Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Wlasnie o to mi chodzilo...Nadia tez wola chiwle przed, no ale niestety nie ma jeszcze takiej kontroli mozg-pecherz zeby swiadomie przytrzymac mocz.. wiec juz sobie odpuscilismy silanie na panele... sprobuje za 2 tyg...
Jak jest na dzialce czy gdzies w terenie tez siusia po nogach 🙂
Do stycznia sie na pewno nauczy 🙂 wiec czas mnie jeszcze poki co nie goni 🙂

Dzis ruszylysmy niebo i ziemie i jesli do srody zalatwimy wszystkie wpisy, to w srode o dziwo znajdzie dla nas troche czasoo i nam podbije w indeksie... 🙂

Wszystko sie przeciwstawia, chyba jednak nie mamy sie bronic tak jak ustalilysmy... ansza promotorka do 27.06. na urlopie, wiec zobaczymy czy pozwoli mi juz drukowac prace czy jescze wymysli jakies pierniczone poprawki...DOSYC JUZ MAM!!!! ale na szczescie bluizej niz dalej 😁

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
goshe napisał(a):
Mojemu Oliwierowi to nawet kupa w pampersie nie przeszkadza owszem mowi "kupe wobie" no i robi i sobie chodzi i smrod roznosi i ucieka jak go chce przebrac

mojemu tez nie przzkadza kupa w gaciach, al jak mówie "choć, iziemy do sypialni rzebrać pampersa" to zdarza mu sie grzecznie pójść, położyc się na łózku i czekac na zmianę hehe 🙂

na 16 jadę do gina, zobaczymy co powie. Musze zrobić jeszcze porzegląd nadwozia 😎 więc będę uciekać 🙂

• Mamusia
nie dawno wrócilam od lekarza, no i w poniedziałek mam zakładany krążek 😞
rozwarcie zewnętrzne powiększyło się i jest już na 1,5 palca. Wewnętrzne ujście jeszcze jakoś się trzyma, ale mały jest bardzo nisko położony stą te kłucia na szyjkę macicy. Podczas badania lekarka wyczuła przez powłoki macicy jego głowkę, i jak to stwierdziła, mały siedzi prawie w pochwie 😮 więc do ponieziałku mam maksymalnie się oszczędzać, brac dopochwowo codziennie vitagyn C zeby zakawasić "tam" środowisko.
Jakby nie daj boże puściło wewnętrzne ujście ( tam gdzie mały napiera głowką) to będzie juz poród 😞 a tego jeszcze nie chce 😞
przez 3 tygodnie od osatniej wizyty przytyłam 2 kg ;/ i ogólnie na plusie od początku mam już 8,3 kg.. gin stwierdziła, ze przybieram normalnie i nie ma się czego zamartwiać ( zresztą, jestem wysoka więc u mnie inaczej rozkładają sie te kg).

no, to chyba na tyle z moich wieści. Poniedziałkowa "przyjemność" będzie mnie kosztowała ..280 zł ;/ do tego te tabsy dopochwowe za 30.. cholera, na koniec miesiąca taki wydatek. Ale jak mus to mus..

• Mamusia
no własnie widze ze szybko postępuje i sama po sobie czuje ze mały mi nisko lezy i strasznie uciska.

ciężko mi przeboleć syf w chałupie ale dziecko wazniejsze. W poniedziałek zatkam korkiem ujście to będzie bezpiecznie, choć wiadomo, szalec nie będę 🙂 NIe wiem czy to jest uwarunkowane genetycznie te rozwacia czy wynikają z tego ze mam słabą macice 😮 moja mama jak byłą w ciąży z bratem tez miała ponoc rozwarcie ale nie chciała zadnego krążka i donosiła ciaże, urodziła dokłanie w terminie.

• Mamusia
Krążek ratunkowy

Pessar to wspólna nazwa dla wielu rodzajów specjalistycznych, wykonanych z silikonu krążków, stosowanych przez lekarzy w leczeniu i zapobieganiu różnym dolegliwościom. Zaleceniem do stosowania pessaru jest między innymi zespół bólowy miednicy mniejszej, problemy z trzymaniem moczu, oraz zapobieganie niewydolności cieśniowo - szyjkowej u kobiet w ciąży.

