Skocz do zawartości

Chowające się jąderka w pachwinach u dziecka... | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny!!
Spotkałyście się z czymś takim??
Mojemu 17-miesięcznemu synkowi ewidentnie chowają się jąderka.. jakby wyskakują z moszny i przechodzą do pachwin.. kiedy nacisnę na pachwiny wracają (ale nie zwróciłam uwagi czy potem znowu wskakują do pachwin). Poczytałam trochę na necie i straszą, że może się nie rozwijać worek mosznowy (czasem mam taką myśl ,że Kubuś ma go dziwnie malutkiego), że to grozi w przyszłości bezpłodnością... no i jeszcze, że czasem wymagane jest leczenie chirurgiczne...
Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim?

• Mamusia
Hej
Nieznam sie o tym,ale kiedys jak bylam z malym u lekarza to malemu sie zrobil wzgorek w prawej pachwinie i lekarka mi kazala obserwowac bo to moze byc przepuklina,i jak mi pozniej zaczela tlumaczyc,to opisywala to tak samo jak ty i leczy sie to operacyjnie,a sama operacja trwa 6 godz!!!Ale u nas to bylo tylko jednorazowo....
Na twoim miejscu wybralabym sie do lekarza,bo z tym niema zartow...
pozdrawiam i duzo zdrowka dla malego 🙂

• Mamusia
witam
Gogr dla świętego spokoju zapytaj pediatrę przy okazji wizyty czy powinnaś go skonsultować u urologa dziecięcego...
Z tego co wiem to do pewnego wieku chłopcy tak mają i dopiero jeśli sie samo nie cofnie to chłopca sie operuje.....U mojego męża w rodzinie był taki przypadek.....ale z zaniedbania matki,bo okazało sie dopiero jak go zabrali do domu dziecka w wieku chyba z 6 czy 7 lat ,ze jądra nie zeszły do moszny no i był operowany
Nie stresuj się i nie biegnij od razu do urologa tylko zapytaj najpierw pediatrę
Pozdrawiam
Ps:W razie W-polecam Prokocim,bo Ty chyba z moich okolic 😉Górolico 😉

Maxara no tak 😉 60 km od sącza 😁 rodzinka męża w sączu nawet mieszka 😉

Do pediatry się wybiorę - tak na wszelki 😉 Na razie skonsultowałam się zciotką pielęgniarką, która pracuje ze wszelkimi specjalistami 😁 i stwierdziła, że mogą się mu chować od zimna np., bądź ze strachu. Przy bliższej obserwacji, tak na spokojnie stwierdzam, że rzeczywiście - znikają jak zdejmuję pieluchę lub czyszczę siuśka a po chwili zabawy pojawiają się znowu 😉 Tak samo jak jest w ciepłej wodzie to jąderka są na swoim miejscu 😉
Podobno właśnie chłopcy do pewnego czasu tak mają i nic złego to nie oznacza 😉 Także na razie jestem spokojna i nie martwię się na zapas - ale przy okazji wizyty u lekarza zapytam 🙂

maxara napisał(a):
Gogr to może znam kogoś z Twojej rodzinki? 😁
Jak będziesz przejazdem u mnie to zapraszam na kawke 😜 😜

hehe 🙂 za zaproszenie dziękuję 🙂 i pewnie gdyby było bliżej to chętnie bym skorzystała 😉
u siebie raczej nie mam się z kim na dzieciaczkowy spacer umówić 😞
No ale tak to jest jak się wcześniej zaczyna;p moje kol raczej w głowie maja imprezy jeszcze a nie dzieci:P:P