Skocz do zawartości

Zapraszam wszystkich z Katowic i okolic | Forum o ciąży

ania175

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ok doczytałam, zaproszenie przyjęłam...
Jej jakaaa Zuzia jest kochana !! 🤪

Justi wiem ze kiedys zajecia z niemowlakami byly, bo moj kolega tam chodzil, ok dwoch lat temu. Teraz nie wiem czy są.. ale moja znajoma z córeczka z kwietnia tam chodzi. Tez się chciałam przejść ale kurcze o tej porze roku boje sie ze Emila sie rozchoruje, a nie chce znowu przez to przechodzic :/

• Mamusia
a jednak dobrze trafiłam 🙂 hihi przyznam że strzelałam pamiętam justi5 że jesteś blondynką z kościoła a u Kasi to profilowe zdjęcie pisze nasz Emilka czy jakoś tak a w suwaczku masz Emilka droga dedukcji uznałam że to wy :P hehe

a z tym basenem tez bym się właśnie bała że na mróz się wyjdzie i dziecko się rozchoruje ale jak by czekać do wiosny to mała już bedzie miała ok. 10/11 miesięcy...

• Mamusia
wlasnie tez mnie ta zimna jesien przeraza i ewentualne przeziebienia , a moj maz sie smieje,ze przeciez i tak nie ma wlosow ☺️ ☺️ szybko go wysuszymy wlozymy do szpiworka autka i nci mu nie bedzie ehhh sama niejestem jednak do konca przekonana

moje dziecko tez dzis marudne boziu nic tylko ma dzis dzien trzymania cycka jako smoczek zwariowac mozna " 😮 😮
a 4 szt smoczkow w domu zadnego niechce 🥴 🥴

• Mamusia
tak w Zabrzu w Klasyce

Zuzia
rzeczywiscie slodka dziewczynka i juz siedzi 🤪 🤪 ehh jak ten czas biegnie szybko widac po dzieciach az niechce sie wierzyc . . . . .

my juz kupowalismy roznej firmy smoczki niestety wciaz sa beee ehhh ale po malutku bede troszke mleka modyfikowanego dodawac do menu zwlaszcza w taki dzien jak dzis 😮 😮

Dziewczyny, smoczek kulka to akurat jest maskara dla zgryzu (mój Małż to stomatolog więc sprawa obcykana)-nie poleca. A tak w ogóle moja Ala nigdy w buzi nie miała smoczka, ani uspokajacza, ani z butlą. Z piersi w wieku 8 miesięcy przeszła na niekapka i po problemie (ma piękne ząbki). Naprawdę smoczek nie ejst potrzebny do zycia, jak nie chce Justi, to sie ciesz i już małego nie przyzwyczajaj-szkoda, bo potem znowu odzwyczaic jest trudno. Nastka musiała pic z butli, to uspokajacz tez miała, ale tylko do usypiania, w dzien jej nigdy nie dawałam.

Oblukałam foteczki Zuziek-śliczne 🙂

• Mamusia
heheh szkoda,ze mu ten nawyk ze zdjecia nie zostal 😜 po slubie

Kasiu mam taki zwykly z canpola wlasnie jest taki jak kulka i niestety jest beeeee albo musze mu go przytrzymywac palcem takiego mam dziwnego Gagatka

a teraz uciekam pofałszowac troche na "tak to leciało " hehe mezus wziol małego na spacery po domku, a ja mam czas na spiew 😁 😁 😁

dobranoc dziewczymy 😉

• Mamusia
Aniu moja Emka tylko i wyłącznie chce smoczka kulkę, a jest jej potrzebny do zasypiania... wiec nie bede wredną matką i jak juz sie przyzwyczaiła to jej teraz go nie zabiorę 😉 W ciągu dnia tez nie niunia smoka, no chyba, ze jest marudna, zaczyna płakać.
Troche mnie zmartwilas z tym zgryzem 🤔 Mam jednak nadzieje, ze nocny smoczek nie bedzie mial az takiego duzego wplywu na zgryz Emilki...
A tak poza tym, to wiem ze wiekszosc dzieci chce wlasnie kulke.. hmm

Kasiaa napisał(a):

A tak poza tym, to wiem ze wiekszosc dzieci chce wlasnie kulke.. hmm
no coś Ty ! nie znam ani jednego dziecko, ktore by ssalo takiego smoka...a akurta wśród moich znajomych jest wysiew dzieciaków, po prawdzie to wszystko dentyści, więc takich świadomie nie dawali. Być może coś w tym jest, bo zakazane najlepsze, więc może łatwiej chwytać taki smok. no w każdym razie te ścięte, co mówi Zuziek są ortodontyczne i ok.

