Skocz do zawartości

Ilosc usg... | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Jeżeli nie ma takiej potrzeby tzn. wszystko jest ok. to podczas ciąży robią 3 razy usg... co do rozpoznania położenia dzidziusia to nie jest potrzebne jest usg, tylko badanie palpacyjne, gin. lub położna bada dłońmi brzusio, chwyta go w różny sposób 🙂 tzw. chwyty Leopolda

• Odpowiedzi 50
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Karolinko zgadzam się z Tobą,dzisiaj miałam położną i "wymacała" mi Malutką,i mogłam sama dotknąć miejsca w którym znajduje się główka,fajne to było,i powiedziała właśnie że Mała już jest ułożona prawidłowo,główką do dołu 🙂

Megulka ja robiłam w Tczewie usg 4d i płaciłam 150zł z wszystkim,nie wiem jak się cenią inni lekarze w innych miastach.

Tak jak pisalam zalezy od lekarza tutaj robia usg w 36tyg zeby sprawdzic ulozenie i jak jest zle to probuja odwrocic dziecko (straaaaaszne)kolegi zona tak miala!co do usg no coz tutaj 3d4d kosztuje 150e widze niezly przelicznik maja hehe. co do duphastonu i lekow na podtrzymanie w Irlandii stosuja metode Darwina silniejszy wygrywa! jak sie dowiedzieli w szpitali ze biore duphaston to po co na co i ze mam nie brac a ja im na to ze ja mam swojego ginekologa do ktorego chodze prywatnie i my mamy nieco inne metody i ze u nas dzieci sie ratuje. powiedzieli ze jak chce i zapisali w karcie ciazy ze to biore ale bez ich zalecenia!dziwny kraj.Zadnych badan zadnych lekow jak bedzie to bedzie a jak nie to trudno!no coz dlatego chodze prywatnie do polskiego lekarza. Dzis czujemy sie w miare dobrze meczy mnie tylko brzuch ale to chyba jakies zaparcie 😞 zjadlam sobie activie wiec powinno byc ok jutro 🙂

• Mamusia
Anitek tak samo jest w Anglii,pierwsze moje Maleństwo tutaj właśnie poroniłam 😞 leki nie zdążyły dojść z Polski,a jak powiedziałam u lekarza że jestem w kontakcie z moim polskim ginekologiem i kazał mi zażyć duphaston to mi powiedziała że nie mogę brać bo jestem w ciąży,a to jest hormon niestety 😞 i też zasada tutaj panuje że przetrwa najsilniejsze,prawo buszu normalnie,no ale są takie kraje niestety 😞 dlatego teraz jak się dowiedziałam że jestem w ciąży to zaraz jechałam do domku i przesiedziałam w POlsce najgorszy okres.
Ale najlepsze było to jak miałam pierwsze spotkanie z położną i pyta się mnie jakie tabletki zażywam,to jej podałam te które dostałam od endokrynologa w POlsce żeby w ogóle zajść w ciążę to zrobiła takie oczy i mówi do mnie ale to są hormony połączone ze sterydami heh,i nie powinnam ich zażywać,a ja mówię że już nie zażywam bo to chciałam to osiągnęłam 🙃

No wlasnie mi to samo powiedzieli ze to jest hormon a ja im na to ze tak to jest horom ktory pomaga utrzymywac ciaze dopoki lozysko w pelni nie przejmie Dzidzi. I tez wielce zdziwieni, ale jakos nie interesuje mnie to mam tu polskich lekarzy i w razie czego moge isc po recepte. Chociaz ginekolog tutaj kazal odstawic duphaston jakies 3tyg temu ale skonsultowalam to z moim lekarzem z Polski (jest ordynatorem na oddziale polozniczym)i powiedzial zeby brac tak jak zalecil. Czyli jak widac co lekarz to inaczej. Biore go nadal i dobrze bo przeciez mialam plamienia jakies 2tyg temu choc moglo to byc spowodowane badanie gin. albo tez calkowitym osiedleniem sie lozyska. juz jest dobrze, aby glowa mi peka od jakis 10dni. Tabletki nie pomagaja wogole. ale moja siostra tez sie tak meczyla niestety. Ale dla Dzidzi wszystko 🙂

