Skocz do zawartości

Do kiedy podawać witamine D? | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
dzieki wielkie za link do artykulu. czyli dobrze podaje dziecku. bo mi lekarz zalecil jedna kapsulke dziennie. i jedna kapsulka bobik d zawiera 400j.m. 🙂 ale nie slyszalam ze dziecku do 18 roku zycia podaje sie witamine D. czyli nawet jak matka przyjmuje witamine d to i tak nie ma jej wystarczajaco dla dziecka w pokarmie. ciekawe czemu niektore dzieci krocej maja podawana witamine d a niektore dluzej ja przyjmuja. wiecie czemu tak jest?

• 2 tygodnie później...
  • Mamusie
Bo witamine D3 wedlug expertow nalezy podawac do 18 roku życia, ponieważ dziecko dalej rośnie. mi moja pani pediatra tak wytlumaczyla. Akurat ja też bobik d podaje, bo te witaminy wydaly mi sie wygodne w podawaniu. chyba balabym sie podawac w kropelkach. Krzywica u mojego dziecka nie wystepuje cale szczescie i dziecko chetnie przyjmuje te witaminki.

• 5 miesiące później...
  • 1 rok później...
  • 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • Mamusie
Co lekarz to inne opinie. Bedąc mała miałam krzywicę, moja mama słuchała lekarzy i podawala witamine d3 tak jak zalecali do 1 roku zycia a w wieku 3 lat zdiagnozowano u mnie krzywice... Ja mojemu dziecku całym rokiem podaje witamine D3 w dni kiedy nie ma słońca. W dni słoneczne jej nie podaję.

• 1 miesiąc później...
  • Mamusie
Tutaj możecie poczytać sobie o normach witaminy D3 dla poszczególnych grup wiekowych:
www.sloncewpigulce.pl/suplementacja/wszystko-o-suplementacji-witamina-d
Noworodki oraz niemowlęta powinny przyjmować do 1000 j na dzień. Bardzo ważne jest równiez przyjmowanie witaminy d3 w ciązy bo ma ona ważny wpływ na rozwój maluszka. Wiele osób zapomina o tym,że w naszym klimacie bardzo trudno jest uzupełnić niedobory tej witaminy.Suplementajca w wielu przypadkach jest konieczna rówineż po okresie niemowlęctwa.

• 2 miesiące później...
  • Mamusie
Z tą witaminą D widzę, że jest różnice. Pediatra rejonowy polecił podawać 400j witaminy D do ukończenia przez dziecko przedszkola, natomiast neonatolog (córka jest wcześniakiem) zalecił 800j do ukończenia przez nią 2 roku życia, a później suplementacja 400j do osiągnięcia pełnoletności.
Powiedzcie mi czy u przedszkolaka można zastąpić witaminę D3 tranem?