Skocz do zawartości

Poznanianki :) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
hej Kochane 🙂
ostatnio nie mam czasu... nawet na spokojną dłuuugą kąpiel... Daria daje się we znaki 😉 zawsze o 20 padam na twarz i wstaję razem z nią o 6 :P
A propos pierwszych spacerków my Darię zabraliśmy jak miała 4 dni 🙂 i od razu na ponad 2 godziny a to dlatego, że było 23-25 stopni czyli tak jak w mieszkaniu a okno zawsze otwarte jest 🙂 miała wtedy tylko cienki kaftanik, czapeczkę i zawinięta była w rożek... tylko lekko nie ciasno 😉
A jeść można wszystko podczas karmienia jedyny warunek to umiar 🙂 i obserwowanie czy nie pojawia się uczulenie u maleństwa 🙂

Na potówki dobry jest sudocrem tylko punktowo 🙂 albo krem na podrażnienia...

Uciekam śniadanko robić 🙂

Miłego dnia!!

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

u nas to roznie wyglada wczoraj np mielismy gosci to maly caly czas praktycznie spał za to w nocy co 1,5 - 2 godz do cyca i pomemla chwile i spi 😠 🥴 a do tego kupy ktore go wybudzaja i trzeba dupke przebrac 😮 ja powoli do swojego jadlospisu zaczynad dodawac rozne rzeczy i obserwuje malego 😎 😎

ale jestem padnieta chyba czas nz dzemke

• Mamusia
anycool napisał(a):
mam pytanko chyba dosc nietypowe ale martwie sie troszke - jak dlugo krwawilyscie po porodzie ☺️ i czy spojenie lonowe was tez bolalo przy chodzeniu????

ja nadal krwawię,na szczęście wyraźnie coraz mniej....spojone łonowe i miejsce rany nadal pobolewa i ciągnie 🤨

• Mamusia
Hej mamusie

widzę że świeżo upieczone mamuśki królują na poznańskim forum 🙂

Madziu jak Ty się czujesz? mam nadzieję ze wszystko ok?!

Anycool ja krwawiłam dokładnie 3 tygodnie! stopniowo coraz mniej aż w ogóle. Ale początki były straszne... choć nie tak bardzo jak się spodziewałam

co do diety karmiących to ja się trzymałam ściśle do 3 miesiąca życia Szymka, nie chciałam narażać małego na niepotrzebne kolki a po 3 miesiącu kiedy mały więcej się ruszał, był bardziej aktywny i kolki się skończyły to wtedy na dobre zaczęłam wprowadzać do diety potrawy extra 🙂

• Mamusia
hej msmuśki 🙂 u nas sprawa ze spaniem wyglada b.dobrze, mianowicie Mały w nocy budzi się co 3-4 godzinki na cycuszka i zawsze przed cycuszkiem sprawdzam pieluszkę 🙂 w dzień też pięknie śpi, zwłaszcza na spacerkach 🙂
Ale mam z nim mały problem - w dzień zapomniał jak się je z piersi 😞 jest tak łakomy i łapczywy, szybko ciągnie i się krztusi 😞 musze w dzień odciągać i dawać mu z butli i też kontrolować jak ciągnie bo też na butli się krztusi :/ natomiast w nocy jak aniołek pięknie ssie z cycka...

• Mamusia
Daga tylko pozazdrościć 🙂 Jasiu zasypia po kąpieli ok.19.00-20.00 i spi ok. 3 godzin, potem cycek i 2 godzinki potem rożnie zazwyczaj przerwa i śpi od 3 do 5 a potem do 8 🙂 w dzień rożnie bywa 😜 jutro sprawdzam ile mam pokarmu bo może mały głodny 🙃

• Mamusia
Witajcie 🙂
Dzięki za komplementy 😉 🙂
Co tu tak cicho ostatnio??
My dziś byliśmy w RCKiK i Kochanie moje oddało krew więc mam czekolady :P sasasasaa 😉 🙃 🙃

A wiecie, że Damian mnie na prawdę zaskoczył dziś... kupił mi piłkę do ćwiczeń 🙃 normalnie dzień dobroci chyba dziś mam 😉 🙃

Miłego dnia 🙃 uciekam bo obiadek właśnie robi i ja mam misje doprawić sałatkę jedynie 🙂 🙃

Karulina napisał(a):
Witam Poznanianki 🙂

Dziewczyny (zwłaszcza Anycool i Daga 🙂)czy wasze Maleństwa też mają kolki/problemy z kupka(Jaś nad ranem zaczyna się prężyć i robi się czerwony, ale średnio co drugi dzień tak mamy)? jak sobie radzicie?

pozdrawiam goraco

kochana on sobie reguluje kupke - pomasuj mu brzuszek albo wyprasuj pieluszke i ciepla poloz na brzuszek rozluzni go troche moze pomoze albo zeby kupka byla lzejsza w nocy daj mu wody z cukrem lub herbatke rumiankowa ona tez pomaga na kolki
a i WAZNE PO KAZDYM JEDZENIU MUSI MU SIE ODBIC nawet jak zasypia podczas jedzenia musi mu sie odbic wtedy jest mniej gazow w brzuszku mnie kolek i zaparc 😎

• Mamusia
Anycool masz rację choć u nas odbijanie nic nie dawało i kolki były przez 3 miesiące dzień w dzień. U nas pomagała, tzn łagodziła kolki woda koperkowa. Nie żadne herbatki ani woda z cukrem czy leki sprowadzane z Niemiec... zwykła woda koperkowa i przyciskanie zgiętych nóżek bo brzuszka i wtedy Szymek pierdział że hej. Z tym że nie miał problemów z kupą... Kolki objawiały się zgromadzonym powietrzem w układzie pokarmowym, z kupami było ok... Ale w grudniówkach jak dziewczyny miały problem to w chwili gdy dzidzia się tak prężyła, jedna z dziewczyn delikatnie termometrem w odbyt gilgała. Moja mam kiedyś mi pokazywała bo Szymek 3 dni kupy nie robił i pokazywała jak mu pomóc to mu tak w dziurce delikatnie gilgała jakby, wkładając zaledwie czubek termometru do środka

• Mamusia
Dziękuje dziewczyny 🙂

Prawda jest taka, że dzisiejsza noc była superrrr, Jaś ładnie śpiochał a pierś dostał w śpiku 🙂 co prawda wczoraj usypianie zajęło mu 2h 🤢 🥴 ale dla takich nocy 🙂
Nie zawsze mu się odbije,a nie mam siły katować jego i siebie(w szpitalu mówili,że jak karmi się piersią to nie zawsze się odbija) podaje mu herbatkę z kopru włoskiego i espunisam - póki co jest lepiej 🙂

• Mamusia
hej Laski 🙂 coś ostatnio nie moge się na tyle ogarnąć by tu wpaść, ale już nadrabiam straty 🙂
u nas nie uwierzycie - w nocy Filipek budzi się co 5-6 h 😆 kochany synuś daje mamusi się wyspać 🙂 od nd jak leży na brzuszku sam się przewraca na plecki i jak leży na boczku to sam się przewraca na brzuszek 🙂 kupcie robi ładnie, choć ostatnio ponad 24 h nie bylo kupki i zadzwoniłam do położnej a ona mnie uspokoiła że do 5 dni może nie być kupki, ale jesli po tych 5 dniach nadal nie bedzie to podać małemu rumianek z glukozą. Czytałam że podajcie swoim maleństwom herbatke z kopru włoskiego, mi położna pozwoliła ja podawać po 1 mc, teraz ja codziennie pije jedną herbatkę