Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dzień dobry dzień przez wigilią 😁
U mnie ostatni dzień gotowania 😁 Mielone z pieczarkami i dewolaje z mięsem mielonym i ogórkiem duszone w foli aluminiowej 🙂 Później posprzątam. Jutro na 18:00 na wigilię ale jutro mam leniwy dzień i zadbam troszkę o siebie 🙂
nusia bardzo mi przykro, że jesteś chora na same Święta - zdrówka 😘 😘
Kurcze ja tak bym chciała śnieg 😞 A tu słonko i mokro a nie biało 🤔

Kasia dzieki, przyda sie 😉
ty to gotujesz i gotujesz, skad na to sily bierzesz 😁 ja zaczynam batalie w kuchni jak dzisiaj z pracy wroce, nalykam sie prochow i do dziela. wczoraj kapuche podgotowalam do krokietow, dzisiaj ja dokoncze. na szczescie duzo nie musze robic, bo wiekszosc tesciowa i szwagierka robia 😉 mezuchno jutro karpia usmazy i rybke do a la po grecku...

• Mamusie
z suszu ?? Czyli ?? bo ja nie wiem co to 😞
niusia ja co roku niby mało mam uszykować a później stoję przy garach hahaha ale ja sobie wszystko powoli robię po dwa rodzaje jedzenia i stop 🙂 Wczoraj zrobiłam dwie sałatki i przetopiłam smalec z cebulką bo M mnie prosił a słoninkę miałam w domu przedwczoraj zrobiłam dwa rodzaje dewolaii po 25 sztuk z każdego i sałatkę, dwa dni temu tylko bigos a dzisiaj zrobię jeszcze jedne dewolaje około 15 sztuk i mielone z pieczarkami, ale taka zabiegana byłam bo miałam jeszcze zakupy na głowie 🤨

• Mamusie
Siema kobitki.Ja dzis od rana tez w swoim zywiole.Rano jeszcze bylismy Julii prezent odebrac i karpia kupic u ciapaka 😉 Booooze,jaki dobry schab ze sliwka mi wyszedl.I do tego jeszcze sosik pieczeniowy z tego zrobilam.Baaajka 😁 Aisak ja mielone zrobilam z tarymi pieczarkami,serem papryka,cebula i czosnkiem 😁 To podsmazylam i potem jeszcze z zoltym serem jutro przed podaniem zapieke 😁 Kocham gotowac normalnie 🙂
Madzia chcesz przepis na pyszna,szybka i smaczna salatke?Wez kostke fety pokroj w kostke,do tego papryka pokrojona w kostke,oliwki na 3 czesci,ja daje tak z 3/4 sloiczka,3 zabki czosnku,pol sloiczka sun dried tomato zalej wszystko oliwa i dodaj ziola,najlepiej swieze,ale moga byc tez suszone.I plusem tej salatki jest to,ze moze stac i stac i jest przepyszna 🙂
Dobra ide ciasto owocowe z piekarnika wyciagac,bo karpatka juz w kolejce czeka 😁 I reszta jutro z racji mojej mikro-lodowki 🤪 🤪 🤪 Od rana bedzie akcja sledzie,devulaje i salatka gyros 😁 Ryba po japonsku i po grecku juz sa,pierogi tez,bigosik isalatka przekladana wiec nie jest tak zle.Tylko barszczyk niech sie podgotuje

MonisiaD napisał(a):
Ania ja tez chora jak cholera.Zatoki mam zawalone i cieknie mi z nosa hektolitrami,wiec witam w klubie 😁 BTW wiadomosc ci pisze 🤪 🤪

odpisane 🙂
nastepny swir w kuchni 😁

• Mamusie
Kochane, moja Mama zrobiła nam niespodzianke i przyleciała z Tatą na święta. Jestem przeszczęśliwa. Nadrobię was po świętach bo teraz nie ma jak 😉 Krzyś czuję się już lepiej!

Z okazji Bożego Narodzenia,
Składam Wam serdeczne życzenia. Niech Wam święta miłe będą,
Z dźwiękiem śpiewu i kolędą. Z wigilią tuż po zmroku,
I w radosnym Nowym Roku.

