Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
dzis piatek ..hmmm... jak mojej do niedzieli nie przejdzie na diecie , pojde z nia do lekarza

widze Kolo sol dodajesz do jedzonka............... wszystkie juz solicie potrawki??????????

soli nie dodaje... kto Ci tak powiedział? 🤪

Ja nie daje soli do niczego 😜 jadę przepisowo wg poradnika 😜 cukier dawałam czasami do zwykłej kaszki, ale ona już nie chce jeść żadnej kaszy, więc też go nie używam. Biała śmierć 😁

ja cukru też nie daję 😉

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
dzis piatek ..hmmm... jak mojej do niedzieli nie przejdzie na diecie , pojde z nia do lekarza

widze Kolo sol dodajesz do jedzonka............... wszystkie juz solicie potrawki??????????

hahha,,,no nie wiem,,, myslalam, ze to ty napisalas 😁 😁 😁 😁

• Mamusie
kurcze Honorata, ciężko się ćwiczy hehe ale się nie poddaję... niestety nie jestemw stanie ćwiczyć godzinę non stop bo nie mam na to czasu... Dyśka się drze a jak śpi to zawsze jest coś innego do roboty...
ale ćwiczę kilka razy dziennie po 1 minut po prostu... zobaczymy co z tego wyjdzie 😜 nogi mnie bolą jak jasna cholera 😜

Hania napisał(a):
Blue kurczaka i indyka pierś kroje w drobniutka kostkę taka 1x1cm albo i mniejszą duszę w garnuszku z wodą i przyprawami majeranek, tymiane, pietruszka, koper, sól. duszę duszę aż będzie mięciutkie, wrzucam do tego marchewkę i groszek oraz pomidora bez skórki sam miąsz. Paprykę jeszcze wcześniej pikę w piekarniku w foliw 220C, zdejmuję z niej skórkę i wkrajam do wszystkiego. Zagotowuję to dodaję troszkę mąki żeby było sosu i gęste i gotowe mój mały kocha to i jej już tak z 3 miesiące zawsze w niedziele. Kiedyś dodawałam do tego cebulkę i czosnek teraz ograniczam 🙂

a to Hania 😁

HONORATKA napisał(a):
widzę że walczycie z biegunką
powiem wam co mi mówił pediatra
jeśli wystąpią conajmniej 3 luźne kupki w ciągu 12 godzin to to już jest biegunka
należy stosować dietę ryżowo-marchewkową z małą ilością mleka i jagody
jeśli utrzyma się przez 2-3 dni i nie pomaga sama dieta należy iść do lekarza
do potrzebna będzie ingerencja leku
biedunki grożą nie tylko odwodnieniem ale też pozbawiają elektrolitów mały brzuszek niemowlaków

Anastazja jak robiła takie mega wodniste bomby to dostała nifuroksazyd i dicoflor a do picia elektrolity właśnie hydronea baby (nie chciała tego pić)
na szczęście u niej taka kupa występowała 1-2 razy na dobę ale i tak się martwiłam bo normalnie pół nocnika wody z niej wylatywało 🥴

No Laura nie ma aż takich wodnistych, ale są rzadsze niż zawsze. Też mam tą hydroneę i nie chce jej pić, chociaż czasami wypije. Ile lekarzy i porad tyle tego wszystkiego, ja na necie znalazłam artykuł żeby nie ograniczać zbytnio jedzenia niemowlętom, bo są za malutkie na drastyczne diety. Do tego jeśli biegunka trwa dłużej niż 2 dni trzeba iść do lekarza. No i co jeszcze hmm obserwować ciemiączko czy nie jest zapadnięte, bo świadczy o odwodnieniu. Mojej podrażniły się jelita po buraczkach 😠 albo po mleku mieszanym.

• Mamusie
Izabela napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):

nie nie nie 😉 nie daję ani soli ani cukru, jedynie zioła i pieprz ziołowy ociupinkę 😉

• Mamusie
Izabela napisał(a):
Hania napisał(a):
Blue kurczaka i indyka pierś kroje w drobniutka kostkę taka 1x1cm albo i mniejszą duszę w garnuszku z wodą i przyprawami majeranek, tymiane, pietruszka, koper, sól. duszę duszę aż będzie mięciutkie, wrzucam do tego marchewkę i groszek oraz pomidora bez skórki sam miąsz. Paprykę jeszcze wcześniej pikę w piekarniku w foliw 220C, zdejmuję z niej skórkę i wkrajam do wszystkiego. Zagotowuję to dodaję troszkę mąki żeby było sosu i gęste i gotowe mój mały kocha to i jej już tak z 3 miesiące zawsze w niedziele. Kiedyś dodawałam do tego cebulkę i czosnek teraz ograniczam 🙂

a to Hania 😁

a no widzisz 😜

kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):

nie nie nie 😉 nie daję ani soli ani cukru, jedynie zioła i pieprz ziołowy ociupinkę 😉

