Skocz do zawartości

liszaj w ciąży | Forum o ciąży

gunii

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej mam pewien problem. Byłam dzisiaj u dermatologa i stwierdził u mnie na twarzy liszaj zakaźny o pochodzeniu bakteryjnym. Dostałam 2 maści: Laticort i maść z tetracykliną. Strasznie się boję. Wzięłam tylko laticort bo czytałam ze tetracyklina jest niewskazana w ciąży. Czy liszaj może zaszkodzić mojemu dziecku? Czy któraś z Was wie coś na ten temat 😞

• Mamusia
wiesz ja nie mam liszai ale też mam pewne problemy ze skórą i byłam u dermatolog i także przepisała mi leki, a skoro piszesz, że jakiś tam lek jest nie wskazany w ciąży a mówiłaś w ogóle o tym temu lekarzowi?!bo to zmienia postać rzeczy. A jak nie wiesz co zrobić to zadzwoń do swojego ginekologa on na pewno wyjaśni czy możesz brać takie leki i czy ten liszaj jest groźny dla dziecka będziesz spokojniejsza 🙂

• Mamusia
na szczęście twarz mi się wygoiła bez większych problemów 🙂 używałam tylko laticortu. Ja dopiero jak wróciłam od dermatologa to sprawdziłam w internecie skład tych maści i uznałam, ze tej z tetracykliną nie będę brała. Myślę, że lekarz wiedział co robi, przepisując mi ją. W końcu to lekarz z doświadczeniem.
Byłam potem jeszcze u lekarza ogólnego spytać o tą maść ale powiedział ze on nie ma wiedzy o tego typu specyfikach i decyzje podejmuje dermatolog.