• Mamusia
Z tego co słyszałam to dużo kobiet bierze bardzo długo Duphaston,lepiej chyba dmuchać na zimne.No mi tak jakoś idzie dobrze,ciąża była zagrożona ze względu na pierwsze poronienie,no ale nie plamiłam.Bóle głowy też przechodziłam,z czasem przeszło,nie pamiętam dokładnie kiedy.Także uzbroić się w cierpliwość trzeba 🙂

Spokojnie 🙂 jak nie masz zadnych problemow to jest ok, chociaz pewnie nie mialas przeziernosci karku plodu badanego co? ale na to juz za pozno bo najdalej do 14stego tyg wykonuja to badanie. Co do bolow glowy no jakas masakra biore paracetamol i nic az mi szkoda Mojego malego Serduszka ale czasem juz nie daje rady. Podobno jest bezpieczny wiec mozna go brac. Ach jeszcze niecale 25tyg :P

Masz rację nie miałam, na razie miałam jedno usg, ważenie, mierzenie, pobieranie krwi i takie tam podobne 🙂
Jutro idę na drugą wizytę kontrolną.

Tu macie stronkę o bólach głowy w ciąży. Mi pomagają kąpiele.

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/zapomnij-o-bolu-gowy_35378.html

No ja mam wizyte kontrolna za tydzien 🙂 co do kapieli niestety nie moge lezec w wannie bo w ciazy zagrozonej nie wskazane sa kapiele tylko prysznice. Nawet nie wiesz jaka mialabym ochote zanurzyc sie w wannie pelnej cieplutkiej wody i piany 🙃 ale co tam jakos przepekam. Na bol glowy podobno nie da sie nic zrobic bo to wina hormonow a ja jeszcze do tego biore duphaston to juz wogole. ach wlasnie bylam u fryzjera :P i mi sie samopoczucie poprawilo 🙂

Fryzurka nowa ciekawe jak moj przyszly Maz zareaguje 3miesiace do slubu a ja wlosy obcinam :P ale stwierdzilam ze teraz w ciazy nie chce farbowac wlosow bo chce moj naturalny kolor miec 🙂i tak sie mecze :P

Hahaha ja tez mialam czarne a moj naturalny to braz wiec nie wyglada zle 🙂 czarny i tak sie zmyl troszke wiec wyglada bardziej jak braz a po tym jak dzis scielam to juz prawie nie widac tych pofarbowanych 🙂 wlasnie wrocil Moj i mowi ze najbardziej mu sie podobam w takich wloskach 🙂 🙂 🙂 🙂 no to teraz juz wogole czuje sie ok haha 🙂

Szczerze powiedziawszy to Moj powiedzial mi zebym sobie zostawila naturalny kolor bo jest ladny 🙂 a ja tak sobie mysle ze i tak w ciazy nie powinno sie farbowac wlosow wiec jest szansa na odzyskanie swojego koloru. Chociaz widze roznice w kolorze. Kiedys mialam ciemniejszy kolor teraz jest taki sredni braz 🙂 ale tez ladny poza tym wlosy beda zdrowsze 🙂 a fryzurka to taka wycieta mocno z tyl a przod dlugi pewnie wiesz o czym mowie bo bardzo modna byla ostatnimi czasy 🙂 ale jakos czuje sie dobrze poza tym uwazam ze bedzie ladnie do slubu wygladac taka fryzurka 🙂 a na koscielny juz bede miec swoje dlugie naturalne wloski 🙂

Dziekuje bardzo bylo smaczne az sie ruszyc nie moglam tak sie objadlam 😜 cos mnie dzisiaj brzuszek boli musze chyba troche odpoczac bo od rana sprzatalam w domciu moze przez to. a jak sie dzisiaj czujecie Mamusie?