• Mamusie
Ja już się obrobiłam. Jedzenie uszykowane, wysprzątane, pranie zrobione a więc już w 100% mogę życzyć Wam i Waszym rodzinom WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂
marylu bardzo się cieszę, że masz rodziców przy sobie 🙂
Dziewczynki zdrówka aby do jutra przeszło w 100% 😁 😘 😘 😘

• Mamusie
Aisak - poszalas z tym zarciem?! 🙂 Ale wyzerka bedzie! A tak sobie wlasnie myslalam...mowila, ze duzo szykowac nie bedzie a przy garach caly czas stoi... 🤔 To jak to jest malo, to ile jest duzo??? Aisak - pokazesz sie w sukience?? 😆
Monia dzieki za przepis na salatke, tylko ja nie lubie ani papryki, ani oliwek 😞
Monia i Nusiak - kurujcie sie laseczki, szkoda, ze Was tak dopadlo na swieta 🤨
Marylu - super niespodzianka od rodzicow i swietnie, ze Krzys zaczyna sie lepiej czuc - oby tak dalej!

Mi nogi do tylka wchodza, ale jakos nie umiem na dluzej siasc i nic nie robic. Tzn, sprostowanie - tak w sumie bylo rano i do poludnia gdzies, nie moglam sie do niczego zmobilizowac...A pozniej jak sie w koncu zabralam, to szkoda mi siasc, no ale musze co jakis czas , bo mnie piety za bardzo bola 🤢

Malego calkiem obsypalo 😞 Z drapaniem nawet nie jest tak najgorzej, ale trzeba pilnowac, bo w koncu on nie ma nawet skonczonych 4 lat, bidulek.
Wyobrazcie sobie (byc moz juz pisalam, wiec sorki, jesli sie powtarzam), zamowilismy w piatek ta maszyne do kawy, wybralismy darmowa dostawe 3-5 dni, wiec sie juz szykowalam, ze kawusi probowac bede dopiero po swietach. A tu niespodzianka - w sobote dowiezli 🤪 normalnie bylam w szoku 🙃 Teraz stoi pudlo pod choinka i czeka tylko na montaz 😉 Az sie nie moge doczekac, a do tego jeszcze tego zapachu kawy w domciu 🙃
Jutro R. jeszcze idzie wczesnie rano do sklepu dokupic pare rzeczy, to mu akurat powiem, zeby kupil jakas porzadna kawusie 😉
A ja jeszcze dzis zaszalam nieco, bo przyslali mi maila z matalana, ze dla vipow 50% wyprzedaz dzis tylko na wydzielone produkty i tylko online i kurde mnie pokusilo, zeby znow kliknac..no i wydalam zas kasy, ze lepiej nie mowic 🥴 Zas mam wyrzuty sumienia, ale pocieszam sie ty, ze jak juz dowioza, to zawsze przeciez mam opcje oddania 😜 Tylko czy bede miala odwage...odmowic sobie jak mi sie bedzie podobac? 😮 😁 😉

WESOLYCH I PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWYCH SWIAT KOCHANE DLA WAS I DLA NAJBLIZSZYCH!!!!! BUZIACZKI!!! 😘 😘 😘 😘

• Mamusie
WESOLYCH SWIAT KOCHANE MOJE!!!! DUZO ZDROWKA,SZCZESCIA,KUPE KASY I SPOKOJNYCH,PRZESPANYCH NOCEK 😘 😘 😘 😘 😘 😘
Marylu wspaniala niespodzianka 🙂 Ja dzis caly dzien moich kochanych rodzicow wspominam i co chwile lezka leci...do tego dzis dostalam smsa,ze moja ciotka wczoraj zmarla....ale obiecalam sobie,ze jutro wstane z usmiechem na gebie i nie dam sie niczemu 🙃 Juz dzis zaczelam spiewajac z Julia koledy 😁 😁
Madziu uwielbiam kawe z takiej maszyny,jeszcze z duza iloscia pianki.Mniaaaami 🙂

