Skocz do zawartości

Przepuklina mózgowa :( | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam, w ciążę zaszłam na początku lutego 2013 roku, w 13 tc na badaniu prenatalnym mój ginekolog zobaczył "coś" na główce płodu...obecnie jestem w 16tym tc, do tego czasu odwiedziłam już kilku innych ginekologów, którzy z coraz większą pewnością mówią, że jest to przepuklina mózgowa w części ciemieniowo-potylicznej z ubytkiem kości czaszki ok 3 mm...prawdopodobnie w przepuklnie są narazie tylko opony mózgowe (płyn mózgowo-rdzeniowy?), mózg jest na swoim miejscu ale lekarze nam mówią, że wszystko może się zmienić z minuty na minutę i przepuklina może zassać mózg...przepuklina ma 9mm (mierzona w poniedziałek, tj. 15 tyg i 4 dni ciąży)...poza przepukliną raczej wszystko jest okej- przynajmniej z wyglądu, test PAPP'A też wyszedł okej- bardzo niskie ryzyko wad genetycznych...w poniedziałek 27go maja miałam robioną amniopunkcję w Warszawie, aby całkiem wykluczyć dodatkowe wady genetyczne- wyniki za jakieś 2-3 tygodnie...19go czerwca będę miała rezonans magnetyczny płodu, który może coś więcej nam powie na ten temat...ogólnie pierwszy raz w zyciu się z takim czymś spotykam, jestem przerażona co będzie dalej...jestem też zła, bo jest to ciąża planowana- kwas foliowy brałam rok przed zajściem w ciążę codziennie z miesięczna przerwą (wrzesień-październik 2012). Jest to moja druga ciąża- pierwsza obumarła w 10tc- stąd ta miesięczna przerwa w zażywaniu kwasu foliowego...dopiero ostatnio przeczytałam że nawet 50% kobiet nie przyswaja kwasu foliowego- zawsze myślałam że kwas foliowy jest przyswajany przez wszystkich- podobno bezpieczniej brać metafolinę- szkoda, że wczesniej nikt mi o tym nie powiedział...kazdy huczy tylko o tym kwasie foliowym...w mojej rodzinie ani w rodzinie mojego męża nie było nigdy przypadków wad cewy nerwowej- w ogóle żadnych wad nie było...czy możecie mi jakoś pomóc? Bardzo sie boję...Może któraś w Was miała podobną sytuację? Może Wasze znajome albo ktos z rodziny urodził dziecko z przepukliną mózgową? Gdzie najlepiej rodzić? Gdzie ewentualna operacja po porodzie? Czy słyszałyście może o operacjach jeszcze w łonie matki na przepuklinę mózgową? Może słyszałyście o takich operacjach za granicą? Jestem w stanie wyjechać do jakiejś zagranicznej kliniki aby tam rodzić, oby wszystko dobrze się skończyło...Bardzo prosze o pomoc...za wszelkie informacje będę baaardzo wdzięczna...
możecie pisać na maila: [email protected] Z góry dziękuję za wszelką pomoc.