Skocz do zawartości

Dentysta Sadysta w trakcie ciazy...:)) | Forum o ciąży

Asnet

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dla mnie tez odkruszyl sie kawalek plomby... No i wczoraj bylam u dentystki 🙂 Wszystko juz mam naprawione takze teraz dopiero po porodzie na kontrol trzeba bedzie sie wybrac 🙂 A pani doktor wszystko robila tak delikatnie (zeby mnie nie zestresowac ze wzgledu na moj stan hehe) ze nawet nie poczulam 😁

• Mamusia
No ja dzisiaj ide :P bo tak mnie zab juz boli i boje sie ze kanalowke bedzie mi robic ale nie wiem czy w ciazy mozna kanalowke robic 😁 Pojde i zobacze 😁 ale przyznam ze za dentysta nie przepadam 😁 ale jak mus to mus 😁

• Mamusia
Ja na widok dentysty dostaję tachikardii, omdleń, stanów przedzawałowych i ataku uciekających nóg i powiem szczerze czy w moim przypadku dzidzi bardziej zagraża zepsuty ząb czy ogromne stany paniki jakie doświadczam w gabinecie lekarskim. Na domiar złego w Szkocji kobieta w ciąży nie plombują zębów tylko dają materiał zastępczy czyli po urodzeniu od nowa Polska Lodowa. Oj nie wiem czy ja to wytrzymam.

• Mamusia
ja wlasnie wrocilam od dentysty a idzcie jak to jest pozadny dentysta to ja jestem swieta nie wiedzial co zrobic i wlozyl mi wkoncu jakies lekarstwo. A teraz boje sie ze wypadnie musze sie jak najszybciej umowic do innego zeby to zdiagnozowal.

• Mamusia
jej ja tez muszę iść w końcu do dentysty 😞mam do robienia dwa ząbki!!jak bolały to obiecywałam sobie że pójdę a teraz już nie bolą i tak jakoś to odkładam a najwyższy czas bo ostatnio byłam 2lata temu jak byłam w ciąży z Kamilkiem 😞ale ten czas leci.a tak to co roku na przegląd chodziłam i na oczyszczanie z kamienia,choć też nie luuuubię tych wizyt 😞mojej koleżance wypadła jedynka podczas ciąży i biedna miała później problemy z założeniem implanta!!! ale się bidulka nacierpiała...pamiętam jak dziś te krzyki bo akurat z nią chodziłam do tego sadysty.... 🙂.a propos jak byłam z Kamilkiem w ciąży u dentysty to były początki -dentystka nie dosłyszała jak mówiłam że jestem w ciąży,dobrze że bozia nade mną czuwała i maszyna się zepsuła bo mogła bym poronić....ona miała mi coś podać co na pewno w 90% procentach zaszkodziło by maleństwu!!!!!!!ale byłam wystrachana!!!masakra 😞dlatego drogie ciążóweczki- zwłaszcza te początkowe mówcie głośno i wyraźnie że jesteście przy nadziei!!!bo takie nie dosłyszenie może się źle skończyć 😞!!!!

• Mamusia
no bakterie moga byc szkodliwe dla dzidziusia wazne jest a ja zaniedbalam juz dawno zeby i tak zwlekalam i w ciazy mnie dopadlo a teraz siedze i rycze z bolu bo wlozyl mi jakies lekarstwo mam tylko cicha nadzieje ze jutro sie umowie juz na ten sam dzien nie licze bo watpie ale chociaz na nastepny :/.
Wiec babeczki jesli cos lekko boli idzcie od razu bo potem z glupot i zaniedbania bedziecie biedne cierpiec

Ja mam męża dentystę (pracuje na klinice stomatologicznej) i powiem Wam, że jego po prostu trafia, jak przysyłają mu pacjentki w ciąży z rejonu, bo albo zaniedbały i czekały nie wiadomo na co, albo tam nie wiedziano, co z nimi zrobić. A przecież wiadomo, że próchnica to po prostu źródło infekcji, i nie można czekać, aż wysieje bakteriami do krwi albo zrobi się nie daj Boże ropień..wtedy dopiero są kłopoty. W ciąży bez problemu można znieczulać pacjentkę do każdego leczenia, więc nie rozumiem, czego można się bać, stosuje się po prostu sam środek znieczulający bez adrenaliny, a on nie jest w stanie nawet dotrzeć do dziecka, bo się rozkłada we krwi, już nie mówiąc o zaszkodzeniu dzidziusiowi. No a jak ktos nie ma pieniążków na prywatna wizytę, to przecież w Polsce leczenie zębów kobiet w ciąży jest całkowicie za darmo.

• Mamusia
no tak tu masz racje to jest tez czlowiek i szlak moze go trafic no ale jak jest lekarz i nie wie za co ma sie zabrac i pyta sie pacjentki no to troche jest nie na miejscu bo jak znam zycie twoj maz jest specjalista i wie co do czego i wie jak zachowac sie w przypadku jak dana osoba jest uczulona na preparaty dentystyczne

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
ja powiedzialam pani d.,ze jestem w ciązy i mimo to pozwolila mi na znieczulenie 🙂tylko słabsze;D kanałowe tez mialam ,bo bolał zabek 😞ale narazie jest ok...potem mialam klopot z zatrzymana osemka 😞bo dziąsla rozpulchnione 😞no i D. mowiła ze w ciazy trzeba dobra pasta 3 razy dziennie i plukac dobrym plynem np.listern oraz nic uzywac...i zeby się nie psuły to duzo wapnia...szklanka mleka,kefir i jogurt to zalecana codzienna dawka 😞