• Mamusie
Madzia w sukience pokaże się na pewno obiecuje, ale nie jestem pewna czy ją jutro zakładać - jest cudowna ale chyba za bardzo imprezowa i chyba założę inną sukienkę bardziej stonowaną i elegancką - jest nowa a leży w szafie chyba od roku bo nigdy nie miałam okazji jej założyć. A tą założę na sylwestra najwyżej 🙂
Co do ekspresu to ja mam bosh-a nie jest jakiś super kawiarniany ale mi akurat wystarczy w zupełności 🙂 Też jakoś niedawno go zakupiłam 🙂
Monia głowa do góry kochana 😘 Rodzice odeszli ciałem ale duchem będą i są na pewno przy Tobie częściej niż myślisz 😘 Ja też jutro będę ciężko odsuwać sobie od głowy, że Taty już nie ma kolejne Święta z nami a Mama sama w Polsce 😞 Ale co zrobić smutek tu nic nie pomoże.
Madzia ja też w ciąży miałam tak, że rano i w południe nic nie robiłam a przychodziła godzina 19:00 a we mnie wstępował diabeł hahaha potrafiłam z brzuchem o 12:00 w nocy myć okna hahaha

• Mamusie
A co do jedzenia to zrobiłam tak:
25 dewolai - schabowe wieprzowe i w nich farsz z kapusty i pieczarek
27 dewolai- pierś z kurczaka i w niej szynka, ser, papryka
25 dewolai- schabowe wieprzowe w nich mięsko mielone z ogórkiem kiszonym, cebulką i serem żółtym i to duszone w foli aluminiowej
2 kg bigosu z grzybkami, kiełbaską i boczkiem
szubę
sałatkę jarzynową
sałatka gyros
30 kotletów mielonych z pieczarkami
Hmmm tak myślę ale chyba już wszystko 🙂 Plus dla M przetopiłam słoninkę z cebulką 🙂

Marylu ale mialas niespodzianke superowa 🙂
Ja dopiero zaczynam szalenstwo, musze jeszcze ogarnac lazienke i jutro posmazyc rybke i krokiety. Mezulo wlasnie walczy z karpiami
Wesolych i zdrowych Swiat Wam zycze moje drogie i nie zmarznijcie jutro bo tylko 12 stopni bedzie 😜 (a ja Manini kupilam futerko na swieta:P)

• Mamusie
Aisak - na ile osob Ty gotowalas?? Tyle miesa!!! Tyle kotletow!! Ja Cie normalnie!! Ale swoja droga przepis na devolai z kapusta i pieczarkami to bym poprosila - i na to z miesem mielonym ta samo 🙂 Zreszta w ogole mozesz podac inne tak samo 😁

