Skocz do zawartości

Statystyka urodzen tej samej płci. | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. W 2009 roku urodził mi się synek. Obecnie jestem w drugiej ciąży 24 tydzień i lekarz twierdzi, że to drugi synek. Jak jest u was. Chcę policzyć statystycznie jak to wygląda. Czy naprawdę jest to pół na pół czy tak jak wyczytałam w internecie, że jeśli urodzi się pierworodnego syna to potem częściej rodzi się drugi syn niż córka.

• Mamusia
Magalena20 ...ciężko mi wszystko porównać, bo mój synek jest już spory i nie wszystko dokładnie pamiętam, ale chyba trochę inaczej. Najpierw podobieństwo, w obu ciążach nie miałam wymiotów, ale w tej teraz wyglądam lepiej niż w pierwszej - dużo mniej przybrałam na wadze i mam znacznie mniejszy brzuszek (koleżanki mówią, że wyglądam teraz (35 tc) jak w 5-6 m-c). Zupełnie co innego jem, przy synku dopóki nie wiedziałam, że jestem w ciąży zjadłam kilka razy garnek z mielonym na kotlety zanim je usmażyłam 🙂 (wiem, że nie wolno), a teraz zmuszam się do jedzenia jakiegokolwiek mięsa, bo mi doktor kazał i pilnuję, żeby zjeść 2500 kcal dziennie bo nie mam apetytu. Jedyne co mi smakuje to sok pomarańczowy i wszelkie soki z marchwi, ale na tym się nie da przecież przechodzić ciąży, tak żeby maleńka dobrze rosła. Mniej się męczę przy córci, ale bardzo dokucza mi ból zębów tj. dziąseł - byłam u dentystki i wszystkie zęby są zdrowe, a to co tak boli to podobno rozpulchnione przez ciążę dziąsła - tego nie miałam w pierwszej ciąży i może dlatego nie chce mi się jeść.

• Mamusia
Urodzenia tej samej płci może też uwarunkowane genetycznie, przynajmniej u mnie w rodzinie tak jest od mamy strony dziadkom urodziły się najpierw 2 córki potem syn, od taty strony 2 córki i potem 2 synów, Ja mam siostrę, mój wujek (mamy brat) ma też 2 córki, u taty rodzeństwa tam jest już mieszana płeć. Mąż jedynak, teściu również, teściowa ma siostry i braci ale kolejność płci też mieszana.

Ja mam córkę, za kilka lat jak bedziemy chcieli mieć drugie to przekonamy się czy będzie druga dziewczynka czy chłopiec.

Witam 🙂U mnie była pierwsza dziewczynka 10 lat temu po dwóch latach syn a w zeszłym roku urodziłam syna.
  • Co do objawów to przy córce wyglądałam koszmarnie jak to mówili zabierała mi urodę i zjadałam wszystko zero mdłości ,brzuszek szpiczasty i zgaga,a przy synach mdłości, nie potrafiłam jeść byłam ładniejsza,patrzeć na mięso nawet nie mogłam bardzo mnie ciągło na marchewkę sok marchewkowy ,jabłka i pomarańcze,i z innego jedzenia jadłam tylko chleb z masłem bo na nic innego nie mogłam patrzeć nawet obiadów nie gotowałam bo mnie mdliło no i teraz przy drugim synu też miałam zgagę 🙂