Skocz do zawartości

WYNIKI BADAN :( | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
KOchane mam wyniki z krwi i z moczu ale niestety nie umiem ich czytac ale widze w nich to ze erytrocytow w moczu jest duzo... Bylam raz w szpitalu z powodu ilosci erytrocytow w moczu dlatego bardzo sie teraz martwie!
Oto mniej wiecej te wyniki:
WBC LYM MON GRA LYM% MON% GRA% wszystko procz WBC sa dobre ale przy nich sa gwiazdki. Dalej pisze ze gwiazdka to erytocyty i pisze ERY: 250/...l +++++ a z tylu pisze Nabł. pł poj w ... Leuk 0-1wp
Erytr b. liczne wp (pow 100)
(świeże i wylugowane)
obfita fl. bakt

Dziewczynki kurcze znow sie martwie.... czy ktoras mogby mi cos pomóc napisać?

P.S. Napisalam to samo w dziale zrowie na forum ale wydaje mi sie ze tu wiecej wchodzi osób a kurcze bardzo sie martwie 😞

• Mamusia
Magdey kochana ide ide do lekarza ale poprostu bardzo sie martwie bo mowie mialam juz problemy z tym... i jutro ide ale do 15 to ja sie zadrecze podswiadomie tak sie martwie 😞 okropne... dlatego myslalam ze moze ktoras tez miala problemy z erytrocytami moze 😞 pozdrawiam

• Mamusia
Witaj, wydaje mi sie, ze z moczu Twoje wyniki są złe moze świadczyć to o zapaleniu dróg moczowych, a mam jeszcze jedno pytanie dobrze pobrałas mocz? tzn czy zgodnie z tym jak sie pobiera? Nalezy sie pomyc, srodkowy isrumien itd?ja bym tego nie lekcewalyła i albo zrobiła badania jeszcze raz z moczu alebo złosiła sie do lekarza ale to moje zdanie, jezeli chodzi o WBC to krwinki białe - to czynnik okreslający liczbe krwinek białych podwyzszenie moze świadczyc o stanie zapalnym. Co do moczy, to u kobiet w ciązy czesto w moczu są bakterie itd, poniewaz po przez nacisk macicy na układ moczowy własnie tak sie dzieje, nie wszystko funkcjonuje tak jak trzeba i dlatego tak te bakterie nam wychodzą, oczywiscie nie kazdej cięzarenj.

Wyniki wcale nie są złe, a na już pewno nie masz infekcji dróg moczowych jak pisze wcześniej koleżanka( bo liczba leukocytów w moczu jest 0-2 w polu widzenia, a norma jest do 15-20 wpw , a to one decydują o istnieniu infekcji), a liczba bakterii wcale nie świadczy o żadnych zapaleniu, a jest po prostu wynikiem źle pobranego moczu ( w ciąży to norma).Ale masz sporo krwinek czerwonych w moczu, co może być fizjologiczne ale też może oznaczać jakieś podkrwawianie, niekoniecznie z dróg moczowych, ale np z dróg rodnych. Jestem lekarzem, więc spokojnie, wiem, co mówię...
A podwyższone WBC jest normą w ciąży, więc się sie przejmuj.

Ech..to nie o to chodzi czy dbasz, bo na pewno tak jest, po prostu tak pobrany mocz, czyli niejałowo, zawsze będzie miał dużą ilość bakterii, która zwiększa się jeszcze w czasie ciąży. To jest zupełnie normalne. Grunt, że nie ma infekcji i tyle. Trzymaj się a wyniki lepiej pokazuj lekarzowi a nie sugeruj sie tym, co wypisują ludzie na forach, bo możesz "dowiedzieć się" bardzo dziwnych rzeczy a niekoniecznie prawdziwych, a po co się stresować?

• Mamusia
Nie byłabym pewna takich jednoznacznych stwierdzen,ze to napewno nie infekcja, poniewaz jestem na to przykładem, ze u mnie tez tak było tylko,ze miałąm mniej erytrocytów okazało sie wlasnie zapalenie wczesne, i dobrze, że tego nie zostawiałam tak. Nie jestem lekarzem ale duzo mam wspolnego z połoznictwem i dlatego napisałam o tym zapaleniu.

• Mamusia
A co do WBC fakt, jest podwyższone w ciązy,zalezy ile jest podwyzszone. Ja nie próbuje absolutnie wystraszyc nikogo swoim pisaniem, ale sama wiem po sobie jak to u mnie było, mała infekcja od drog moczowych o mało przez nią nie staciłąbym mojej córeczki, dlatego teraz jestem tak przewrazliwiona pisze, tak jak mysle. A fora są rowniez po to aby pisać o włąsnych doświadczeniach nie koniecznie tych pozytywnych 😞

• Mamusia
kochane moja bylam u lekarza i powiedzial ze podejrzewa jakis kamien czy cos takiego w nerkach mimo ze nie mialam problemow z nerkami i mowil ze ciaza temu sprzyja ... mam skierowanie na kolejne badanie moczu i usg bodajze nerek dostalam jakies leki nospe ehs 😞 zobaczymy pozdrawiam cieplutko