Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ann5353 napisał(a):
Diviana napisał(a):
madalena20 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Diviana napisał(a):
JAk sobie pomyślę o powrocie do pracy i tym jak to sobie ułożyć to mnie ciarki przechodzą
tak mi szkoda małą zostawić, takiego aniołka wspaniałego

Mnie też 😞 😞 😞 😞 😞 😞

i mnie... ale cóz jak innego wyjścia nie ma 😞

Niestety 😞

ja to bym chciała tak chociaż do roku z malym być w domu - przeciez to najwspanialszy okres jest........... dziecko zaczyna, siadac, mówić, chodzic - ja tak się boję, że moge przegapić pierwsze słowo, pierwszy siad....

dziewczyny ale nic straconego, przecież możecie wrócić do pracy tylko na pół etatu. Piszecie tylko podanie o zmniejszenie etatu w związku z wychowywaniem dziecka a pracodawca nie może Wam odmówić i do tego musi Wam płacić jak za cały etat.

Naprawdę tak jest że za cały płacą 😮 bo ja nie wiedziałam myślałam by na pół skrócić co w przypadku moich dojazdów niewiele da 😞 ale że z połowy się nie utrzymamy ale jakby za cały płacili a ja pół pracowała to byłoby ekstra, ale na prawdę tak jest?

No właśnie też nad tym myślę... Jeszcze tego nie słyszałam...

mada, a znasz jakąś podstawe prawną do tego? bo zastanawiam się czy u mnie by to przeszło>?

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

siehankowa napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
Dziękuję wszystkim za info o długości karmienia.
Ufff, no to spokojna jestem. Ja też lubię karmić piersią i nie chciałabym z tego rezygnować co najmniej do wiosny.
Ja po powrocie do "regularnej" pracy planuję karmić 2 razy dziennie, ale sama jestem ciekawa jak to w praktyce będzie.
u mnie niestety będzie problem z karmieniem, bo ja na zmiany będę pracować 🤨

a ja nadal nie wiem kto będzie młodą pilnował...............

• Mamusie
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Diviana napisał(a):
madalena20 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Diviana napisał(a):
JAk sobie pomyślę o powrocie do pracy i tym jak to sobie ułożyć to mnie ciarki przechodzą

Mnie też 😞 😞 😞 😞 😞 😞

Niestety 😞

ja to bym chciała tak chociaż do roku z malym być w domu - przeciez to najwspanialszy okres jest........... dziecko zaczyna, siadac, mówić, chodzic - ja tak się boję, że moge przegapić pierwsze słowo, pierwszy siad....

dziewczyny ale nic straconego, przecież możecie wrócić do pracy tylko na pół etatu. Piszecie tylko podanie o zmniejszenie etatu w związku z wychowywaniem dziecka a pracodawca nie może Wam odmówić i do tego musi Wam płacić jak za cały etat.

Naprawdę tak jest że za cały płacą 😮 bo ja nie wiedziałam myślałam by na pół skrócić co w przypadku moich dojazdów niewiele da 😞 ale że z połowy się nie utrzymamy ale jakby za cały płacili a ja pół pracowała to byłoby ekstra, ale na prawdę tak jest?

mada, a znasz jakąś podstawe prawną do tego? bo zastanawiam się czy u mnie by to przeszło>?

Madzia jak tak będzie to normalnie pojade tam do Ciebie i Cię ucałuję, bo to by rozwiązywało mnóstwo moich problemów

• Mamusie
Foga napisał(a):
siehankowa napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
Ufff, no to spokojna jestem. Ja też lubię karmić piersią i nie chciałabym z tego rezygnować co najmniej do wiosny.
Ja po powrocie do "regularnej" pracy planuję karmić 2 razy dziennie, ale sama jestem ciekawa jak to w praktyce będzie.

U mnie teściowa...

Foga napisał(a):
siehankowa napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

foga, nie przejmuj się - ja tez nie 😜 tzn. mam 2 opcje, al 😜e cały czas rozkminiam jak to dobrze ułożyć...... gdybym pracowała na 1 zmi 😜ane, to jeszcze luz, a ja będę miała na 6., 7.45 i 14. 🤢

siehankowa napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Siehankowa, ty masz dużą determinację w sobie, więc pewnie dasz radę karmić dłużej niż niektóre z nas 😉
Ale to prawda, przy pracy na zmiany trudno będzie o regularne pory karmienia a to chyba musi odbić się na laktacji 😞 Ja przy pierwszej córce wróciłam do pracy po 7 miesiącach, nie było mnie w domu 8-10 godzin dziennie i utrzymałam karmienie przez dalsze 5 miesięcy. Ale muszę przyznać, że ostatnie dwa miesiące to było karmienie tylko z nazwy, bo mleka wyraźnie brakowało.
Ja miałam na szczęście duże zapasy w zamrażarce, tak na oko to z 15 litrów się uzbierało 🙂

• Mamusie
dzień dobry
U nas jednak nocka minęła spokojnie,mały obudził sie dopiero o 4,30,karmienie i spaliśmy do 8 z małymi przerwami,bo coś był nie spokojny.
Co do powrotu do pracy,ja wracam 22 stycznia 😞Strasznie mi się nie chcę i im bliżej tej daty to mnie ciarki przechodzą.Będzie ciężko mi Filipka zostawić,ale z jednej pensji nie da rady żyć,tym bardziej ,że kredyt.Mi 25 grudnia kończy się macierzyński i już złożyłam wniosek o zaległy urlop.
magdalena ja nie słyszałam o czymś takim,że mozna wrócić do pracy na pół etatu a płacą za cały.Skąd o tym wiesz??
Chociaż pewnie u mnie by to nie przeszło 🥴Bo u nas ostatnio straszą zwolnieniami i non stop kogoś przenoszą.
andzelika i jak tam karmienie z tym zagęstnikiem??

