Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

crazzzyyy dziękuję Kochana za info o laktacji 🙂 Moja Nadia ma znak na rączce po tej szczepionce.
Daniela Nadia też ma te krostki tylkona buzi i szyjce i na uszkach niekiedy 😞
Marta lion współczuję gorączki Twojej niuni...i Moja Nadi też drobniejsza tydzień temu ważyła 4140 to był jej 4 tydzień życia...
Jola jaką masz małą modnisie 🙂
Magda ale jesteś seksi mamuśka 🙂 Wyglądasz rewelacyjnie tylko pozazdrościć 🙂
Aniołku nie smutaj się ja też mam jeszcze duży brzuch 😞 dlatego bez gorsetu ani rusz 😞 też nie mam ubrań nawet na spacer nie za bardz mam się w co ubrać tylko getry mam na zmianę i jedną nieco dłuższą tunikę w Pepco kupiłami ją tak morduje bo na zakupy to nawet nie ma się jak ruszyć 😞
Jestem za przyjęciem Bruni 🙂

A my na spacerze tylko godzinę , bo nadia dziś niespokojna 😞 w nocy słabo spała a z rana ja yle roboty a ona spać nie chciała 😞 jak poszłam po pranie na balkon to tak płakała,że mało się nie zaniosła 😞 potem u mnie na rękach zasnęła jak odłożyłam do łóżezka to ona w bek 😞 a ja zajęłam sięsprzaatniem a ona płakała 😞 potem jakoś zasnęła ale ja miałam takie wyrzuty sumienia....w końcu zabrałam ją na spacer gdzie wierciłą się na maksa i płakała jakją na ręce brałam przestawała więc po godzinie wróziłyśmy do domu, odbiło jej się trochę ulało, przebrałamkupe i jak usnęła koło 14 śpi do teraz. Przed spaceram zjadła 90 mleka czy możliwe że to dla niej za dużo??? Matko mam wrażenie ,e popadłam w jakąś paranojęże ona mało je i ściągam laktatorem sprawdzam ile je, bo jak widżę że Wasze dzieci po 120 potrafi zjeść to mam wrażenie,że Nadia głoduje, a na dodatek ja taka niedobra jestem,że jakpładze na r=ęce jej od razu nie biorę tylko pozwala płakać, bo dla mnie ważniejsz praca w domu 😞
Dziewczyny czy Wasze dzieci jak śpią na brzuszku to podkulają nóżki pod brzuszek? i czy jak śpią na pleckach mają proste nóżki bo moja Nadia zawsze się jakoś tak skręca,że mam wrażenie,że krzywi się w paragraf 😞 nie wiem czy nie powinnamjej w rożek zawijać??co myślicie?

Mamusie mam 5 przepisow dla mam karmiacych piersia na:
-potrawka z kurczaka
-buraczki duszone z jablkiem
-klopsy z ryby w sosie greckim
-pasztet drobiowy
-cukinia duszona z pomidorami
narzekalyscie na ubogi jadlospis jakbyscie chcialy moge napisac te przepisy.Znalazlam w poradniku Humany

Klopsy z ryby w sosie greckim
masa rybna:
-filet z dorsza lub mintaja-0,5kg
-czerstwa bulka
-cebula (jesli jest tolerowana przez dziecko)
-lyzka masla
-mąka-2 lyzki
-jaja 2szt
sol,pieprz
olej rzepakowy

warzywa:
marchew 2 duze szt
pietruszka 2 szt
pomidory bez skorki 1 puszka
sol pieprz
Sp.przygotowania:
-obrane i umyte warzywa zetrzyj na grubej tarce
-wloz do rondla.posol,zalej niewielka iloscia wrzacej wody i gotuj 15 min
-rybe obierz z osici oplucz i osusz
-bulke namocz w cieplej wodzie i odcisnij
-cebule pokroj i zeszkilij na lyzce oleju
-mieso z ryby,cebule i bulke zmiel,dodaj jaja,sol i pieprz,nastepnie dokladnie wymieszaj
-z masy uformuj klopsy,obtocz je w mace i obsmaz na rozgrzanym oleju
-do gotujacych sie warzyw dodaj pomidory i klopsy
-przykryj rondel i duś ok.25-30min

potrawka z kurczaka
skl:
-filet z kurczaka 2 szt
-marchew 2 szt
-pietruszka 2 szt
-cukinia 1 mala
-maslo lyzka
-ugotowane zoltko
-maka 2 lyzeczki
-koperek-sol,pieprz

sp.przygotowania:
-mieso i pokrojone w kostke warzywa wloz do do malej ilosci wrzacej wody,lekko posol i gotuj na malym ogniu ok 30 min
-przecedz rosol.poczekaj az ugotowane mieso ostygnie i rozdrobnij je
-maslo wloz do rondla,rozetrzyj z maka i zoltkiem,rozprowadz goracym rosolem i zagotuj caly czas mieszajac
-rozdrobnione mieso i warzywa dodaj do sosu,dopraw do smaku i zagotuj calosc
-dodaj koperek

• Mamusie
Cześć Dziewczyny,
mam trochę czasu bo mój m poszedł pierwszy raz sam na spacer z dziewczynkami, nie odzywałam się bo walczyłam z kolką i 2 tygodnie z katarem- katar u 6 tyg baby to katastrofa, kolka wyleczona sab-simplexem który ładuje do 3 godziny Małej i jest super- można spaaaaaaaać- dziękuję że ktoś to cudo wynalazł a katar to przyniosła moja starsza i też się rozłożyła i miałam dwie w domu a Em leczyłam Nasivinem i nic nie dało dopiero Euphordium, sól i wit C pomogły. Mam nadzieję, że Wasze pociechy tak nie chorują 🙂
oglądam nasze Dzieciaczki w Avatorkach i są SLICZNE 🙂
Magdalena widzę że już po chrzcinach- jaki Mały Przystojniak w muszce 🙂

