Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

Monia ja Ci mowilam,ze gdyby to mnie tak bolalo ,ze bym plakala z bolu to bym i pozyczke wziela a bym chodzila na te zabiegi,sama mowilas,ze to byla jedyna rzecz ,ktora pomaga wykluczajac te silne leki.
Madzia to masz luz z dziecmi 🙂 Jared ladnie przybiera na wadze?
Ja dzis zdjelam Zuzi jedna czesc z lozeczka tak ,ze sama moze schodzic ,w dzien drzemka ok, ale wieczorem podlozylam jej wielkie miski,zeby w razie wu nie spadla i musialam postawic jej ta scianke i zabezpieczyc bo nie chciala tak spac,sama sie czula niebezpiecznie.

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Maju - maly ladnie przybiera na wadze. Jak polozna go u nas w domu wazyla, to stracil tylko 130g z wagi urodzeniowej, a na nastepnej wizycie byl juz na plusie 30g, czy jakos tak, a to juz chyba blo na 5ty dzien, a ponoc w tym czasie dzieci sa zazwyczaj wciaz na etapie tracenia wagi. Do tego bardzo ladnie mu zoltaczka schodzi. Na poczatku sie balam, ze bedzie za zolty i bedzie powtorka z rozrywki jak z Oskarkiem, ale za kazdym razem mowily mi, ze nie jest tak zle, no a poniewaz jest karmiony co 3 godziny srednio i przybiera na wadze, to wsjo jest ok.
Karmie go i cycem, i butla - butla moze w wiekszosci, ale tak albo go przystawiam do cycusia, albo odciagam (jak odciagam, to wiem ile tego jest i ile dostanie). Tak z 2-3 razy dziennie odciagne, dzis mi sie udalo odciagnac 100ml a maly zjada 60-90ml 🙂

• Mamusie
No ja Ci powiem, ze teraz jak maly sie umie dobrze do cycka (bo Oskarus nie umial i nie mogl), to jest zupelnie inaczej, niz za pierwszym razem. Bo wtedy to z karmienia piersia byly tylko same lzy 🤨 i bylo to dla mnie bardzo niemile doswiadczenie - niestety. Teraz lepiej i latwiej, ale nie stresuje sie karmieniem piersia - jak mi sie uda pociagnac jakis czas to super, jesli nie - to trudno. Poki mam, to mu dam, choc nie zdziwilabym sie jakby maly nie chcial pozniej cyca brac (doslownie), bo z butli mu chyba latwiej idzie. Mi o tyle laktator pomaga, ze jkabym miala obolale piersi, to i tak pompke przlozyc moge (mam reczna) i one beda mialy ciut czasu na dojscie do siebie. Nie stresuje sie tym teraz, podchodze na luzie. A chba wtedy problemem bylo moje nastawienie i to, co planowalam (karmic wylacznie cycem 6m-cy 😁 ) - a jak nie wyszlo, to bylo rozczarowanie i wyrzuty sumienia + poczucie, ze nie zdalam egzaminu i jestem do dupy 🙂 Zupelnie niepotrzebnie. Teraz to wiem 😉 Moze tez przez to jest lepiej. Ach, zobaczymy 🙂

• Mamusie
Ja na początku miałam duże wyrzuty sumienia, że nie karmię, że Ala nie umie ciągnąć itp. to wszystko przez ta nagonkę na karmienie piersią - ja rozumiem, że to zdrowe itp. ale jak kobieta nie może to po prostu nie może a jednak wyrzuty sumienia są przez te wszystkie reklamy.
Ja karmiłam butlą i to był jeden wielki plus ! Ala miała chyba jakieś 3-4 tygodnie ja już przesypiała mi całe noce a więc nie było problemu z budzeniem się i karmieniem Ali na tzw. śpiocha 🙂 Wychodziłam jak chciałam z domu i M spokojnie mógł zostać z Alicją. Poza tym dzięki temu szybko po porodzie pozbyłam się problemu z nerką bo mogła jechać spokojnie na zabiegi 🙂

• Mamusie
MadziaW napisał(a):
p.s. a tak w ogole butla ma mase pozytywow 😉

Minusy to tak na prawdę przypadek - źle dobrane mleko bo dziecko jest alergikiem albo coś. Wstawanie nocne ale przy piersi tez trzeba wstać i dać cycka - mamy piszą, że dają cyca i śpią ale nawet mlekiem z piersi dziecko może się zachłysnąć tak samo jak mlekiem z butelki. Poza tym mleko modyfikowane nie wiem czy jest aż tak dużo gorsze od matczynego - przecież technologia żywieniowa jest bardzo rozwinięta.

