Skocz do zawartości

karmienie piersią a praca | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Bardzo szybko zbliża się moment gdy będę musiała wrócić do pracy. Będzie to nowa praca, bo ze starej się zwalniam, w trakcie wybieranego urlopu wypoczynkowego.
Pracodawca wie że mam małe dziecko i że w tej chwili karmię piersią, nie rozmawiałam jeszcze z nim o tym że chciałabym korzystać z godzinnej przerwy. I nie wiem jak podejdzie to tej kwesti. Wiem że nie może mi odmówić ale boję sę że może mi po 3 miesiącach po prostu podziękować za współpracę.
Jak podchodzą pracodawcy do tej sprawy?

• Mamusia
Wiem, że mój były pracodawca na pewno nie zgodziłby się na takie coś mimo ze to normalnie przysługuje. On nawet nie chciał mnie puszczac na usg ( g kodeksu nalezy mi się czas wolny na badania, jesli są w trakcie pracy i nie ma prawa odciągać mi tych godzin - a on mnie z łaską puszczał i odciągał te godziny...)

Jeśli masz możlwość karmienia dziecka w pracy ( w jakims osobnym pokoiku ) to wydaje mi sie, ze tą godzinke powinnas sobie rozłozyc na karmienia własnie na terenie pracy ( moja mama tak robiła ). Jesli chciałas w tym czasie jeździć do domu karmic to nie wiem czy pracodawca krzywo by się na Ciebie nie patrzał.. 🥴
życzę Ci bardziej wyrozumiałego szefa niż ja miałam 😉