Skocz do zawartości

Usg połówkowe | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie znalazlam info na ten temat:

Badanie USG około 20 tygodnia ciąży (18 - 23 tydzień)

Jest to najlepszy okres ciąży, który umożliwia wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych u płodu takich jak rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia, wady serca. W trakcie badania dokładnej ocenie powinien być poddany:
mózg i rdzeń kręgowy kręgosłup i kończyny płodu - kości długie twarz płodu - ocena kości nosowej NB - jako markera wady genetycznej narządy jamy brzusznej (ołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy) ciągłość powłok jamy brzusznej przyczep brzuszny i łożyskowy pępowiny lokalizacja łożyska ilość wód płodowych płeć dziecka (ocena zewnętrznych narządów płciowych)

Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie około 95% wad rozwojowych u dziecka
Ech to zostane przy 10wrzesnia Dzidzia juz bedzie wystarczajaco duza 🙂 jak nie to najwyzej wroce ponownie :P
Ciekawe kto tam mieszka chlopiec czy dziewczynka :P

Viki teraz jestes w 20stym tyg wiec jak to mozliwe ze usg 21pazdziernika bedzie miec w 21tyg jak to jeszcze prawie miesiac???
no tak to tez sie zalicza do prenatalnego.
Nie boj sie 🙂 🙂 🙂 🙂 trzeba byc dobrej mysli!

• Mamusia
Echhh dziewczyny nie martwcie się na zapas,niepotrzebnie sobie główki zawalacie takim czymś,trzeba być dobrej myśli,Nasza psychika jest w ciąży bardzo ważna,ja dużo czytałam,i też sobie wbijałam do głowy,w końcu przestałam i jestem spokojna,nie szukam problemów itc.Nie ma co się stresować na zapas,ja miałam usg połówkowe w 19tc i było wszystko dobrze 🙂

No wiec wlasnie ja nie bede czekac do 17stego bo nie chce :P
mialam miec wizyte 10pazdziernika i tak tez sie stanie :P
To bedzie prawie moj 21tydzien wiec bedzie duze wystarczajaco zeby wszystko dojrzec 🙂a itak wiem ze bedzie wszystko dobrze 🙂 Musi byc 🙂
Ja juz bym chciala plec znac :P

Ja to bym chciala Synusia :P ale to bardziej ze wzgledu na Mojego no i nie bylo chlopca od ponad 16stu lat w mojej rodzinie wiec jeden by sie przydal :P a jak bedzie dziewczynka to tez dobrze bo mi naprawde to bez roznicy 🙂

• Mamusia
Nie nastawiaj się bo będziesz rozczarowana 😞
Mnie od początku tak nastawili na chłopca że sama w to uwierzyłam,wszyscy mi mówili że wyglądam na chłopaka heh,a jak poszłam na usg i powiedziała że na 80% dziewczynka to się prawie popłakałam ☺️ wstyd ☺️ ale musiałam się oswoić z tą myślą,teraz nie wyobrażam sobie żeby było inaczej 😆

Na chlopca nastawiony jest tylko Moj przyszly Maz 🙂 cala reszta mowi ze bedzie dziewczynka 🙂 🙂 🙂 🙂
a kolezanka mi mowi ze urody mi nie zabrala wiec chyba bedzie chlopak :P
a mi tak jak mowie jest bez roznicy 🙂

Ja tam tez w to nie wierze :P jem kwasne a za chwile slodkie, z wygladu hmm mowia ze po buzi schudlam a i brzucha za bardzo nie widac :P ech tam takie pierdolki sobie ludzie mowia :P
ja tam sie nie przejmuje dla mnie najwazniejsze jest zdrowie dziecka a plec to naprawde nie robi roznicy 🙂
ale oczywiscie juz bym chciala wiedziec bo tyle slicznych rzeczy widze w sklepach no ale musze sie powstrzymac :P