Niewydolność… czyli właściwie co?

Niewydolność cieśniowo – szyjkowa, zdarza się niezmiernie rzadko, jednak nie należy jej lekceważyć. Definiuje się ją jako przypadłość uniemożliwiającą utrzymanie ciąży do planowanego terminu porodu z powodu osłabienia tkanek szyjki macicy. Aby zapobiec przedwczesnemu pojawieniu się maleństwa na świecie, konieczne jest wzmocnienie szyjki – operacyjnie, poprzez założeniu szwu, lub właśnie poprzez założenie ginekologicznego pessara.

Czy to boli?

Założenie krążka odbywa się zwykle w gabinecie ginekologicznym. Lekarze nie potrzebuje do przeprowadzenia zabiegu żadnych dodatkowych narzędzi, nie jest konieczne także stosowanie znieczulenia, gdyż założenie pessara jest całkowicie bezbolesne - u niektórych kobiet powoduje on jedynie niewielki dyskomfort już w trakcie użytkowania.

A co z dzidziusiem?

Przyszłe mamy często zastanawiają się, czy wprowadzenie ciała obcego do pochwy nie zaszkodzi nienarodzonemu maleństwu. Na szczęście, współczesna medycyna świetnie poradziła sobie z problemem powstawania ewentualnych infekcji. Pacjentkom, którym założono krążek zaleca się stosowanie ochronnych globulek, kremów przeciwgrzybicznych oraz przeciwbakteryjnych. Profilaktycznie wykonuje się także posiew z kanału szyjki. Niepokój mam wzbudza także zwiększona ilość wydzieliny z pochwy, która (jeśli nie ma zastanawiającego wyglądu lub zapachu), jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Jeśli jednak jakiś objaw nie daje ci spokoju, wiedz, że zawsze lepiej odwiedzić lekarza prowadzącego ciążę, choćby po to, żeby usłyszeć, że u malucha wszystko jest w porządku.

• Mamusia
Sandruś co do pampera, to nas czas goni niestety 😞 Do września muszę ją nauczyć więc stwierdziłam, że latanie bez pieluch to najleszy sposób, no ale dzisiaj odpuściłam na razi. Poczekam trochę, bo brakuje cierpliwości. Moja mama twierdzi, że jak Gabi przyjedzie do nich na tydzien wakacji na początku lipca to ją nauczy 🙂 ZOBACZYMY...heheheh

KASIU!! Trzymam kciuki żeby wszystko było oki. Założą Ci krążek i dzidzia będzie bezpieczniejsza...

• Mamusia
Ja zamierzam ja na wakacjach uczyc,ale tak jakos bez cisnienia 🙂 Łatwo sie mowi, trudniej zrobic, ja caly czas twierdzilam, ze sciagam jej pieluche jak skonczy 1,5 roku, ale jak mi sie zesrala w gacie 5 razy od razu mi sie wizja zmienila 😁

A sie nie chwalilam odebralism paszporty 😁 zdjecia jak z kryminalu, ale coz, takie wymogi 😁

Ale narobilam sobie obciachu...nie kupilam Darkowi nic na Dzien Ojca, a jutro cholera wsio zamkniete.. 😞 Na szczescie nasz tzw. przyjaciel rodziny pojechal do Tesco, bo ponoc do 24 czynne i cos ma wysmyczyc 😁

Film polecam wzruszajacy, ale tak dokumentalnie nakrecony, bez niepotrzebnych wzruszen i lez 🙂 jak ja sie nie poplakalam to naprawde nie wyciska...

• Mamusia
ja tam takich filmow nie moge ogladac bo pozniej mi sie w nocy sni to wszystko ;/ a chlopiec bez twarzy musi wygladac raczej strasznie...
z oduczaniem z pieluchy to dramat ale ja w sumie wogole na mlodego nie naciskam...
bylam z Oliwierem i z mama na procesji, Oli chcial kwiatki sypac hehe a potem zasnal 🙂 🙂