Skocz do zawartości

konfliktowa | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja wlasnie dzis sie dowiedzialam jaka mam grupe krwi.wiem troszke wstyd al nie byl mi dotychczas potrzebny. I co wyszlo ze jestem na minusie a moj partner ma plusa wiec konflikt murowany.Bardzo sie wystraszylam ze moze cos byc dziecku ale po przeczytaniu waszych wpisow troszke mnie to podnioslo na duchu.jestem w 13tc i mam nadzieje ze to na dzidziusia zle nie wplynie.serdecznie Pozdrawiam 😉

Bianka23 napisał:
Ja wlasnie dzis sie dowiedzialam jaka mam grupe krwi.wiem troszke wstyd al nie byl mi dotychczas potrzebny. I co wyszlo ze jestem na minusie a moj partner ma plusa wiec konflikt murowany.Bardzo sie wystraszylam ze moze cos byc dziecku ale po przeczytaniu waszych wpisow troszke mnie to podnioslo na duchu.jestem w 13tc i mam nadzieje ze to na dzidziusia zle nie wplynie.serdecznie Pozdrawiam 😉

Bianko...ja przy okazji pierwszej ciąży również się dowiedziałam że jestem minusowa przy plusowym mężu...po prostu będziesz miała częściej wykonywane badania na przeciwciała,a po porodzie otrzymasz zastrzyk z immunoglobuliny.Ja w tej chwili oczekuję na trzecie dziecko bez żadnych komplikacji więc uszka do góry i dbaj o siebie i swoje maleństwo...Pozdrawiam serdecznie

• Mamusia
ja też mam Rh ujemny a partner Rh dodatni, jest to nasze pierwsze dziecko i lekarz zaproponował nam szczepienie w 28 tyg ciąży zaznaczając że nie jest ono konieczne (szczepionka dostępna jest najbliżej w Niemczech - w Polsce nie ma do kupienia prywatnie, a jej koszt o ok 75 Euro), jednak po konsultacjach z innymi ginekologami i położnymi wiemy że jeżeli do konfliktu dojdzie to przy pierwszym dziecku i tak nic mu nie grozi, problemy mogą być przy kolejnych dzieciach i wówczas takie szczepienie jest wskazane.
Dziewczyny dobrze piszą o konieczności wykonywania badań na wykrycie przeciwciał (średnio co 2 m-ce)a po porodzie w ciągu 72 godz powinni podać ci w szpitalu szczepionkę z przeciwciałami (niekiedy trzeba się o nią upomnieć, w warunkach klinicznych jest ona dostępna)

Poniżej wklejam link dotyczący konfliktu ze strony renomowanego laboratorium

http://www.bezpiecznaciaza.diag.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=1& 😜HPSESSID=2c267fac8b78d5543be2555d5eb528d7

• 5 tygodnie później...