🙂 dziendobry. Madzia ciesze sie ,ze Jared tak wcina i przybiera, zapytalam o to bo mi polozna stracha narobila jak musielismy wracac do szpitala bo malej waga spadala.
No i tez tak karmilam pol na pol. Butla to ulatwienie ale ciezko bylo mi sie z cycowaniem roztsac bo te oczy........ten odlot jak cyca dostala 🙂 piekny widok 🙂))
Ide do JC tak rano ,pozniej agencyjni maja przyjsc sprawdzic czy nie spalilismy mieszkania 😜 -ten standardowy check in. I jeszcze na miasto z kolezanka bo ona chce cos sobie kupic ,a Michal ma dzis pogrzeb ulubionej babci klientki..... 🤨 smutne , on zadzwonil po pogotowie chociaz to nie byl jego dyzur bo mial przerwe ale uslyszal,ze wola pomocy bo upadla, pogotowie ja zabralo, a nastepnego dnia rano zadzwonil do niego manager,zeby osobiscie mu powiedziec,ze zmarla bo wiedzial,ze czesto rozmawiali ,zeby nie dowiedzial sie tak "na sucho" w pracy..

loj matko jaka straszna baba weszla 😁 normalnie trans:p
ja tez cycuchem niedlugo karmilam... i tak jak Mai brakowalo mi tego kontaktu z mala jak cyca ssala. i uwielbialam ten dzwiek "sapka podczas ciezkiej pracy" 😁 mam gdzies filimik jak ssie i sapie 😉

dzien dobry 🙂mam juz dosyc mojego dziecka... 😞 😞 😞siku mu sie chce a nie chce na nocnik....jak tak dalej pojdzie to naprawde znowu sie poddam... 😞 😞 😞ja mysle ze on moze za duzy stres na raz przezyl....najpierw przedszkole...a potem rozstanie z pampersem... 🤨 🤨 🤨moze to za duzo naraz dla niego...juz sama nie wiem... 🤨 🤨 🤨a w dodatku nocka do bani bo Gracjan ma katar i zaczyna kaszlec...pieknie,po prostu pieknie...a jeszcze z nie caly msc temu byl chory...normalnie rece opadaja.... 🤨 🤨

• Mamusie
Siema.A u nas wracamy do normy 🙃 4-7 wyciete ze snu.No,ale to zawsze 3 nie 6h 😁 Maja strasznie przykro musialo sie Michalowi zrobic.I fajnie sie koles zachowal,ze do niego wczesniej zadzwonil.Nusia dzieki za namiary.Nastepnym razem sprobuje ten numerek 😁 Malinka ja u nas sie poddalam,bo to byla walka z wiatrakami.Przede wszystkim ty nie mozesz sie denerwowac,bo dziecko to czuje...a ja przebierajac Jule milionowy raz to bylam klebkiem nerwow 😁
Madzia ja przy Julii tez mialam takiego dola przez to,ze karmie butelka,a dzis sie z tego smieje.Nie cycek jest dla dziecka najwazniejszy 🙂Wiadomo,gdybym miala czym to pewnie szczesliwa bym karmila,a ze nie bylo mleka,to trzeba bylo sie pogodzic..Najwazniejsze,ze dziecko zdrowe nie?A ja dzis lezakowania dzien kolejny.Ale i tak jest lepiej niz wczoraj

• Mamusie
Kasiu syropu wczoraj nie dostala,bo to juz tydzien by byl i balam sie dac,zeby sie nie uzaleznila.Niby do 10 dni mozna stosowac,ale jakos nie mam przekonania.Z reszta przedwczoraj dostala syrop a i tak sie obudzila,wiec po co ja faszerowac niepotrzebnie.Glowa mi peka...ciekawe czy kiedys bedzie dane mi sie wyspac? 😁

• Mamusie
aisak_89 napisał(a):
Ja na początku miałam duże wyrzuty sumienia, że nie karmię, że Ala nie umie ciągnąć itp. to wszystko przez ta nagonkę na karmienie piersią - ja rozumiem, że to zdrowe itp. ale jak kobieta nie może to po prostu nie może a jednak wyrzuty sumienia są przez te wszystkie reklamy.
Ja karmiłam butlą i to był jeden wielki plus ! Ala miała chyba jakieś 3-4 tygodnie ja już przesypiała mi całe noce a więc nie było problemu z budzeniem się i karmieniem Ali na tzw. śpiocha 🙂 Wychodziłam jak chciałam z domu i M spokojnie mógł zostać z Alicją. Poza tym dzięki temu szybko po porodzie pozbyłam się problemu z nerką bo mogła jechać spokojnie na zabiegi 🙂

dokladnie + mozna jesc co sie chce! 🙂 choc ja tez mialam wyrzuty sumienia 😞

• Mamusie
aisak_89 napisał(a):
MadziaW napisał(a):
p.s. a tak w ogole butla ma mase pozytywow 😉