Justi, niekapki z Tommee T. są juz od 4. miesiąca, ale moje akurat dzieci tak wczesnie nie chwytały picia z tego, dopiero tak po 6.miesiącu to i owszem.

Pojutrze ma być 2 stopnie w dzień i deszcze ze śniegiem( na onecie piszą)-noż makabra, czujecie?

• Mamusia
ja gdzieś czytałam że są niekapki od 4 miesiąca mam w domu ale taki badziewny że potrafi sobie chwycić i do dzioba wsadzić ale nie umie pić bo to wszystko plastkowe i twarde a chciałam kupić jakiś z gumową końcówką... chce bardzo szybko oduczyć małej smokania butli i smoka i dawać łyżeczką albo w kubeczku a z resztą moja Zuzka to taki Tadek Niejadek że masakra totalna 🤢
napisze wam jej jadłospis na dzień:
8:00 butla ok. 100ml czasem jej się zdarzy 150ml rzadko
12:00 zupka albo słoik albo robiona domowa...
16:00 kaszka owocowa (łyżeczką podawana)
17/18 bardziej 18:00 butla max 100ml wyciągnie
21:00 120ml zdarza się bardzoooo rzadko 150ml i to na śpiocha albo na raty...
a ma 4,5 miesiąca i za Chiny ludowe nie wciśnie się jej więcej...

Kurcze, całkiem nieźle, wcale nie mało! i wiesz co, moja nati nigdy nie wypiła więcej niż 80 ml mleka( po prawdzie miala potem skazę i piła dwa miesiące nutramigen a po 9. miesiącu ani razu mleka już nie dostała)..dobrze je Zuzia, nie przejmuj się. mi też się wydaje, że dziecku ciężko chwycić taki niekapek, bo malutkie. Fajne niekapki sa z canpola, z gumową końcówką(aventu nie polecam-strasznie trudno jest pociągnąć dziecku). A w ogole jak zaczynacie uczyc, to wyciągnijcie ten zaworek antyniekapkowy, bo dziecku cięzko pociągnąc ten płyn, a tak szybciej załapie(przynajmniej mnie się tak udało nauczyć)-troszkę się polały czasem ta wodą, ale co tam.

nie no, naprawdę, ona ma dopiero 4,5 mieisąca i juz zupka i kaszka, no to sie na pewno najada. Ja Ali daałam kleik dopiero po 6.miesiącu i zyła samym cycem do tego czasu, no i dobrze przybierała. A Twoja malusia nie wygląda na niedożywioną, śliczny z niej bobasek.
No wiesz, ja się troche mądrzę czasem, ale juz to dwa razy wszystko przechodzilam i mam za sobą chrzest bojowy w tych tematach 🙂

• Mamusia
wiesz ja jestem pewna że ona nie głoduje bo jak wariatka wciskałam jej butle bo uważałam że mało je... a ona nie głodna i wypluwa butle... fakt jest kruszyna waży 5850g ale pediatra powiedział że jest w dolnej granicy ale ani ja ani mąż nie jesteśmy dużej postury także ona nie ma po kim być "duża" juz i tak wyluzowałam z tym pchaniem jej jedzenia :P i tyle ile zje tyle bedzie miała... i nigdy nie płacze że jest głodna bo teraz dostaje co 4h nocki zawsze przespane od 21 jak ma zły dzień to od 22 do 7 /8 rano...

teraz już śpi smacznie zjadła 120ml i jej to na całą noc styka...

• Mamusia
moja Zuzka tez jadła Nutramigen kolo miesiąca... ale z tym Tadkiem Niejadkiem chodzi mi o to że czasem zje 50ml na noc i do rana śpi albo zje 40ml i koniec takie akcje mnie dobijają bo nie chce latać z butlą non stop a z drugiej strony musze świeże mleko zrobić bo tamtego już nie mogę dać 🤢