Skocz do zawartości

Wyjazd nad morze | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam,
Jestem obecnie w siódmym tygodniu ciąży, przebiega prawidłowo, czuje się całkiem dobrze. Chciałabym od poniedziałku wyjechać na kilka dni nad morze. Czy to dobry pomysł?Czy któraś z was wybrała się w tak daleką podróż we wczesnej ciąży? Dodam,że mieszkam na południu Polski,więc podróż na pewno będzie dość długa.Wybieramy się samochodem. Czy są jakieś przeciwskazania? Z góry dziękuje!

Kochana, ja byłam nad morzem w 29 tc. Mieszkam w górach więc mamy daleko. Konsultowaliśmy wyjazd z lekarzem i powiedział, że nie widzi przeciwskazań, choc byłam na luteinie (od 7tc ciąża była zagrożona). I co się okazało, wyjazd mi zrobił lepiej niż wszystko co bym mogła innego zrobić, bo odpuchły mi tam nogi (a od 5 miesiąca ciąży borykam się z bardzo dużymi opuchliznami nie tylko stóp ale rąk i nawet twarzy, gromadzę wodę w organiźmie masakrycznie)Klimat morski służył mi bardzo bardzo dobrze. Wiadomo, każdy jest inny ale na mnie to zadziałało jak "wczasy w sanatorium" 🙂
Wiadomo, podczas podróży trzeba robić przystanki, rozprostowywać nogi (bo w ciąży łatwiej o zatory żylne), pić dużo, nie opalać się, chronić głowę itp...
Jak napisalaś jesteś w 7tc więc na początku, więc tym bardziej brzuszek nie powinien Ci przeszkadzać, ale taka moja rada, do auta weź sobie poduszkę pod lędźwie. Bardzo to polepsza komfort jazdy 🙂
Przed wyjazdem też poradziłabym się lekarza, on sprawdzi czy wszystko jest ok i powie co i jak. Nie sądzę jednak, jeśli ciąża przebiega prawidłowo żeby Ci zabronił, może to jedynie polepszyć Twoje samopoczucie i nawdychasz się jodu, który tak jest potrzebny dziecku do 3 miesiąca 🙂

Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Witam Mamusie 😉))

Pszczółko ja tez jestem z południa i na podobnym etapie ciąży...za 2 tyg. jedziemy ze znajomymi do Łeby wyjeżdżamy w nocy i mam nadzieję że jej nie prześpię Polska jest taka piękna i cicha nocą 😉))Ja się czuję od początku ciąży bardzo dobrze( oprócz tego że mogłam spać 20 godzin na dobę:P) Jeśli wszystko jest Ok to daj dziecku dużo zdrowego morskiego tlenu wzbogaconego jodem...Pozdrawiam i życzę Tobie i twojemu maleństwu miłego i zdrowego odpoczynku 😉)))