Minusy to tak na prawdę przypadek - źle dobrane mleko bo dziecko jest alergikiem albo coś. Wstawanie nocne ale przy piersi tez trzeba wstać i dać cycka - mamy piszą, że dają cyca i śpią ale nawet mlekiem z piersi dziecko może się zachłysnąć tak samo jak mlekiem z butelki. Poza tym mleko modyfikowane nie wiem czy jest aż tak dużo gorsze od matczynego - przecież technologia żywieniowa jest bardzo rozwinięta.

na cycu z dzieckiem bardzo latwo zasnac, zwlaszcza, ze dluzej trwa, a takie spanie moze sie naprawde zle skonczyc, wiec trzeba ekstra uwazac 🤨

• Mamusie
MajaCh napisał(a):
🙂 dziendobry. Madzia ciesze sie ,ze Jared tak wcina i przybiera, zapytalam o to bo mi polozna stracha narobila jak musielismy wracac do szpitala bo malej waga spadala.
No i tez tak karmilam pol na pol. Butla to ulatwienie ale ciezko bylo mi sie z cycowaniem roztsac bo te oczy........ten odlot jak cyca dostala 🙂 piekny widok 🙂))
Ide do JC tak rano ,pozniej agencyjni maja przyjsc sprawdzic czy nie spalilismy mieszkania 😜 -ten standardowy check in. I jeszcze na miasto z kolezanka bo ona chce cos sobie kupic ,a Michal ma dzis pogrzeb ulubionej babci klientki..... 🤨 smutne , on zadzwonil po pogotowie chociaz to nie byl jego dyzur bo mial przerwe ale uslyszal,ze wola pomocy bo upadla, pogotowie ja zabralo, a nastepnego dnia rano zadzwonil do niego manager,zeby osobiscie mu powiedziec,ze zmarla bo wiedzial,ze czesto rozmawiali ,zeby nie dowiedzial sie tak "na sucho" w pracy..

Maju - wiem dokladnie o czym mowisz, bo u nas byl ten sam problem z O., ale z tym, ze on nam jeszcze w szpitalu za duzo stracil- ponad 16%! 🤢 😞 Do tego mial za duza zoltaczke i musieli badania robic, zeby wykluczyc jakies infekcje itp itd 😞 Strasznie smutne to bylo, taki bidulek pod tymi lampami uv, plus jedzonko obowiazkowo musial dostawac co 3 godz, zeby zaczal przybierac. On sie nie umial dobrze przyczepic do cycusia przez o przyrosniete wiazadelko pod jezykiem, co dodatkowo powodowalo u mnie okropny bol i nie moglam go przstawic, a mleka pozniej mialam mase 🤨 Nawet jak mu to wiazadelko przecieli, to wkurzal sie przy cycu 😞 Takze moje pierwsze doswiadczenie z piersia w ogole nie bylo przyjemne 😞 Jared sie dobrze chwyta i jest zupelnie inaczej, o niebo lepiej, wiec wiem co masz na mysli jak piszesz o tych oczach, ale przez tracenie wagi z O. i tym razem nie chcialam polegc tylko na samym cycu wiec modyfikowane jest. A z presja tez sie zgadzam - za duza jest 😠 Szczesliwa mama = szczesliwa dzidzia 😉

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
loj matko jaka straszna baba weszla 😁 normalnie trans:p
ja tez cycuchem niedlugo karmilam... i tak jak Mai brakowalo mi tego kontaktu z mala jak cyca ssala. i uwielbialam ten dzwiek "sapka podczas ciezkiej pracy" 😁 mam gdzies filimik jak ssie i sapie 😉

mnie sie podoba jak n a cycu zasypia i z cyca poduszke robi - wyglada taaaak.....chrupasnie i slodko 😜

• Mamusie
U mnie Ala jak się urodziła to strasznie wymiotowała przez to jeść nie chciała 🤨 Opiła mi się wód płodowych ze smółką i wszystko musiała oddać co wypiła w płodzie to i tak dzięki Bogu, że nic Jej nie jest bo podobno dziecko które zachłyśnie się smółką może urodzić się martwe albo niepełnosprawne umysłowo. A to wszystko przez to, że mnie tak długo męczyli barany jedne ! 😠