Tosia śpi w sumie od czasu spaceru czyli od około 12 z przerwami na jedzonko i przebieranko. Za to w nocy nadrabia kiedy mamusi chce się spać.....
A Tu zdjęcie śpiącej uśmiechniętej Tosiulki 🙂

• Mamusie
Dzien dobry nareszcie 🙂
JUSTYNA PRZ 🙂Episy super tylko zeby jeszcze miał kto ugotowac 😁 masz oklaska.
ja dzis nie wiem w co rece wlozyc... teraz maly na rekach troche pomykal to nie marudzi.
jo-aneczka dziekuje 🙂 jak obieałam tak zrobilam,jec w awatarkac oklak dodany wczoraj.
rysio cyca raz chce raz nie, butle jakos wyplowa, chocaz troche uda mi sie go oszukac i troche tej butli pociagnie.juz nie wiem o co mu chodzi. kupa byla 2x. jeszcze mi klawiatura znow szwankuje a ja jedna reka pisze i sie zloszcze bo ane pislitery przeskakuja w napisane juz wyrazy. jak was czytam to jakbym sama pisała..widze ze mamy te same dylematy z dziemic...
na zakupy jeszcze sie chy ba dzis wybierzemyzie czego mówie dobrano.c
nie mam jak pochwalic zdje c w avatarkach ae lwsztkie dzieci wygladaja przeslicznie 🤪

daniela napisał(a):
Tosia śpi w sumie od czasu spaceru czyli od około 12 z przerwami na jedzonko i przebieranko. Za to w nocy nadrabia kiedy mamusi chce się spać.....
A Tu zdjęcie śpiącej uśmiechniętej Tosiulki 🙂

Ale piękna Tosia 🙂 no i weź tu nie idź za radą Marty nie rób Marysi do kompletu... 😉 🤪

Buraczki duszone z jablkiem
skl:
-buraki 2 szt
-jablko 1 szt
maslo-lyzka
-sol,cukier
sp.przyg.
-buraki ugotuj,obierz i zetrzyj na drobnej tarce
-dodaj drobno starte jablko
-dus na malym ogniu przez ok.10min
-dodaj maslo,dopraw sola i cukrem

pasztet drobiowy
skl:
-piers z kurczaka/indyka-0,4kg
-szynka wieprzowa-0,2kg
-pietruszka-2 szt
-marchewka-4duze szt
-jaja 4 szt
-cebula(jesli jest dobrze tolerowana przez dziecko)
-sol,pieprz
-olej i bulka tarta do wysypania formy
sp.przyg
-mieso pokroj,udus pod przykryciem,zmiel na gladka mase razem z cebula
-warzywa(pietruszke i marchewke)ugotuj i takze zmiel,posol do smaku
-do masy miesnej dodaj jajka,sol i pieprz,dokladnie wymieszaj
-polowe masy przeloz do natluszczonej i posypanej bulka tarta formy,nastepnie wyloz mase z warzyw i reszte mielonego miesa
-forme przykryj szczelnie folia aluminiowa.Piecz 30min w temperaturze 180 st.Zdejmij folie i piecz jeszcze 10 min
-pasztet moze byc podawany na zimno do kanapek lub na cieplo z sosami warzywnymi jako danie obiadowe

cukinia duszona z pomidorami
skl:
-cukinia 1 szt
-pomidory bez skorki 1 puszka
-oliwa z oliwek
-sol,pieprz
sp.przyg.
-cukinie umyj,obierz i pokroj w kostke
-duś w rondelku aż bedzie miekka podlewajac w razie potrzeby niewielka iloscia wody
-dodaj pokrojone pomidory,dopraw sola i pieprzem
-duś jeszcze 5 min,pod koniec dodaj lyzke oliwy z oliwek

uff 😁

• Mamusie
dziękuję dziewczyny za przyjęcie mnie do grona
U nas tragiczny dzień 😞 maly aż zachrypnął od płaczu 😞 chwilka spokoju jest tylko po czyszczeniu noska jeny dziewczyny załamana jestem aż boję się nocy 😞
ale wit c w kropelkach już do mnie idzie z Polski 🙂 mamuśka mi wysłała 🙂
kurcze jak tak patrze na te Wasze przepisy to smakowicie brzmią, mimo że karmię butlą to jestem na diecie bo 10 kg zostało niestety 🤢 i chyba sobie co nieco wybiore 😆

brunia86 napisał(a):
dziękuję dziewczyny za przyjęcie mnie do grona
U nas tragiczny dzień 😞 maly aż zachrypnął od płaczu 😞 chwilka spokoju jest tylko po czyszczeniu noska jeny dziewczyny załamana jestem aż boję się nocy 😞
ale wit c w kropelkach już do mnie idzie z Polski 🙂 mamuśka mi wysłała 🙂
kurcze jak tak patrze na te Wasze przepisy to smakowicie brzmią, mimo że karmię butlą to jestem na diecie bo 10 kg zostało niestety 🤢 i chyba sobie co nieco wybiore 😆

jesteś już aktywowana 🙂 i możesz się logować 🙂