Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ja na samym poczatku mala chyba w rozku bede trzymac ( slyszalam,ze to podobno nawet dobre :P

AgaW no wlasnie ja tez Nystatyne mialam na ta grzybice i tez mi pomogla ale jak mnie to denerwowalo jak wyplywaly ze mnie te wielgachne tabletki ahh :/

Emmax ja tez mam do polowy pepek wypchany a linie mam ale taka slaba. Co Ty sie kobieto przejmujesz?? :P

piszę o tej szkole rodzenia 🤔

moje odczucia są mieszane tym bardziej, że na sporo zajęć będę musiała iść sama bo M w pracy będzie, zajęcia w środy i piątki o 18 (te piątki to głupota) ok 8 spotkań, wczoraj rozmawialiśmy o przygotowaniu do porodu tj. golenie, lewatywa i nacięcie krocza, generalnie decyzja należy do pacjentki ale, lewatywa daje ten komfort, że nic nie zrobisz podczas porodu, golenie, że nie będzie bakterii gromadzących się na włosach , co wiąże się z lepszym i szybszym gojeniem krocza, a rozcięcie nacinają jak to ujęła położna na godz 9 , decyduje o tym położna, chyba, że pacjentka się uprze to nie natną, ale konsekwencją może być pęknięcie, zawsze pęka zygzakiem do odbytu, u mnie decyzja, że poddaje się wszystkim tym zabiegom 🙂
Przyjęcie do szpitala niestety jak nie ma miejsc to odsyłają, nawet poza Wrocław , jak tylko odejdą wody to zgłosić się do szpitala, jak nie ma się czym dojechać to dzwonić po karetkę nie po taksówkę, karetka przyjedzie szybko a taksówka jak się powie, że do porodu to raczej nie przyjedzie:laugh:
Znieczulenie, oczywiście można, ale zwalnia ono akcję porodową, jak wcześniej napisałam dziecko wówczas nigdy nie dostanie 10 punktów, bo na nie tez działa znieczulenie. Generalnie podczas znieczulenia łatwiej współpracuje się z kobietami już wcześniej rodzącymi, ta położna raczej nie poleca, ale decyzja pacjentki.
mówiła, że lepiej nie zmuszać partnera do bycia przy porodzie, jednak twierdzi, że niektórzy mężczyźni świetnie współpracują, tzn sprawdzają tętno itp.
Bardzo poleca brać ok 40 min ciepły prysznic, rozluźnia macicę i ułatwia poród.
generalnie boli jak cholera i mam stracha większego niż miałam, jak mi się coś przypomni to dopiszę 🙂

• Mamusia
Emmax bol bólem ale sobie pomysl,ze tyle "bab" ma to za soba i decyduja sie na nastepne dzieciaczki to chyba do zniesienia co? 😉

wiecie co jest najsmiejszniejszE?? :P ze poki co to porodu boje sie mniej,niz balam sie pierwszego pobierania krwi 😉

Lece pilnowac dzieciaki. papa dziewczyny. kiedys dam znac co i jak :P raczej napisze AgnieszceK co i jak bo od jutra chyba remont zaczynamy wiec nie bedzie zbytnio jak na kompa usiasc :P

Tak, tak ... położna, która odwiedza moją szwagierkę poleciła jej właśnie zawijanie malutkiego w rożek i to dość mocno, oczywiście nie za mocno. Podobno wtedy czuje się tak jak w brzuszku 🙂 ciasno, cieplutko i przyjemnie 🙂

Dziewczynki zamówiłam posciel w końcu i tym samym postanowione , ze łóżeczko będzie takie jak Wasze 120x60 🙂
A oto mój zestaw 🙂 serduszka kratka różowa http://allegro.pl/item753050624_13_cz_posciel_90x120_z_aplikacja_matex.html
a na zmiane zamówiłam http://allegro.pl/item757658965_5cz_posciel_90x120_z_aplikacja_tkanina_matex.html serduszka kratka kremowa

Emmax jak ja CI zazdroszczę tej szkoły rodzenia 😞 u mnie nie ma 😞
A co do nacinania, lewatywy itd to ja tez sie na wszystko zgodze skoro ma to pomóc przyjść na świat mojej córeczce to niech robią ze mną co chcą 🙂

Moja koleżanka ostatnio urodziła synka 3900 ważył , rodziła godzinę, zero nacięć, zero pęknięć ... jej tylko pozazdrościć 🙂

• Mamusia
Fredeczko ja mam być między 16 a 18, nie mam konkretnej godziny więc zależy ile będzie babeczek.

AgnieszkoK pokaźną masz kolekcję ciuszków 🙂

Niania pisz do nas jak najczęściej, każda porada się przyda 🙂

AgnieszkoW śliczna pościel, taka słodka 🙂

Emmax dużo rzeczy się dowiedziałaś 😉

• Mamusia
Dziewczynki wiem że ja tak ni z gruszki ni z pietruszki ale czy któraś wie co to za liść?? przypomina mi to klon ale to chyba nie jest klon klon ma grubsze??
[img size=408]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/PA080022.JPG" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

mittka ja też stawiam na klon.

jeszcze mi się przypomniało, że dziecko powinno się prawidłowo ułożyć do 34 tc, później zdarza się to rzadko, jednak jest możliwe gdy dziecko jest małe i ma dużo wód płodowych.
położna mówiła tez , że praktycznie nie rodzą się już dzieci poniżej 3 kg, a wczoraj we Wro urodził się chłopczyk 4800 i 63 cm, urodził się sn.

Mittka zielona też jest śliczna 🙂 zresztą każda jest cudna z tej serii 🙂 ja zamówiłam jeszzce 2 prześcieradełka u tego sprzedawcy.
Fajnie , że skończyłyście zielnik. Trzymam kciuki, żeby córeczka dostała 5 , zresztą nie może byc inaczej 🙂

Julia daj znać jak wrócisz. Mam nadzieje, że to nic poważnego.

AgaK jak ja Ci zazdroszczę tego , że Ty tak swoją teściową lubisz... też bym chciała miec dobry kontakt z teściową, ale jak??? Jak ta baba jest tak zrypana że masakra normalnie... brak mi słów do tej kobiety wrrrr nie cierpie jej.

• Mamusia
Witajcie moje drogie 🙂

zapraszam na 30!

wróciłam z pracy i jakoś zle sie czuje, brzusio troszke pobolewa 😞

Fredeczka mnie zauroczyły teskarpetki z Kubusiem Puchatkiem 😆 moge zapytac gdzie kupiłaś?
chyba jako pierwsza masz prawie całą wyprawke skompletowaną 🙂 a lakiereczki i czapeczki są prześliczne 😉

AgaK ja chyba poprosze moją babcie aby mi zrobiła też takie skarpetunie :P a truskaweczek też bym zjadła

zaraz zacznie sie "Brzydula" więc zmykam :P