Ja nawet ziół nie daję, bo się boję buahaha.. pieprzu też nie używam, choć powinnam, bo w słoikach dają 🙂

• Mamusie
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):

Ja nawet ziół nie daję, bo się boję buahaha.. pieprzu też nie używam, choć powinnam, bo w słoikach dają 🙂

ja daję tylko pieprz ziołowy 😉 a koper i pietruszkę świeżą iczasem jakieś inne zioło dodam hahaha maryhe czy coś 😜

• Mamusie
kolo177 napisał(a):
kurcze Honorata, ciężko się ćwiczy hehe ale się nie poddaję... niestety nie jestemw stanie ćwiczyć godzinę non stop bo nie mam na to czasu... Dyśka się drze a jak śpi to zawsze jest coś innego do roboty...
ale ćwiczę kilka razy dziennie po 1 minut po prostu... zobaczymy co z tego wyjdzie 😜 nogi mnie bolą jak jasna cholera 😜

ojj ja tez wczoraj chciałam dłuzej a udało mi sie moze 15min 🥴

• Mamusie
HONORATKA napisał(a):
kolo177 napisał(a):

ojj ja tez wczoraj chciałam dłuzej a udało mi sie moze 15min 🥴

mi się nudzi hahaha 😜 muszę słuchać muzyki i sobie śpiewam to mi szybciej czas leci 😜 albo jakiś film puszczam 😜

• Mamusie
kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Blue napisał(a):
Moja robiła juz3 razy kupę od wczoraj wieczora i 3 były normalne, ale się obawiam, że to świństwo powróci.. i nie wiem od czego, bo mieszałam Bebilona z Bebiko, żeby mogła spokojnie przejść, może od tego to ma? od wczoraj wieczora daję jej znowu samego Bebilona i zobaczę co z tego wyjdzie.

Blue mój przez te zęby potrafi zrobić nawet 3/4 dziennie

Moja droga moja od wielu tygodni robi kupię po 3/4 razy dziennie czasami było. 6 a teraz to robiła chyba po 6-8 dziennie. Armagedon, dlatego się cieszę, jak widzę zbite kupy 🙂 teraz coś chyba znowu ciśnie oby było twarde 😁

trzymam kciuki za twardą kupę hahaha 🙃

ja też 😜

• Mamusie
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
co cwiczycie ?

ja mam stepper skrętny 😉 z linkami 😉 i ćwiczę 😉 mam jeszcze twister ale to już mnie całkiem nudzi hahah

Agi mnie też zawsze ćwiczenia nudzą 😁
jedyne co mnie mobilizuje to basen albo rower za inne się nawet nie zabieram 😜 😉
Ale trzymam kciuki za Ciebie 🙂

kolo177 napisał(a):
Blue napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):

ja daję tylko pieprz ziołowy 😉 a koper i pietruszkę świeżą iczasem jakieś inne zioło dodam hahaha maryhe czy coś 😜

No pietruszkę czy koper daję, ale reszty nie.

• Mamusie
Justa napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Izabela napisał(a):
co cwiczycie ?

ja mam stepper skrętny 😉 z linkami 😉 i ćwiczę 😉 mam jeszcze twister ale to już mnie całkiem nudzi hahah

Agi mnie też zawsze ćwiczenia nudzą 😁
jedyne co mnie mobilizuje to basen albo rower za inne się nawet nie zabieram 😜 😉
Ale trzymam kciuki za Ciebie 🙂

ja roweru nie mam a na basen jak pójde o nie mam z kim Małej zostawić 😞

• Mamusie
kolo177 napisał(a):
Justa napisał(a):
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/170-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-10-miesiac-zycia.html

fajna tabelka 😉

Bo ja to moje dziecko trochę ograniczałam z tym jedzeniem tylko marchewka, ziemniaczki,pietruszka, makaron, mięsko por i ewentualnie brokuł... teraz już zaczynam mu dawać więcej - w sensie sama mu robię. Bo tak to słoiczki wcina

Justa napisał(a):
kolo177 napisał(a):
Justa napisał(a):
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/170-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-10-miesiac-zycia.html

fajna tabelka 😉

Bo ja to moje dziecko trochę ograniczałam z tym jedzeniem tylko marchewka, ziemniaczki,pietruszka, makaron, mięsko por i ewentualnie brokuł... teraz już zaczynam mu dawać więcej - w sensie sama mu robię. Bo tak to słoiczki wcina

Ja podobnie robiłam aż wstyd ☺️ ale teraz się biorę za etykiety słoików bobovity i będę robić tak jak oni 😉