Skocz do zawartości

KWAS FOLIOWY | Forum o ciąży

....

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Ja brałam cały czas Folik. Potem Pani w Aptece zaproponowała mi Femintal N który oprócz zestawu witamin zawiera również jod i kwas foliowy. Z tego tytułu też odstawiłam Folik, bo gdzieś kiedyś czytałam że zbyt duża ilość kawsu foliowego też nie jest wskazana dla dzidziusia. Z lekarzem jeszcze tego nie konsultowałam bo wizyta dopiero za tydzień, ale może Wy macie jakieś podobne doświadczenia?

Pozdrawiam

• Mamusia
ja na początku brałąm tylko kwas foliowy, później lekarz mi zlaecił witaminy, ja kupiłam Feminatal N i odstawiłam kwas foliowy, nie konsultowałm tego z lekarzem ale koleżanka jest farmaceutką i powiedizał ż efeminatal N wystarczy bo ma już w sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, dodoatkowo biorę magnez bo pomaga on na skurcze nóg i stóp -a aj w nocy je miewam bardzo często

• Mamusia
Mi lekarz kazał zażywać kwas foliowy przez pierwsze 3 miesiące i brałam FOLIK 0,4,wtedy kazał już odstawić i nie przepisał mi żadnych innych,stwierdził że mam wyniki badań bardzo dobre i nie ma co się faszerować tabletkami,lepiej w owoce zainwestować :P także zaczęłam jeść i owoce i warzywa,i do dnia dzisiejszego jest wszystko w porządku,skurcze miałam na początku ale kazał mi jeść banany i pomidory i przeszło,no i też z umiarem 😉

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Odkąd się dowiedziałam, że jestem w ciąży brałam femintal N z jodem oraz dodatkowo kwas foliowy (folik). Jak przepisał lekarz. Teraz borę od jakiegoś czasu Feminatal Metafolin z DHA. Dotąd także z kwasem foliowym, ale od kilku dni już nie. Skończył mi się, a nie wiem czy warto na końcówkę dokupywać...

• Mamusia
maryjane napisał:
Chyba jednak warto dokupić. Po porodzie powinnaś go dalej zażywać więc się nie zmarnuje 🙂

Właśnie tak się nad tym zastanawiałam i chyba tak zrobię. 🤔 W sumie kwas foliowy ma też inne, nie ciążowe zalety, jak chociażby związane z ogólnym polepszeniem nastroju. 🙂

• 3 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...
  • Mamusia
mi od 12 tyg lekarz zapisał Feminal N jednak wciaz kazał brac kwas foliowy 15 mg.Poza tym zapytałam o wit, C ktora wczesniej mialam brac stwierdzil, ze jest zima wiec zeby sie nie przeziebic moge nadal ja jesc . Pozdrawiam was

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
hej brzucholki

jestem czerwcóweczką, jeżeli jeszcze nie macie wyprawki dla swoich maluszków to zapraszam serdecznie na nasze aukcje ubranka w 100 % POLSKIE (właśnie próbujemy rozkręcić z mężem firmę)

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16562293

pozdrawiam

• 5 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...