Skocz do zawartości

Sosy | Forum dla mam

Kasiula_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Kasiula, ja na razie robiłam 2 rodzaje sosów pomidorowy do spagetthi i do klopsików i drugi taki warzywny zabielany mąką.

Pierwszy robiłam z pomidorów (jak były dobre) - kroję i usuwam nasiona lub takie krojone z puszki, miksuje blenderem, zagrzewam w rodelku, doprawiam bazylią, tymiankiem, można też oregano, jak dziecko nie jest alergikiem, odrobina soli, zresztą zależy od upodobań smakowym.

Drugi - wklejam cały przepis na gulasz (było podane, że po 10 m-cu), ale można też zrobić na tej podstawie sam sosik bez gotowania mięska:

Składniki:

- 250 g mięsa z królika (ja nie miałam królika, więc robiłam z mięsem z indyka, zresztą wydaje mi się, ze do tego pasuje każde mięsko)
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
- marchewka
- łyżka mąki pszennej
- koperek

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

Ja jeszcze podawałam z ziemniaczkami.

W najbliższym czasie chce wypróbować jakieś inne sosy, żeby urozmaicić Olci jedzenie i jak będą jakieś godne polecenia to napewno zamieszczę 🙂