Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Kasia to super obrona to pestka 😁 😁 😁 dobrze ze mozesz teraz bronic 🙂
Moj Oli tez jesc nie chce przez te upaly i na dodatek ida mu wszystkie 3 (kły) ...
Ja bylam dzisiaj u gina i wszystko jest ok, cytologie mi zrobil za 3 tyg wynik ale raczej bedzie dobra 🙂

• Mamusia
Kacperek nie spal mi dzisiaj w ciagu dnia wiec padl mi przed 20 🙂
bylam w aptece sie poradzic co na te jego oczka robic, powiedziala ze przemywac sola fizjologiczna albo rumiankiem a jak nie zalagodzi to trzeba sie przejsc do lekarza

• Mamusia
Super, spokoj w domku 😉
Mije dziecko dzisiaj na noc u tesciowej, jaka bloga cisza 🙂 Ale kurcze brakuje tego halasu 🙂

Ja po rozmowie z kierowniczka na temat ciązy, no i poszlo jakos 😁
Od wczoraj biore kwas foliowy, zmieniam nawyki zywieniowe.... i odstawiam piwo 😞 😉
Oczywiscie nie calkowicie 😉 hehe

Ale musze troche sie wziac za siebie bo jak przytyje na to co teraz, to bede wielorybem 🙂

• Mamusia
Powiem Ci ze jesli rozpoczyna ci sie rozwarcie to sie oszczedzaj, i jesli beda sie nasilac idz do ginekologa...

A tu kilka informacji, nie chcialo mi sie piisac z glowy, wiec ci skopiowalam 😁
Skurcze przepowiadajace - Braxtona-Hicksa

Napięcie i stwardnienie macicy, jakie często ma miejsce po 20. tygodniu ciąży, przyszłe mamy odczuwają jako rytmiczne, bezbolesne, choć nieprzyjemne skurcze, tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Nazwa ta pochodzi od nazwiska XIX-wiecznego angielskiego ginekologa, Johna Braxtona-Hicksa, który jako pierwszy je opisał.
Mięsień macicy napina się, przygotowując się do prawdziwych skurczów porodowych, które wypchną twoje dziecko, gdy nadejdzie termin rozwiązania.
Skurcze Braxtona-Hicksa są nieregularne i niebolesne. Z czasem staną się silniejsze, bo muszą przygotować macicę do porodu. Wzmacniają ją, ustalają pozycję dziecka i pomagają w procesie skracania się szyjki macicy.Zazwyczaj takie objawy są całkiem naturalne i nie stanowią zagrożenia dla ciebie i maleństwa. To tylko trening macicy przed zadaniem, jakie będzie musiała wykonać, gdy nadejdzie godzina zero.

Co czujemy?

Przewaznie sa to bezbolesne skurcze odczuwalne w postaci twardnienia brzuszka i lekkiego rozpychania. Jednka kazda kobie ta przechodzi ciaże inaczej i jej odczucia mogą być zupełnie inne. Czasem kobiety różnie odczuwają skurcze przepowiadające. Czasem bardzo intensywnie. Mówią, że ból przypomina wyjątkowo dokuczliwą miesiączkę, albo że nagły ucisk uniemożliwia wyprostowanie się. Są też i takie przyszłe mamy, które twierdzą, że skurcze łapią je po kilkanaście razy dziennie i właściwie nie mogą przez nie chodzić. Jednak dla większości ciężarnych skurcze Braxtona-Hicksa są bezbolesne i niezbyt silne, chociaż odczuwane przy nich napięcie mięśnia macicy może być nieprzyjemne. Często towarzyszy im uczucie rozpierania, ból pleców czy brzucha.

Kiedy i jak długo??

Można zacząc je odczuwać po 20 tygodniu ciąży. Napięcie może trwać nawet dwie minuty, choć zazwyczaj czas jednego skurczu nie przekracza 30 sekund. Skurcz zaczyna się od dna macicy (które znajduje się u góry twojego brzucha), powoli przesuwając się ku dołowi. Im bardziej zaawansowana ciąża, tym skurcze przepowiadające są silniejsze. W 8–9. miesiącu mogą występować nawet co 20–30 minut i trwać do dwóch minut. Nic więc dziwnego, że łatwo wziąć je za sygnał rozpoczynającego się porodu.

PADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Nio z tych wynikow co dawalas osrarnio to sie rozwiera szyjka, choc przy drugiej ciazy tonormalne...

Naprawde oszczedzaj sie!!!

zapowiedziałam M że musze trochę przystopować. Przestałam już nosić Grześka na rękach z kąpieli - sam maszeruje owinięty w ręczniku 🙂
no i na pewno do nastepnej wizyty postaram się nic dużego nie dźwigać

• Mamusia
wiem wiem, nie dopuszczam mysli zeby teraz był poród.

dzis miała cesarkę siostra M, a druga okazała sie byc w ciązy i termin ma na luty jakoś. Znów wyszły trojaczki w rodznie, jedno dzisiaj w czerwcu, drugie moje pod koniec wrzesnia a trzecie w lutym 🙂
poprzednio "trojaczki" rodziły ię koniec lipca, potem Grzes początek sierpnia i koniec października trzecie 🙂

• Mamusia
twardnienie brzucha jako tako minęło, także brzuszek jest już miękki. Za to mały dokazuj bo wypoiłam przed chwila kawę zbozową anatol a on po niej to chyba koziołki fika. Zapomnałam jak to już jest 🙂 tak dziwnie mi czymś na doł na pęcherz naciska, albo nogą depcze albo głową 🙂
dzisiaj o 4 rano zachciało mu sie harców, wróciłam z wc i do 5 mi szalał 🙂