Ja dzis dalej ogarnialam i staralam sie utrzymac kuchnie w porzadku, bo jak sie cos robi, to pozniej syf a ja nie chce jutro kuchni sprzatac, wiec chyba z 3 czy 4 tury mycia naczyn robilam 😮 Normalnie by mezus robil, bo juz mu zapowiadalam, ze ja nie bede, bo mi niewygodnie (przez brzuch za daleko mam do wody 😜 i jestem w strasznie glupiej dla kregoslupa pozycji), ale zanim on by sie za to zabral, a ja chcialam z robota do przodu isc, a poza tym wnerwialo mnie jak juz umylam a tu co chwile sie cos nowego pojawialo 😠
Zrobilam salatke jarzynowa. Zabralam sie za te krokiety (pierwszy raz). Robot kuchenny przydal sie jak nic 😆 Tylko w przepisie jaki znalazlam cos bylo pochrzanione ze skladnikami na nalesniki (a chodzilo o to ,zeby ilociowo wyszlo tyle, zeby pasowalo do ilosci farszu, stad korzystalam z tego samego przepisu, niz z tego co ja zawsze robie, bo robie w mniejszych ilosciach). Juz malo brakowalo jakbym tym wszystkim rzucila znow, ale zaczelam kombinowac i w zasadzie 1 jajo uratowalo ciasto 😁 Ufff 😜 Chyba cos 16 nalesnikow mi wyszlo (pare tych pierwszych poszlo do kosza przez ten glupi przepis), no ale farsz wyszedl pycha i nawet R. sie zachwcal 🙂 Zalalam juz grzybki na noc na zupe. Jutro tylko pozawijam i podsmaze te krokiety, usmaze rybke i ugotuje kompocik i tyle. Pare rzeczy mi R. jutro rano dokupi a reszte juz i tak mam, wiec luz 🙂 Jeszcze tylko musze zadzwonic rano do tego lekarza, czy robic to badanie krwi. A maly sie biedny budzi co chwile 😞 Jak nie zly sen, to sisiu, to kocyka nie ma...A mnie sie wydaje, ze to przez ta ospe taki ma plytki sen 😞 Mezus sie dzis nawet u nas nie kladl, tylko od razu z malym, bo ten go co chwile wola - bardzo za nim jest. Ale szkoda mi go jest, bo na pewno go to jakos to chorobsko meczy. No, ale z kazdym dniem jestesmy blizej niz dalej konca tego paskudztwa, wiec jakos musi byc. Jutro i pojurze dostanie prezenty, wiec moze na ospe nie bedzie zwracal uwagi 😉 Dobranoc kochane 🙂

• Mamusie
Siema.Nie ma to jak wstac o 4 rano 🤪 🤪 Oddam zatoki w dobre recedorzuce katar gratis 🙃 🙃 Kuzwa,leze teraz w salonie i czekam az tabl zaczna dzialac,co bede mogla wstac,bo w pozycji stojacej mam wrazenie,ze glowa mi eksploduje.Piotrek do pracy poszedl,a ja sie do salonu przetransportowalam,bo tam sobie spokojnie smarkac nie moglam.Radar czuwal.A w ogole musze wam powiedziec,ze ostatnie 3 nocki Julia spi wspaniale 🙂 Pewnie dzis to sie skonczy,bo znowu sie z Marysia spotka 🤪 🤪
Nusia jak sie czujesz?Jak zdrowko?Mam nadzieje,ze chociaz tobie po nocy minelo 😘
Madzia gdzie moja kawa? 😁 Uwielbiam taka.Zaraz u ciebie bede hihi
Aisak to poczekamy na zdjecia na sylwestra haha 😁 Co sie odwlecze to nie uciesze 🙃 A co do jedzenia to ja mam badz bede miala,bo zaraz bede dalej walczyc,jak glowa przestanie bolec:
-karp pieczony w folii aluminiowej
-karp smazony na patelni
-schab pieczony ze sliwka i sos pieczeniowy
-pierogi z kapusta i grzybami
-ryba po grecku
-ryba po japonsku
-galareta z kurczaka z warzywami
-devulaje z serem i pieczarkami
-mielone z warzywami i serem
-bigos
-salatke przekladana z ananasem i kukurydza
-salatke szwedzka
sledzie w smietanie
-sledzie w oleju
-jajka faszerowane
-salatka ta w oliwie co wczoraj pisalam
-salatka gyros
-barszyk
-makowiec
-wz
-karpatka
-sernik na zimno 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃
No to wsio.Zanim zaczniecie mnie od psycholi wyzywac,to nadmienie,ze Swieta robie u siebie i siostra z mezem i potworkami bedzie,stad takie ilosci zarylka 😁 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusie
Dzień dobry i jeszcze raz Wesołych Świąt !!!!!!!!!!
Madzia przepisy dam po nowym roku - założę wątek tak jak na brzuszki i tam powrzucam przepisy 🙂 Dewolaje wyszły na prawdę pycha i takie delikatne w smaku 🙂
Monia też widzę lista długa 😁 Ja na wigilię nie robiłam nic bo nas dzisiaj w domu nie będzie 🙂
Co do mycia naczyń to ja w ciąży też nie miałam zmywarki i serio brzuch przeszkadzał w myciu 🙃