Diviana napisał(a):
Siehankowa a nie dogadasz się by bez zmian pracować? Ja też mam zmiany ale bedę się starała dogadać

z moim komendantem nie ma szans 😞 jak w ciąży byłam to z nocek nie chciał mnie zwolnić, więc co dopiero teraz....
musze się tez dowiedziec jak to jest z tymi dodatkowymi przerwami na karmienie dziecka - jaka jest podstawa prawna... bo chciałabym z tego korzystać, ale musze być przygotowana i wszystko musze mieć podparte przepisami 🤨

A co do pracy na pół etatu to owszem słyszałam, że pracodawca powinien uwzględnić takie życzenie matki, ale co zapłaty jak za cały etat, hmmmmm tu mam duże wątpliwości. Wydaje mi się, że to raczej nie możliwe 🤢

siehankowa napisał(a):
Diviana napisał(a):
Siehankowa a nie dogadasz się by bez zmian pracować? Ja też mam zmiany ale bedę się starała dogadać

z moim komendantem nie ma szans 😞 jak w ciąży byłam to z nocek nie chciał mnie zwolnić, więc co dopiero teraz....
musze się tez dowiedziec jak to jest z tymi dodatkowymi przerwami na karmienie dziecka - jaka jest podstawa prawna... bo chciałabym z tego korzystać, ale musze być przygotowana i wszystko musze mieć podparte przepisami 🤨

Przerwy na karmienie dziecka przysługują. I albo robisz sobie przerwę w pracy, albo wychodzisz godzinę wcześniej (z wiadomych powodów to drugie rozwiązanie jest częściej stosowane)

jo-aneczka napisał(a):
siehankowa napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Siehankowa, ty masz dużą determinację w sobie, więc pewnie dasz radę karmić dłużej niż niektóre z nas 😉
Ale to prawda, przy pracy na zmiany trudno będzie o regularne pory karmienia a to chyba musi odbić się na laktacji 😞 Ja przy pierwszej córce wróciłam do pracy po 7 miesiącach, nie było mnie w domu 8-10 godzin dziennie i utrzymałam karmienie przez dalsze 5 miesięcy. Ale muszę przyznać, że ostatnie dwa miesiące to było karmienie tylko z nazwy, bo mleka wyraźnie brakowało.
Ja miałam na szczęście duże zapasy w zamrażarce, tak na oko to z 15 litrów się uzbierało 🙂

no ja od poniedziałku będę zaczynać magazynowanie mleka 😜 jo-aneczka, to i tak długo udawało ci się karmić 🙂

siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Diviana napisał(a):
madalena20 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Diviana napisał(a):

Mnie też 😞 😞 😞 😞 😞 😞

Niestety 😞

no i dupa chyba źle zinterpretowałam przepisy. przepraszam ale wynagrodzenie się tez zmniejsza 😞 ☺️

Matka karmiąca piersią i zatrudniona na pełnym etacie ma prawo do 2 półgodzinnych przerw w pracy, które są wliczane do czasu pracy i za które przysługuje wynagrodzenie (art. 187 kodeksu pracy).

Ja coraz częściej myślę o urlopie wychowawczym na pół roku...
Kasowo będzie na pewno trudno,
ale jakoś to nie wydaje mi się najważniejsze...
Już teraz Maciuś jest kontaktowy i widzę ile dla niego znaczy czas spędzany ze mną 🙂
A i dla mnie te chwile są bezcenne ☺️

Jak to sobie powtarzam na karierę mam czas do 60 -tki minimum
a na dzieci już nie...

jo-aneczka
ja w wieku 30 lat to chyba będę na największym debecie...
bo też kredyt mieszkaniowy niebagatelny się nam szykuje 😞

A co do karmienia u nas też ok 15 miunt,
poza przypadkami kiedy Młody przysypia w trakcie - wtedy to i 40 minut 🤢

mapa napisał(a):
A orientujecie się czy w trakcie urlopu wychowawczego
można przyjmować zlecenia, nie posiadając własnej działalności gospodarczej?

Tak Aniu, kodeks pracy dopuszcza taką możliwość - poczytaj dział 8 kodeksu pracy - art 186.

jo-aneczka napisał(a):
mapa napisał(a):
A orientujecie się czy w trakcie urlopu wychowawczego
można przyjmować zlecenia, nie posiadając własnej działalności gospodarczej?

Tak Aniu, kodeks pracy dopuszcza taką możliwość - poczytaj dział 8 kodeksu pracy - art 186.

Dziękuję Fachowcu - tak po cichu liczyłam właśnie na Twoją odpowiedź 🙂
Brawa biję!