Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Wzajemne proporcje masy ciała i wysokości do wieku dziecka uznaje się za prawidłowe, jeśli ich pozycje centylowe nie różnią się o więcej niż 2 pasma centylowe. Możemy wytłumaczyć to w następujący sposób: jeżeli masa ciała dziecka jest na poziomie 50 centyla a wzrost na 75 centylu, to jest to norma - czyli wszystko OK.

Natomiast, jeżeli masa ciała jest na 50 centylu, a wzrost pomiędzy 90 a 97 centylem, to uznajemy, że dziecko ma niedobór masy ciała w stosunku do swojego wzrostu (różnica w pozycji centylowej pomiędzy masą ciała, a wzrostem dla danego wieku jest powyżej dwóch pasm centylowych).

na pewno nie będę Jej tuczyć 😜
kieruję się tym co lekarka mówi...
jeśli chcesz to tucz swoją Małą żeby ważyła 10 kg bo też ma wzrost powyżej 97 centyla i wtedy będzie miała odpowiednią wagę do wzrostu

Jeny lekarze mają wszystko w dupie, moja ma większą głowę niż klatkę i jest ok. na wagę nawet nie spojrzy, wzrostu u mnie nie mierzą, muszę sama zmierzyć to myślisz, że się będą przejmować, że dziecko jest na 2 różnych krańcach? Proszę Cię 🤪

• Mamusie
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Wzajemne proporcje masy ciała i wysokości do wieku dziecka uznaje się za prawidłowe, jeśli ich pozycje centylowe nie różnią się o więcej niż 2 pasma centylowe. Możemy wytłumaczyć to w następujący sposób: jeżeli masa ciała dziecka jest na poziomie 50 centyla a wzrost na 75 centylu, to jest to norma - czyli wszystko OK.

Natomiast, jeżeli masa ciała jest na 50 centylu, a wzrost pomiędzy 90 a 97 centylem, to uznajemy, że dziecko ma niedobór masy ciała w stosunku do swojego wzrostu (różnica w pozycji centylowej pomiędzy masą ciała, a wzrostem dla danego wieku jest powyżej dwóch pasm centylowych).

na pewno nie będę Jej tuczyć 😜
kieruję się tym co lekarka mówi...
jeśli chcesz to tucz swoją Małą żeby ważyła 10 kg bo też ma wzrost powyżej 97 centyla i wtedy będzie miała odpowiednią wagę do wzrostu

Jeny lekarze mają wszystko w dupie, moja ma większą głowę niż klatkę i jest ok. na wagę nawet nie spojrzy, wzrostu u mnie nie mierzą, muszę sama zmierzyć to myślisz, że się będą przejmować, że dziecko jest na 2 różnych krańcach? Proszę Cię 🤪

Ty to widzisz inaczej a ja inaczej... byliśmy w szpitalu i lekarka miała dyżur do której chcę Ją przepisać i jest bardzo dokładna, wszystko zbadała i spojrzała na wagę i powiedziała że jest ok że przybiera ładnie i wygląda dobrze

Joanna2236 napisał(a):
kochane czym spieracie marchewke z ubran waszych dzieciaczkó? bo lovela nie chce usuwac i ubranko do wyrzucenia 😞

Ja od razu piorę jak tylko nachlapie to biorę do rąk namydlam a jak nie chce zejść to używam Ariela-odplamiacza pocieram i moczę w misce 🙂 a potem płuczę pod kranem i daję do pralki + super płukanie 🙂

Joanna2236 napisał(a):
kochane czym spieracie marchewke z ubran waszych dzieciaczkó? bo lovela nie chce usuwac i ubranko do wyrzucenia 😞

Ja od razu piorę jak tylko nachlapie to biorę do rąk namydlam a jak nie chce zejść to używam Ariela-odplamiacza pocieram i moczę w misce 🙂 a potem płuczę pod kranem i daję do pralki + super płukanie 🙂 mi wszystko schodzi z ubranek.

Kamila1 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):
no moja wzrost ma na 75 a wagę na 10 🤪

Anoreksja 😁 😁 😁

nieeee, przepraszam 50 i 10 centyl 😎 czyli dobrze bo ma 66 cm i waży ok6200

No to dobrze, bo mogą być o 2 pasma 🙂 😁

Joanna2236 napisał(a):
a jeszcze jedno z calkiem innej beczki.Wrastaja wam wlosy w skore na nogach?

Ja jestem blondynką to mi włosów na nogach nie widać i są cienkie 😁 nic mi nigdy nie wrastało, na rękach też ich nie ma widać 😉

• Mamusie
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):

Anoreksja 😁 😁 😁

no widzisz, Kamilka martwi się bo Mała źle przybiera a ma 2 pasma różnicy i niby jest ok a Moja ładnie przybiera i jest źle bo jest za wysoka hahaha śmiech

kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):

Anoreksja 😁 😁 😁

no widzisz, Kamilka martwi się bo Mała źle przybiera a ma 2 pasma różnicy i niby jest ok a Moja ładnie przybiera i jest źle bo jest za wysoka hahaha śmiech

No niestety taka prawda, zresztą się przekonasz jak pójdzie do szkoły i będzie mieć niedowagę 😁 bo się oblicza BMI.

• Mamusie
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):

Anoreksja 😁 😁 😁

No niestety taka prawda, zresztą się przekonasz jak pójdzie do szkoły i będzie mieć niedowagę 😁 bo się oblicza BMI.

nie bój się o Moją tylko o swoją 😜 Judyta będzie miala dobrą wagę 😉 ja się o to nie martwię...
nie mam zamiaru na siłę tuczyć dziecka

kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):

Anoreksja 😁 😁 😁

nie bój się o Moją tylko o swoją 😜 Judyta będzie miala dobrą wagę 😉 ja się o to nie martwię...

Ok, wspomnisz o tym za kilka mieś. 😁 😁 😁 😁 jak będzie biegać.

• Mamusie
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):
Blue napisał(a):
Kamila1 napisał(a):

Anoreksja 😁 😁 😁

Ok, wspomnisz o tym za kilka mieś. 😁 😁 😁 😁 jak będzie biegać.

no zobaczymy 😜

Wiecie co sprawdzałam sobie siatki i mam łeb na 90 centylu albo na 97 nie pamiętam teraz 🙂 dobre co?? 🙂 to już wiem po kim ona ma taką dużą głowę 🤪 a mój ma na 75 centylu a ma większą głowę ode mnie o 2cm.

Joasiu a jak tam z jedzeniem u Soni? chętniej Ci je kaszkę i kleik?? 🙂 ja dzisiaj mojej dam na obiad jagnięcinę, korci mnie też kupić szpinak, ciekawe czy by zjadła, bo chyba Tosiak zjadła ze smakiem?

• Mamusie
oj tam nie ma co się srac, za przeproszeniem. Na niektóre rzeczy nie ma wpływu.
Jak byłam mała to za chuda a jak poszłam do szkoły to za gruba, a teraz jestem w miarę (7kg mogłabym schudnąć 😜 ale w bmi się mieszczę...............i co nie ma reguły.
nikt nie jest ideałem od początku do końca