bardzo aktywna, moze za bardzo. Ponieważ mieszkam w Uk to tutaj nie robią badań ginekologicznych więc tak sobie chodziłam przez nastepne tygodnie nie wiedząc jak sprawa wygląda. Brzuch się stawiał bardzo często. Urodziłam w 38 tygodniu. Poród trwał 12h.