Skocz do zawartości

Pępowina dwunaczyniowa | Forum o ciąży

DagiM

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam wszystkie Mamusie
W piątek wróciłam z badań prenatalnych zalecanych między 20 a 24 tg ciąży. Badanie trwało ponad godzinę, diagnoza : przegroda macicy przylegająca bezpośrednio do dzidziusia i pępowina dwunaczyniowa. Dobrze, że na badaniu był ze mną mąż, ja siedziałam jak sparaliżowana i nie mogłam z siebie wydobyć żadnego słowa. Mój mąż dyskutował z lekarzem na temat konsekwencji zaistniałych anomalii, lekarz odpowiadał zdawkowo, usłyszeliśmy, że serduszko, układ moczowy jak na razie rozwija się prawidłowo,maluch może (ale nie musi) mieć problem z dalszym rozwojem wewnątrzmacicznym, że niektóre wady rozwojowe mogą (ale nie muszą) ujawnić się później wraz z rozwojem dziecka, mamy przygotować się na poród przedwczesny. Jestem skołowana. Na polskich stronach jest bardzo mało informacji na temat przegrody i pępowiny dwunaczyniowej. Stąd też moje pytanie: może, któraś z was spotkała się z tym w swoim otoczeniu i jest w stanie mnie więcej na ten temat powiedzieć. Wizytę u mojego gin. prowadzącego mam dopiero w środę a do tego czasu chyba oszaleje.....

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje