Skocz do zawartości

KWAS FOLIOWY | Forum o ciąży

....

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Kwas foliowy odgrywa niezwykle ważną rolę w zapobieganiu powstawaniu wad wrodzonych u noworodków.W życiu zarodkowym cewa nerwowa jest fałdem tkanki w kształcie rynienki, który stanowi zawiązek ośrodkowego układu nerwowego. Cewa nerwowa zamyka się pomiędzy 16 a 28 dniem od chwili poczęcia. Z jej przedniego odcinka rozwija się mózg, a z tylnego – rdzeń kręgowy. Jeżeli cewa nerwowa nie zamknie się sposób prawidłowy, może dojść do powstania różnego rodzaju wad. Dlatego powinniśmy go zażywać (0,4 mg) jeszcze przed zajściem w ciąże .. i podczas jej aż do ( w zależności od ginekologa, każdy twierdzi inaczej, mi lekarz powiedział ze do końca 3 miesiąca) Kwas foliowy znajdziemy w :
sałacie, kapuście, natce pietruszki, kalafiorze, brokułach, papryce, kiełki pszenicy i otręby pszenne, pomarańczach, wątróbka ( chociaż w ciąży nie jest zalecana ze względu na duża zawartość wit A) Kwas foliowy występuje w wielu produktach spożywczych, jest niestety substancją bardzo nietrwałą i wrażliwą. Ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury (np. podczas gotowania) . Dlatego jest go najlepiej spoczywać w postaci jakiś sałatek.
potraw), światła, a nawet w przypadku zbyt długiego przechowywania żywności w temperaturze pokojowej.

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
zgadzam się choć ja zaczęłam brać kwas foliowy od 2 miesiąca.. wtedy się dowiedziała. 😉 1 lekarz przepisał mi zwykły folik, ale w ten sam dzień poszłam do innego się zarejestrować i do 12 tygodnia brałam feminatal metafolin 800 kosztował jakieś 35zeta i to akurat dwa opakowania zdarzyłam zużyć a od 13 feminatal metafolin 400 + DHA (jakieś 57zeta, trochę dyzo jak na okres do końca kamieni piersią no ale jak dobrze działa na moja kruszynką.. 🙂) jestem bardzo zadowolona.. gdyż od przyjaciółek słyszałam same dobre pochwały na temat tego kwasu i nie tylko są wszystkie witaminy jakie potrzebne są dla maluszka.. olej rybi ("tran") a to bardzo ważne.. polecam przyszłym mamusiom od momentu planowania ciąży 🙂
a wygląd? hmm.. jestem w piatym miesiacu i rozstepy jak na razie mam na piersiach jak zobaczyłam zaczęłam kupważ niby najlepszy krem według pani w aptece( 'Pharmacerris foliacti zapobiegający powstaniu rozt. u kobiet w ciąży) to jak na razie na brzuszku nie mam choć uusł już.. piersi z rozm b na d to też spoko 😁 no a reszta? tzn bez przesady ale na pewno też;b a samopoczucie.. tylko zgaga ale czasem potrafi dac w kość 🥴 pozr 😉

• Mamusia
Hej Mamusie 🙂 Mi lekarz powiedział, że kwas foliowy mam odstawić bo bierze się go do 12 tygodnia ciąży. Ja jestem już w 16 tygodniu. Teraz biorę kompleks 19 witami plus kwas foliowy dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy brałam już na długo przed ciążą gdy staraliśmy się o Maluszka 🙂 Ale jestem pewna, że kwas foliowy nie zaszkodzi gdy się go bierze podczas całej ciąży do 9 miesiąca ponieważ to suplement diety 🙂 Pozdrawiam Mamuśki 😘

• 4 miesiące później...
  • Mamusia
Kwas foliowy najlepiej zacząć brać przed ciążą, przygotowując się do niej. Jak się nie uda - to od razu jak się dowiemy o ciąży 😉 Potem się go odstawia, najważniejszy jest w pierwszych miesiącach. Najwięcej folii natura dała różnego typu szpinakom, brokułom i innym zielonym pysznościom, więc nie grymasić i zajadać 😁 Do poczytania ciekawy artykuł Kwas foliowy w ciąży