Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Ja tez nie mam rozstępów.
Widziałam w TV urywek programu, strszne ....

A gdzie się dziewuszki podziewają??

Ja sobie jem drożdzówkę i popijam mleczkiem, zgłodniałam a do 16 do obiadku juz bym nie dała rady haha

• Mamusia
puściutko dzisiaj, puściutko... :P

Idę w końcu pod prysznic i szykować się do lekarza. Dzisiaj kończy się 36 tydzień. Jejku dopiero była studniówka, a dzisiaj zostało 28 dni do terminu. Ale mnie przerażenie ogarnia! 🤪

Melduję się jak wrócę.

Odnośnie zasiłku macierzyńskiego znalazłam to:

Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu. Do wypłaty tego zasiłku w przypadku przyjęcia dziecka na wychowanie wymagane jest zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub przyjęcia dziecka na wychowanie w ramach rodziny zastępczej. Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 oraz zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a.

Z tego, co zdąrzyłam się zorientowac to okazuje sie, że lekarze ginekolodzy niechętnie wystawiają zwolnienia na końcowe tygodnie ciąży, więc przyszłe matki załatwiają sobie zwolnienia na coś, co nie dotyczy ciąży... Zus niechętnie przyjmuje zwolnienia lekarskie na końcówke ciązy od ginekologów...

Smacznego dziewczynki, tez bym sobie taką sznekę wciągnęła 😁

poczytajcie sobie jak to z tymi zwolnieniami może wyglądac...
http://www.maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9698

Przyznam, ze to jest chore.. no cóż... Polska!

Ja pójde do internisty i poprosze o zwolnienie na cokolwiek... np na moje serduszko 😁 Poza tym istnieje możliwość, ze się wypakuję 2 tygodnie wczesniej :P 😉

Bigos sie robi ;D ale za łazienkę się jakoś zabrać nie mogę 😁

• Mamusia
Witam Was prawie weekendowo 🙂

wstawiłam kolejne maluszkowe pranie i zjadłam kolacje na obiad a na kolacje bede jadła obiad :P tzn.teraz wsunęłam kanapki a wieczorem bedzie makaron z warzywkami :laugh:

Wiolka co do pakowania sie to może wez na początek tylko kilka pampersów oraz 1 paczke wkładów poporodowych-potem zawsze ktoś może Ci dowiezc jak sie skończą 🙂

apropos podkładów... ile paczek macie? ja już nabyłam 3 ale chyba jeszcze ze 3-4 dokupie. Czekam na odp 🙂

• Mamusia
A ja mam na razie tylko jedną paczke tych podkładów i chyba dokupie jeszcze jedną tylko do szpitala wystarczy a potem zamierzam zwykłe podpaski zakładać 🙂

Jedne biogos mają inne naleśniki Aga schabowe a mnie się coś chce ale sama nie wiem co 😞 i wogóle coś mi jeździ po brzuchu 🤨

Posprzątałam szafę, zrobiłam pranie ręczne, potem zrobiłam kopytka na obiad i ... przerwa. Muszę trochę odpocząć 😉

Ja spakowałam do torby to co potrzebne mi będzie na początku, część dowiezie mąż.
Tak jak i Was ogarnia mnie panika.

Ciekawe co tam u Dagi, Marty, Persy i Ami ☺️

Witam ponownie 🙂

Fredeczko na posty odpowiadam tak samo jak Ty, w dwóch oknach otwarty brzuszek i jadę po kolei:P

Ooo to temat dla mnie w rozmowach w toku dzisiaj 😞

Ale popieprzone te przepisy 🤢

Ja do szpitala biorę po jednej paczce wszystkiego mąż mi później będzie donosił 🙂

Co do porodu to nie zdążyłam się odezwać co do cesarskiego cięcia jak neurolog wręczył mi skierowanie na nie 🤪
Ale niestety zastrzegł żebym nie miała czasem znieczulenia zewnątrzoponowego bo mi kompletnie kręgosłup rozwalą 🤨
więc muszę mieć kompletne znieczulenie a ja się panicznie boję że się nie obudzę po narkozie 😞 😞 😞
20 wizyta u gina i ustalanie daty eh boje się!!!!!!!!! 😞

• Mamusia
Mittka mam nadzieje,ze mina jej te bole. A czym moze sie stresowac idac spac? ojj np tym,ze jutro do szkoly. pamietam jak ja sie balam 2-3 dni przed historia... :/ a to dopiero podstawowka byla...

Ja i tak pewnie calego macierzynskiego nie wykorzystam,bo musze konczyc praktyke zeby skonczyc szkole :/ a tak to bede musiala rok odrabiac :/ na ten czas mama bierze zalegly urlop i z mala zostaje az wroce ze szkoly i z praktyki :/ troche lipa... jak sie decydowalam na dzidzie to moja mama nie pracowala i akurat pozniej musiala do pracy isc 😠 no ale nie moge przeciez byc na nia zla :P hehe 🙂

AgaW najlepiej poprostu nie rozbijac na cieniutkie kotlety i smazyc na oleju slonecznikowym albo oliwie z oliwek w glebokim tluszczu. Wiem,ze nie zdrowe ale jakie dobre :P

Anja ja nie nabylam ani jednej paczki podkladow bo nie sa mi potrzebne.

Z tego co wiem to Wiolka ma daleko do szpitala i nie wiadomo czy tak codziennie ktos bedzie jej dowozic :P

Ja dzisiaj na obiad zrobilam spaghetti bo strasznei boli mnie brzuch wiec nie szlam do miasta... a zaczelo sie jak wracalam z pieskiem ze spacerku hmm... skurcze dostalam i pozniej wrocilam do domu i jak siadalam to tak mnie zakulo nad pepkiem :/

A mnie zgaga pali :/

GosiaG zjadlabym sobie z checia nalesniki 🙂 mniam! 🙂

Dzisiaj w dzien dobry tvn bylo o dzieciach z zespolem downa. I najczesciej to poprostu wiek ma wplyw na to czy dzidzius bedzie chory czy nie. I duzo kobiet jak sie dowiaduje,ze nosza pod serduszkiem chore dziecko to wykonuja aborcje :/ albo po porodzie oddaja do adopcji :/

Fredeczko ja na Twoim miejscu kupiłabym paczkę podkładów, bo nie wiadomo ile będziesz leżeć w szpitalu a mogą przydać Ci się w domu 😉

Anju z tego co wiem to kobiety, które nawet nie miały problemów z kręgosłupem to potem skarżą się na bóle nawet do kilku miesięcy po.

Dziewczyny DagiM mi odpisała że teraz nie ma czasu zajrzeć do nas bo robi ostatnie przygotowania do szpitala a ma się zgłosić dokładnie za tydzień na porodówkę 😉
Pisze że ma cholernego stresa ale nie napisała mi czy będzie miała cc czy rodzić będzie sn 🙂
Pozdrawia Nas serdecznie 🙂