Skocz do zawartości

Cholestaza ciążowa | Forum o ciąży

sylwunia82

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
sylwunia82 napisał:
Czy któraś z was dziewczyny miała cholestaze w ciazy??? bo ja podejrzewam u siebie, od wczoraj swedzi mnie cale cialo i nie wiem czy to od tego czy moze co innego, a wizyte mam dopiero w czwartek.... 😞

Sylwia i wiesz coś więcej na temat tej cholestazy? Od jakiś 2 tygodni na klatce piersiowej i na dłoni mam swędzącą wysypkę. Dodam że choruję na nadczynność tarczycy. Byłam już z tym u dermatologa to przepisał mi maść chłodzącą, strasznie sie denerwuję... 😞

• Mamusia
Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych (WCC) jest najczęstszym schorzeniem wątroby, występującym jedynie w ciąży. Istotą tej choroby jest wewnątrzwątrobowy zastój żółci, który powoduje uporczywy świąd skóry oraz towarzyszące mu podwyższenie stężenia kwasów żółciowych w surowicy krwi oraz nieprawidłowe laboratoryjne wykładniki funkcji wątroby.
Podstawowym objawem WCC jest uogólniony świąd skóry, który zaczyna się od dłoni i stóp, rozszerza się na kończyny i tułów a w bardziej zaawansowanych przypadkach obejmuje szyję, twarz, uszy. Większość ciężarnych zgłasza zaostrzenie objawów w godzinach wieczornych i nocnych, co prowadzi do bezsenności.
Często pod koniec ciąży nasilenie objawów zmniejsza się (bo obniża się poziom estrogenów) a na całkowite ich ustąpienie można liczyć w ciągu kilku dni po porodzie. U około 70 % kobiet obserwuje się nawrót schorzenia w następnych ciążach
Cholestaza ciężarnych nie powoduje trwałego uszkodzenia wątroby, a więc nie pozostawia żadnych konsekwencji zdrowotnych po porodzie. W czasie ciąży jednak wzrasta ryzyko krwotoku porodowego.
Cholestaza ciężarnych stanowi problem medyczny (poza uporczywym, często bardzo przykrym dla ciężarnej świądem skóry) przede wszystkim ze względu na zagrożenie dla płodu. U ciężarnych z cholestazą znacznie częściej występuje poród przedwczesny
W leczeniu stosuje się farmakoterapię (preparaty antyhistaminowe, kroplówki z glukozą, kwas ursodezoksycholowy, cholestyraminę, deksametazon, witaminę K) oraz działanie wspierające: dietę niskotłuszczową, odpoczynek fizyczny i psychiczny.

• Mamusia
Cholestaza ciążowa nie jest może aż tak bardzo niebezpieczną chorobą dla ciąży, ale mimo tak dużej świadomości i wiedzy położniczej, nadal jest często bagatelizowana, a przez to możemy nawet doprowadzić do zgonu dojrzałego już płodu w macicy.
zazwyczaj cholestaza pojawia się pod koniec ciąży, u wielu kobet ok.36 tyg, a więc gdy dziecko jest już duże i prawie donoszone, a macica uciska wątrobę...
Najważniejsze w takim przypadku to nie zbagatelizować objawów, którym jest; nadwyraz nieprzyjemne swędzenie. Tak, tak, osobiście znałem kobiete, która skarżyła się na uporczywe swędzenie całego ciała, była mocno rozdrażniona, lekarz ginekolog zbagatelizował sprawę, kazał wcierać balsam, zmienić proszek do prania, a gdy nastąpił poród to nie zdążono z cesarskim cięciem....nastąpiło obumarcie dziecka ze względu na właśnie cholestaze ciążową.
Dlatego nie wolno żadnej kobiecie w zaawansowanej, lub w połowie ciąży bagatelizować jakiegokolwiek swędzenia ciała, należy powiadomić o tym lekarza ginekologa prowadzącego- on zleci szereg badań z krwii, a wtedy wszystko się okarze!

http://www.allegro.pl/item583159156_suknia_slubna_cheryl.html